Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Φωτογραφικός Όμιλος Α.Π.Θ διοργανώνει σεμινάρια φωτογραφίας






Ο Φωτογραφικός Όμιλος Α.Π.Θ. σας ενημερώνει ότι ξεκινάνε οι εγγραφές 
για την παρακολούθηση σεμιναρίων φωτογραφίας, για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.



Οι μέρες εγγραφών είναι:

Από Δευτέρα 5/10 έως Παρασκευή 16/10 εκτός ΣΚ.
Ώρες εγγραφών Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 16:00-20:00
και Τρίτη, Πέμπτη 12:00-16:00.

Οι εγγραφές γίνονται στον χώρο του Ομίλου, στην Νομική σχολή


Σεμινάρια:

Θεωρητικά:
Δευτέρα 21.30 – 23.30 Υβριδικό (όριο ατόμων 15)
Τρίτη 20.00 – 22.00 Ψηφιακό
Τετάρτη 20.00 – 22.00 Ομάδα εργασίας
Πέμπτη 18.00 – 20.00 Αναλογικό (όριο ατόμων 30)
Παρασκευή 19.00 – 21.00 Photoshop – Εισαγωγή στο graphic design (όριο ατόμων 25)


Διατμηματικά:
Σάββατο 13.00- 15.00 Πορτραίτο
Σάββατο 15.30 – 19.30 Studio
Σάββατο 19.30 – 21.30 Φωτογραφία Ντοκουμέντου – Φωτορεπορτάζ
Κυριακή 09.00 – 11.00 Φωτογραφία Φύσης
Κυριακή 16.00- 18.00 Creative Photography


Κόστος σεμιναρίων: 20€ για την παρακολούθηση ενός θεωρητικού 
και +10€ για την παρακολούθηση κάθε επιπλέον θεωρητικού.


Έναρξη σεμιναρίων 19/10.

Περισσότερες πληροφορίες:

Site: http://foapth.photography

fb: https://www.facebook.com/foapth.gr

mail: info@foapth.photography

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΥΚΛΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ





ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟ 2015-2016


ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015, 8μμ, στο CAFE BAZAAR, Παπαμάρκου 34, Πλατεία Άθωνος, (Α’ όροφος).



Θα γίνει αναλυτική ενημέρωση για το περιεχόμενο και τη διάρθρωση των θεματικών ενοτήτων 
που θα μας απασχολήσουν για φέτος.
Στην πρώτη φετινή συνάντηση εκτός από τα μέλη του ΦΚΘ μπορούν να παραβρεθούν για ενημέρωση όλοι όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τη φωτογραφία, χωρίς υποχρέωση εγγραφής.



Στην συνέχεια της συνάντησης θα γίνει προβολή φωτογραφιών του φωτογράφου 
της Magnum Gueorgui Pinkhassov και θα ακολουθήσει συζήτηση.


Ο Gueorgui Pinkhassov γεννήθηκε στη Μόσχα το 1952. Από τα σχολικά χρόνια ενδιαφέρθηκε για τη φωτογραφία και από το 1969 έως το 1971 σπουδάζει κινηματογράφο στο Ινστιτούτο Κινηματογράφου της Μόσχας VGIK. Ανάμεσα στο 1971 και το 1980 εργάζεται για την κινηματογραφική εταιρεία Mosfilm σαν κάμεραμαν και στη συνέχεια σαν φωτογράφος. Ο σκηνοθέτης Αντρέι Ταρκόφσκι τον προσέχει και τον προσκαλεί να τραβήξει φωτογραφίες παράλληλα με τον φωτογράφο σκηνής στα γυρίσματα της ταινίας "Stalker".
To 1978 o Gueorgui Pinkhassov γίνεται δεκτός στη μοσχοβίτικη ένωση των καλλιτεχνών γραφικών τεχνών και αυτό του επιτρέπει να συμμετέχει ελεύθερα σε πολλές εκθέσεις. Το 1985 μετακομίζει στο Παρίσι και το 1988 μπαίνει στο πρακτορείο Magnum Photos. Εργάζεται εντατικά για τα περιοδικά απαθανατίζοντας τα πιο σημαντικά γεγονότα της εποχής: το σεισμό στην Αρμενία, τα γεγονότα στην Λιθουανία, το πραξικόπημα στη Μόσχα και την επικαιρότητα σε Μογγολία, Ινδονησία, Αφρική κλπ.



Σκοπός του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης να συνεχίσει την προσπάθειά του για φωτογραφική επιμόρφωση με μία νέα σειρά θεματικών ενοτήτων, παρουσιάσεων και εργαστηρίων, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των νέων και των παλιότερων φωτογράφων – μελών του, καθώς και τις ανάγκες του ευρύτερου κοινού της πόλης μας.


Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Δευτέρα από τις 8,30 μμ έως τις 11 μμ στο CAFE BAZAAR, Παπαμάρκου 34, Πλατεία Άθωνος, (Α’ όροφος) και θα συμπληρώνονται από τα Σαββατιάτικα εργαστήρια, τις επισκέψεις/ ξεναγήσεις σε εκθέσεις και τις φωτογραφικές εξορμήσεις.



Εισηγητές του πρώτου αυτού κύκλου θα είναι οι:
Βασίλης Καρκατσέλης (ΤΗΛ 6942 860 890) και Θανάσης Ράπτης (ΤΗΛ 6973 221 887)

Οι εισηγητές όλων των μαθημάτων και εργαστηρίων (εκτός και αν αναφέρεται κάπου διαφορετικά) προσφέρουν τις γνώσεις τους δωρεάν.
Έτσι, για την παρακολούθηση του ετήσιου προγράμματος μαθημάτων και εργαστηρίων, αρκεί κάποιος να είναι (ή να εγγραφεί) μέλος του ΦΚΘ. (Διατηρείται από χρόνια η ετήσια συμβολική συνδρομή των 50 Ευρώ)
Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα θα αναρτηθούν σύντομα στο διαδίκτυο http://fkth.gr/category/synantiseis-melon/

https://www.facebook.com/events/511511438880385/

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Το f14-κοινόν φωτογράφων συνεχίζει τον κύκλο σεμιναρίων


Το f14-κοινόν φωτογράφων συνεχίζει την καθιερωμένη δυναμική δράση του 
ξεκινώντας και φέτος κύκλο σεμιναρίων

- τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2014
- στην f14 gallery, Μητσαίων 3 στην Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης.


Τα μαθήματα φωτογραφίας διοργανώνονται από έμπειρους φωτογράφους της ομάδας, 

με υπεύθυνο τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της ομάδας, Φώτη Παλαιολόγο. 
Διαρκούν οκτώ μήνες, από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Μαΐου, 
κάθε Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα.

H οικονομική συμμετοχή είναι η ελάχιστη δυνατή και προορίζεται για τη συντήρηση των χώρων και τη στήριξη του καλλιτεχνικού έργου της ομάδας. Η παρακολούθηση γίνεται χωρίς εκπαιδευτική πίεση και αυστηρό πρωτόκολλο. Παρόλα αυτά, η ομάδα ακολουθεί τα πρότυπα σχολών Καλών Τεχνών, κατά το πρόγραμμα των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, στα οποία και ανήκει ως πιστοποιημένος φορέας.


Τα μαθήματα οργανώνονται σε δύο κύκλους. 

Στον κύκλο των αρχαρίων διδάσκονται οι βασικές αρχές της φωτογραφίας (εξοπλισμός, τεχνικές φωτισμού, λήψεων, κοντράστ, σκοτεινός θάλαμος, επεξεργασία αρνητικών και φωτογραφιών), καθώς και στοιχεία Ιστορίας της Τέχνης και της Φωτογραφίας.


Στο τμήμα των προχωρημένων, η προσοχή εστιάζεται στην αναζήτηση των μεθόδων για τη φωτογραφική έκφραση. Οι συμμετέχοντες, κατέχοντας τα βασικά σε επίπεδο τεχνικής, ασχολούνται περισσότερο με την αισθητική, τη σύνθεση, την ιστορία της τέχνης, την αξιολόγηση ενός έργου και την προετοιμασία της παρουσίασής του.


Βασικός στόχος είναι η επαφή με την τέχνη της φωτογραφίας σε ατομικό 

και συλλογικό επίπεδο και η γενικότερη εικαστική καλλιέργεια των μαθητών-μελών της ομάδας.


Η πρώτη συνάντηση για τη φετινή σαιζόν θα γίνει όπως κάθε χρονιά στην γκαλερί της ομάδας, Μητσαίων 3 στην Αρχαία Αγορά, τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου και ώρα 8μ.μ.

Πληροφορίες:
Φώτης Παλαιολόγος 6932968574
Κατερίνα Μαρνέλλου 6970656797


πηγή : pttl.gr

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Δράμα, η αρχιτεκτονική που χάνεται _Διαγωνισμός Φωτογραφίας


Ο Δήμος Δράμας σε συνεργασία με τον «Φωτογραφικό Όμιλο Δράμαςe-ΦΟΔ-ος» διοργανώνει για δεύτερη (2η) συνεχόμενη χρονιά Φωτογραφικό Διαγωνισμό 

με θέμα «Δράμα, η αρχιτεκτονική που χάνεται».
 
Στόχος του διαγωνισμού είναι να δραστηριοποιηθούν οι πολίτες και να αποτυπώσουν γνωστές και άγνωστες πτυχές της πόλης μας αφενός και αφετέρου να δημιουργηθεί ένα σημαντικό φωτογραφικό αρχείο που θα είναι στη διάθεση του Δήμου.
 

Πρόθεση των διοργανωτών είναι ο διαγωνισμός αυτός να γίνει θεσμός και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν όλοι οι ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφοι ανεξάρτητα από Εθνικότητα, τόπο διαμονής και κράτος. 
Κάθε διαγωνιζόμενος/η μπορεί να συμμετέχει με 1 έως 5 φωτογραφίες
Η υποβολή των υποψηφιοτήτων θα γίνεται από τις 1/10/2015 έως 30/11/2015. 
Αναλυτικά οι όροι συμμετοχής στον διαγωνισμό είναι οι παρακάτω. -



2ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

«Δράμα, η αρχιτεκτονική που χάνεται»

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ


1. Ο Δήμος Δράμας σε συνεργασία με τον «Φωτογραφικό Όμιλο Δράμας e-ΦΟΔ-os» διοργανώνει Φωτογραφικό Διαγωνισμό με θέμα «Δράμα, η αρχιτεκτονική που χάνεται». Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν όλοι οι ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφοι ανεξάρτητα από Εθνικότητα, τόπο διαμονής και κράτος. Κάθε διαγωνιζόμενος/η μπορεί να συμμετέχει με 1 έως 5 φωτογραφίες. Η υποβολή των υποψηφιοτήτων θα γίνεται από τις 1/10/2015 κι ώρα 00:01 έως 30/11/2015 κι ώρα 23:59. Στο διαγωνισμό αυτό θα γίνουν δεκτές φωτογραφίες που έχουν ληφθεί είτε με ψηφιακή είτε με αναλογική φωτογραφική μηχανή. Ο φωτογράφος θα πρέπει να είναι ο πνευματικός δημιουργός του έργου που θα υποβάλλει. Σε περίπτωση που οι φωτογραφίες απεικονίζουν πρόσωπα εν αγνοία τους ή χωρίς την έγκρισή τους, την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο φωτογράφος στον οποίο ανήκει το έργο. Οποιαδήποτε συμμετοχή που θα αποσταλεί μετά το πέρας της ημερομηνίας κι ώρας λήξης του διαγωνισμού, ήτοι 30/11/2015 κι ώρα 23:59, θα θεωρείται αυτόματα άκυρη και μη αποδεκτή.


2. Οι φωτογραφίες θα πρέπει μέχρι την 30/11/2015 να αποσταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: efodos2015@gmail.com συνοδευόμενες από τα εξής στοιχεία: Όνομα, επώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας, διεύθυνση, πόλη, email. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι δωρεάν. Υπεύθυνος διαγωνισμού: Νικόλαος Δόρτης (Τηλ. Επικοινωνίας: 6948353437 / Ώρες: Καθημερινά 18:00-21:00). Αξίζει να σημειωθεί πως η βαθμολόγηση των έργων γίνεται ανώνυμα. Οι φωτογραφίες μετονομάζονται και δίνονται στους κριτές με κωδική ονομασία την οποία αντιστοίχιση μεταξύ αρχικού και κωδικού ονόματος γνωρίζει μόνο ο υπεύθυνος του διαγωνισμού κι ουδείς άλλος. Για λόγους διαύγειας του διαγωνισμού η τελική βαθμολογία θα αναρτηθεί και στη σελίδα του Δήμου Δράμας αλλά και στη σελίδα του Φωτογραφικού Ομίλου Δράμας «e-ΦΟΔ-os».


3. Τα ψηφιακά έργα που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό θα πρέπει να έχουν ανάλυση τουλάχιστον 5 Mpixels. Μορφή αρχείου jpg, μέγεθος αρχείου έως 35MB, Μορφή ονομασίας αρχείου: (επίθετο και όνομα σε λατινικό αλφάβητο)_(αύξων αριθμός φωτογραφίας) π.χ. Papadopoulos ioannis_1.
Όσον αφορά τα έργα σε αναλογική μορφή (από φιλμ), θα αποστέλλονται σκαναρισμένα, σε ανάλυση τουλάχιστον 5 Mpixels, με την ίδια διαδικασία όπως και τα ψηφιακά.
Όσον αφορά τις τρείς (3) πρώτες φωτογραφίες που θα διακριθούν και για τις οποίες θα προκύψει χρηματικό έπαθλο, θα ζητηθεί από τους δημιουργούς η αρχική φωτογραφία (ή το αρνητικό φιλμ σε περίπτωση λήψης με φιλμ) προ επεξεργασίας και πιθανής σμίκρυνσης, για να διαπιστωθεί η εγκυρότητα της ιδιοκτησίας του έργου από τον διαγωνιζόμενο, προς αποφυγή καπήλευσης ξένων έργων. 


4. Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού θα ανακοινωθεί εντός της χρονικής διορίας υποβολής των συμμετοχών στην ιστοσελίδα της Φωτογραφικής ομάδας «e-ΦΟΔ-os», καθώς επίσης και την ιστοσελίδα του Δήμου Δράμας. Οι αποφάσεις της κριτικής επιτροπής είναι οριστικές και αμετάκλητες. Οι δε συμμετοχές δεν επιστρέφονται.


5. Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού θα ανακοινωθούν από το Δήμο Δράμας και από την ηλεκτρονική σελίδα του Φωτογραφικού Ομίλου http://www.efodos.com. Η απονομή των βραβείων θα γίνει σε ειδική δημόσια τελετή και τα έργα που θα διακριθούν θα προβληθούν σε χώρους και σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν από τον Δήμο Δράμας σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Σωματείο «Φωτογραφικός Όμιλος Δράμας e-ΦΟΔ-ος».


6. Θα δοθούν τρία βραβεία, τα οποία έχουν ως εξής:


• Α’ Βραβείο: € 300,00
• Β’ Βραβείο: € 200,00
• Γ’ Βραβείο: € 100,00



7. Ο Δήμος Δράμας διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όλα τα συμμετέχοντα στον παρόντα διαγωνισμό έργα, ήτοι διακριθείς και μη συμμετοχές, με οποιοδήποτε τρόπο κρίνει στο μέλλον, σε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο (όπως ενδεικτικά και όχι δεσμευτικά: για εκθέσεις, προβολές, έκδοση αναμνηστικών λευκωμάτων και περιοδικών, ημερολογίων, δημιουργία CD-DVD, δημιουργία ηλεκτρονικού αποθετηρίου φωτογραφιών της περιοχής σε σχετικό δικτυακό τόπο κ.λ.π.), οι δε συμμετέχοντες/ουσες με τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό, αποδέχονται ρητά τον όρο αυτό και παραχωρούν το σχετικό δικαίωμα χρήσεως των έργων τους στον Δήμο Δράμας. Από την πλευρά του ο Δήμος Δράμας υποχρεούται να αναφέρει πάντα το ονοματεπώνυμο του/της δημιουργού σε εμφανές σημείο, εντός ή εκτός του εκάστοτε καλλιτεχνικού προϊόντος/έργου που θα χρησιμοποιείται, σε οποιαδήποτε αναδημοσίευση και με οποιονδήποτε τρόπο, μέσα στα πλαίσια του σεβασμού της πνευματικής δημιουργίας και της ανάδειξης των δημιουργών. 
Τέλος, το Πολιτιστικό Σωματείο «Φωτογραφικός Όμιλος Δράμας e-ΦΟΔ-os” διατηρεί το δικαίωμα να προβάλει όλα τα συμμετέχοντα στον παρόντα διαγωνισμό έργα ή μέρος αυτών στην ιστοσελίδα του καθώς επίσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συμμετέχει, αναφέροντας πάντοτε το ονοματεπώνυμο του/της δημιουργού σε εμφανές σημείο, εντός ή εκτός του εκάστοτε καλλιτεχνικού προϊόντος/έργου που θα δημοσιεύεται, κυρίως για λόγους ανάδειξης του διαγωνισμού και των διακριθέντων έργων.

8. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό συνεπάγεται αυτόματα την ανεπιφύλακτη αποδοχή από μέρους των διαγωνιζομένων όλων των όρων της παρούσας προκήρυξης και η μη ακριβής συμμόρφωση προς τους όρους του διαγωνισμού αποτελεί λόγο αποκλεισμού από αυτόν.

Πατήστε εδώ

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής συμμετέχει στη Λευκή Νύχτα




Η Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής συμμετέχει με έκθεση φωτογραφίας στην «Λευκή Νύχτα» 
που διοργανώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής και η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης.


Η φωτογραφική ομάδα Κομοτηνής σας ταξιδεύει μέσω του φωτογραφικού  φακού 
της 
σε ένα υπέροχο ταξίδι φωτογραφίας και πραγματικότητας.
 

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί επί της οδoύ Γ. Σεφέρη την Παρασκευή 25/9/2015 
και ώρα 18:00 

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

«Σεπτεμβριάνα» 60 χρόνια (1955-2015).





Το Κέντρο Τοπικής Ιστορίας της Κ.Ε.Π.Α. Δ. Βέροιας, 
με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων από τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1955 στην Κωνσταντινούπολη παρουσιάζει στο ισόγειο του Δημαρχείου Βέροιας, φωτογραφική έκθεση με θέμα «Σεπτεμβριάνα» 
60 χρόνια (1955-2015). 
Στην έκθεση παρουσιάζεται φωτογραφικό υλικό από τα γεγονότα σε συνδυασμό με επεξηγηματικά κείμενα. 
Η έκθεση θα διαρκέσει από 17 έως 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Η Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής διοργανώνει δύο κύκλους φωτογραφικών συναντήσεων

Η Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής διοργανώνει δύο κύκλους φωτογραφικών συναντήσεων με την ακόλουθη θεματολογία:

Τεχνική της φωτογραφίας | 19:00 - 20:30
Καλλιτεχνική Φωτογραφία | 20:30 - 22:00


Οι συναντήσεις θα διεξάγονται στην Κομοτηνή στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. 
Τα μαθήματα θα διαρκούν 1,5 ώρα για κάθε ενότητα 
και θα γίνονται κάθε Δευτέρα.


Σας προσκαλούμε τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στις 20:00 στην εναρκτήρια συνάντηση για μια πρώτη γνωριμία - ενημέρωση, δημιουργία των τμημάτων και μια εισαγωγή στην καλλιτεχνική φωτογραφία.


πηγή: fmag.gr

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Λιμάνι: Τόπος και Πύλη Πολιτισμού



Η Προβλήτα Α΄ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, διαχρονικό σταυροδρόμι πολιτισμού, χώρος ζωντανός και φιλόξενος, αγαπημένο στέκι ανθρώπων κάθε ηλικίας, υποδέχεται μια νέα σειρά δράσεων με τίτλο «Λιμάνι: Τόπος και Πύλη Πολιτισμού».

Τις δράσεις υλοποιούν ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους τρεις πολιτιστικούς φορείς που στεγάζονται στην Προβλήτα Α΄, το Μουσείο Κινηματογράφου - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Οι φορείς, η καρδιά των οποίων χτυπά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου στο Λιμάνι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΟΛΘ, ο οποίος στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, έχει συμπεριλάβει στο βασικό του σχεδιασμό τις δράσεις «Λιμάνι: Τόπος και Πύλη Πολιτισμού» με στόχο την ισχυροποίηση της Προβλήτας Α΄ ως πύλης πολιτισμού και σημείου καλλιτεχνικής αναφοράς για την πόλη.

Η αρχή γίνεται με τη Φθινοπωρινή Ισημερία, το τριήμερο 23-25 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθούν μια σειρά εκπαιδευτικών και όχι μόνο δράσεων, που δίνουν τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να περιεργαστούν, να ανακαλύψουν, να αισθανθούν και εντέλει να συνειδητοποιήσουν, ότι πολιτισμός και λιμάνι είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες. Τη σκυτάλη των εκδηλώσεων της Φθινοπωρινής Ισημερίας θα λάβουν οι εκδηλώσεις για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (25-27 Σεπτεμβρίου).
Φθινοπωρινή Ισημερία | 23-25 Σεπτεμβρίου 2015

Το τριήμερο εκδηλώσεων της Φθινοπωρινής Ισημερίας, ανοίγει τη φετινή σχολική χρονιά, προβάλλοντας τις δραστηριότητες των τριών πολιτιστικών φορέων αλλά και το εκπαιδευτικό τους έργο. Γονείς και παιδιά, με την καθοδήγηση των μουσειοπαιδαγωγών των τριών μουσείων και τη συνεργασία εκπροσώπων του ΟΛΘ, θα έχουν τη δυνατότητα να δράσουν φωτογραφικά, κινηματογραφικά και εικαστικά, αναμοχλεύοντας το χθες, κατανοώντας το σήμερα αλλά και με φαντασία για το αύριο, με φόντο πάντα και σημείο αναφοράς τον τόπο που τους περιβάλλει: το Λιμάνι Θεσσαλονίκης.


Τετάρτη 23/9, Πέμπτη 24/9, Παρασκευή 25/9
17:30 – 19:30


Εικαστικό παιχνίδι για παιδιά κάθε ηλικίας κατά το οποίο θα κατασκευάσουν τις δικές τους 
καρτ ποστάλ, με κεντρικό θέμα το λιμάνι του χθες και του σήμερα. Αφετηρία γίνεται η έκθεση φωτογραφίας στο παλιό αντλιοστάσιο του ΟΛΘ «Το πορτρέτο του Λιμανιού», που συνδιοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας με τον ΟΛΘ. Σημεία, τοπία, γωνιές που ενέπνευσαν μεγάλους φωτογράφους και κινηματογραφιστές προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να κατανοήσουν τον ποικιλόμορφο χαρακτήρα του τοπίου αλλά κυρίως να φανταστούν τις διαφορετικές χρήσεις του λιμανιού. Στη συνέχεια, στους πάγκους εργασίας, μέσα από το κολάζ, τη ζωγραφική και τη δημιουργική γραφή τα παιδιά θα δημιουργήσουν τις δικές τους κάρτες. Τα έργα που θα προκύψουν θα αναρτηθούν και θα παραμείνουν εκτεθειμένα ως αποτέλεσμα του εργαστηρίου για όλο το τριήμερο σε χώρο του Λιμανιού.
18:00


Workshop γλυπτικής για παιδιά κάθε ηλικίας. Τα παιδιά, υπό την καθοδήγηση της εικαστικού Δήμητρας Λαμπρέτσα, θα δημιουργήσουν γλυπτά στην άμμο σε μια ειδικά διαμορφωμένη δεξαμενή.

Διευρυμένο ωράριο


Οι τρεις χώροι παρατείνουν το ωράριο λειτουργίας τους την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου - και κάθε Παρασκευή - μέχρι τις 22:00, διευρύνοντας τη δυνατότητα του κοινού να επισκεφθεί τις εκθέσεις:
«Το πορτρέτο του Λιμανιού», συνδιοργάνωση ΜΦΘ-ΟΛΘ (Παλιό Αντλιοστάσιο του ΟΛΘ)
«Σχετικές Κινήσεις. Ευαγγελία Κρανιώτη - Julien Prėvieux» στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1)
«Faces. Το πορτρέτο στην ευρωπαϊκή φωτογραφία μετά το 1990» στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, 1ος όροφος) & στο παράρτημα του ΜΦΘ (κτίριο πρώην Αποθηκών Στρατού, Α’ Προβλήτα)
Μόνιμη έκθεση στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, ισόγειο)
Οι φορείς πολιτισμού στο Λιμάνι
Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης


Η ΟΛΘ ΑΕ είναι ο φορέας διοίκησης και εκμετάλλευσης του λιμένος Θεσσαλονίκης, του βασικότερου πυλώνα ανάπτυξης της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Ανήκει στο Κεντρικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών και αποτελεί σημαντικό θαλάσσιο κόμβο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα με τις δραστηριότητες που αναπτύσσει στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, το Συμβατικό και τον Επιβατικό Λιμένα, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης υλοποιεί και στηρίζει δράσεις κοινωνικού, περιβαλλοντικού, εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. Η Α’ Προβλήτα αποτελεί σημείο αναφοράς για τις πολιτιστικές δράσεις που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με φορείς της πόλης και κυρίως με τα τρία μουσεία που «φιλοξενούνται» σε αυτήν.


Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης & Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης


Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει κάθε χρόνο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (τον Νοέμβριο) και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα (τον Μάρτιο) στο Ολύμπιον και το Λιμάνι. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου με εμφανή προσανατολισμό στον ανεξάρτητο κινηματογράφο είναι μια ξεχωριστή κινηματογραφική γιορτή με ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, σημαντικούς προσκεκλημένους, αφιερώματα, ανοιχτές συζητήσεις, παράλληλες εκδηλώσεις. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα με ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, και παράλληλες δράσεις ενημερώνει, ευαισθητοποιεί και κινητοποιεί το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του. Οι δύο διοργανώσεις μεταμορφώνουν την πόλη σε μια νεανική κυψέλη ζωής και γόνιμης συναναστροφής με άξονα την Έβδομη Τέχνη.


Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι το μοναδικό μουσείο κινηματογράφου στην Ελλάδα. Σκοπός του είναι η συγκέντρωση, διάσωση και μουσειολογική προβολή των στοιχείων της κινηματογραφικής ζωής της χώρας. Στους χώρους του παρουσιάζεται μόνιμη έκθεση με την ιστορία του ελληνικού σινεμά, διοργανώνονται ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ λειτουργεί και η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, η οποία με 13.000 τίτλους, είναι η μεγαλύτερη κινηματογραφική Βιβλιοθήκη της χώρας. Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2012), αξιοποιώντας το αρχειακό υλικό της και συνεργασίες με ελληνικούς και ξένους κινηματογραφικούς οργανισμούς, παρουσιάζει ταινίες του κλασικού κινηματογράφου, αφιερώματα σε σύγχρονες εθνικές κινηματογραφίες, διοργανώνει εκθέσεις, σεμινάρια, διαλέξεις και ανοιχτές συζητήσεις που αποσκοπούν σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην κινηματογραφική δημιουργία.

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης


Το Μουσείο Φωτογραφίας είναι ένα εξειδικευμένο μουσείο για το μέσο της φωτογραφίας, το μοναδικό στην Ελλάδα, υπό την εποπτεία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. και λειτουργεί ταυτόχρονα ως Μουσείο, ως Κέντρο και ως διοργανωτής Φεστιβάλ. Μέσα από τη δράση του αποκαλύπτει στο κοινό οπτικές πάνω: α) στην τέχνη, μια και η αισθητική του μέσου δεν αποκλίνει από αυτή των καλών τεχνών, β) στην τεχνολογία, μέσα από τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών, γ) στις ανθρωπιστικές επιστήμες, καθώς η φωτογραφία φανερώνει τον κόσμο και την κοινωνική του δράση. Σκοπός του είναι να προσεγγίζει τις διαφορετικές χρήσεις και εφαρμογές της φωτογραφίας.


Η συγκρότηση του φορέα ξεκίνησε το 1998. Το 2001 στεγάστηκε στην Αποθήκη A’ στον Α΄ Προβλήτα στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί και το παράρτημα του ΜΦΘ στο κτίριο πρώην Αποθηκών Στρατού, επίσης στον Α’ Προβλήτα, σε συνεργασία με τον ΟΛΘ. Από το 2006, βάσει της νέας στρατηγικής του και στο πλαίσιο της αποστολής του, λειτουργεί γύρω από τους άξονες της μνήμης, της συνάντησης και της ανακάλυψης, στοχεύοντας σε δράσεις τοπικής, εθνικής και διεθνούς εμβέλειας μέσα από: το σχεδιασμό και υλοποίηση εκθέσεων βάσει θεματικών κύκλων, τη συγκρότηση αρχείων και συλλογών, την έκδοση εντύπων, την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τη διεξαγωγή τηςPhotoΒiennale. Παράλληλα, ενισχύει το διάλογο και τις συναντήσεις μέσα από αξιολογήσεις φωτογραφικών προτάσεων, βραβεία, ανοιχτές συζητήσεις και ημερίδες, όπως και με παράλληλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς.

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης αποτελεί αυτοτελές τμήμα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Μέσα από εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενηλίκους, και άλλες δράσεις, υποστηρίζει και προωθεί σταθερά την καινοτόμο καλλιτεχνική δημιουργία σε όλες τις μορφές και τα είδη της, ενημερώνεται γύρω από τις διεθνείς τάσεις της σύγχρονης τέχνης, συμμετέχει και συγκροτεί δίκτυα ανταλλαγών πολιτισμικού προϊόντος και εμπειρίας, επιδιώκει γόνιμες συνεργασίες που υπηρετούν τον κοινό στόχο της πολύπλευρης υποστήριξης και προβολής του καλλιτεχνικού έργου. Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης προσανατολίζεται κυρίως στη σχέση της τέχνης με την πολιτική, το φύλο και το δημόσιο χώρο, ενώ συμμετέχει στην Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που διοργανώνει το ΚΜΣΤ, είτε φιλοξενώντας εκθέσεις στον χώρο του είτε με δικές του παραγωγές.

πηγή : fmag.gr

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Μαθήματα φωτογραφίας από το Φωτογραφικό κέντρο Θεσσαλονίκης



ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015, 8μμ, στο CAFE BAZAAR, Παπαμάρκου 34, Πλατεία Άθωνος, (Α’ όροφος). 
Θα γίνει αναλυτική ενημέρωση για το περιεχόμενο και τη διάρθρωση των θεματικών ενοτήτων 
που θα μας απασχολήσουν για φέτος.

Στην πρώτη φετινή συνάντηση εκτός από τα μέλη του ΦΚΘ μπορούν να παραβρεθούν για ενημέρωση όλοι όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τη φωτογραφία, χωρίς υποχρέωση εγγραφής.


Σκοπός του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης να συνεχίσει την προσπάθειά του για φωτογραφική επιμόρφωση με μία νέα σειρά θεματικών ενοτήτων, παρουσιάσεων και εργαστηρίων, που θα καλύπτουν και τις ανάγκες των νέων και των παλιότερων φωτογράφων – μελών του, 
και τις ανάγκες του ευρύτερου κοινού της πόλης μας.


Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Δευτέρα από τις 8,30 μμ έως τις 11 μμ στο CAFE BAZAAR, Παπαμάρκου 34, Πλατεία Άθωνος, (Α’ όροφος) και θα συμπληρώνονται από τα Σαββατιάτικα εργαστήρια, τις επισκέψεις/ ξεναγήσεις σε εκθέσεις και τις φωτογραφικές εξορμήσεις.
Εισηγητές του πρώτου αυτού κύκλου θα είναι οι:
Βασίλης Καρκατσέλης και Θανάσης Ράπτης

Οι εισηγητές όλων των μαθημάτων και εργαστηρίων (εκτός και αν αναφέρεται κάπου διαφορετικά) προσφέρουν τις γνώσεις τους δωρεάν.
Έτσι, για την παρακολούθηση του ετήσιου προγράμματος μαθημάτων και εργαστηρίων, αρκεί κάποιος να είναι (ή να εγγραφεί) μέλος του ΦΚΘ. (Διατηρείται από χρόνια η ετήσια συμβολική συνδρομή των 50 Ευρώ)
Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα θα αναρτηθούν σύντομα και στο https://www.facebook.com/events/511511438880385/

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Έκθεση «12+» στο Φουαγιέ του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου




Την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 20.00, η Πρόεδρος Aργυρώ Κουράκη 
και οι Σύμβουλοι της Ε΄ Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, η διδάσκουσα Μαρία Θαμνίδου 
και οι απόφοιτοι του τμήματος φωτογραφίας των εργαστηρίων Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης «12+» στο Φουαγιέ του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου.

Συμμετέχουν: Βασιλούδη Θεοδώρα, Γεωργακοπούλου Έφη, Ευσταθίου Αγλαΐα, 
Καρατζιώλη Ευαγγελία, Κεκελέκης Ανδρέας, Λιάπης Κωνσταντίνος, Μαλαμαδάκη Αικατερίνη, Μαύρου Μαρία, Παπαδόπουλος Παύλος, Παπασωτήρας Νίκoς, Πρόϊου Δάφνη, 
Χατζηλάσκαρη Χαρούλα

me@mariathamnidou.gr
(Μαρία Θαμνίδου)
Τ: 2310424132-3

πηγή : fmag.gr

Παρουσίαση προϊόντος μέσω της Φωτογραφίας & του Φωτορεαλισμού



Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος διοργανώνει εντατικό σεμινάριο με θέμα την «Παρουσίαση προϊόντος μέσω της Φωτογραφίας & του Φωτορεαλισμού», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 26 & 27/09.


Σκοπός του προγράμματος

Το εντατικό σεμινάριο αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την παρουσίαση προϊόντων μέσω της φωτογραφίας αλλά και του φωτορεαλισμού. 
Ο σχεδιασμός με στόχο τη διαφήμιση και προώθηση προϊόντων αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας, αλλά και εποπτικό μέσο επικοινωνίας μιας καινοτόμου ιδέας. Με τα νέα ψηφιακά μέσα σχεδιασμού και απεικόνισης ο σχεδιαστής έχει πλέον τη δυνατότητα να οπτικοποιήσει το προϊόν με απόλυτη γεωμετρική ακρίβεια αλλά και φωτορεαλιστική πιστότητα. Τόσο η φωτογραφία όσο και η φωτορεαλιστική απεικόνιση ενός αντικειμένου αποτελεί πλέον αναγκαίο εργαλείο επικοινωνίας ανάμεσα στο σχεδιαστή και τον πελάτη, σε όλες τις φάσεις της ανάπτυξης ενός προϊόντος, από τα προσχέδια μέχρι την παραγωγή και προώθηση του προϊόντος.


Απευθύνεται σε σχεδιαστές αντικειμένων, βιομηχανικούς σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, γραφίστες, διαφημιστές, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες από δημιουργικούς ή βιομηχανικούς κλάδους, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στην παρουσίαση προϊόντων μέσα από ψηφιακά και αναλογικά μέσα, την φωτογραφία, τον φωτορεαλισμό, τη διαφήμιση και το design. Δεν απαιτείται προηγούμενη γνώση λογισμικών.

Περιεχόμενο/Θεματικές Περιοχές


Η δομή του προτεινόμενου προγράμματος αποτελείται από δυο βασικές θεματικές περιοχές, της φωτογραφίας και του φωτορεαλισμού. Πιο συγκεκριμένα, οι κεντρικοί άξονες με τα επιμέρους παρεχόμενα μαθήματά τους είναι οι εξής:


Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου | Φωτογράφιση σε συνθήκες στούντιο 
| Εισηγητής: Στέφανος Τσακίρης

Εισαγωγή στη Φωτογραφία Θεωρία: Σύντομη αναφορά στις βασικές αρχές τις Φωτογραφίας. Από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή. Επεξήγηση των μενού ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών (διάφραγμα-ταχύτητα-ευαισθησία και εφαρμογή τους). Σύντομη πρακτική άσκηση. Ομαδική συζήτηση για το φως και τα χαρακτηριστικά του. Είδη φωτός και οι χρήσεις τους.

Τεχνικές στούντιο, εφαρμογές φυσικού και τεχνητού φωτισμού σε αντικείμενα. Παράδειγμα φωτογράφισης αντικειμένων. Πρακτική εφαρμογή ανα ομάδες (όποιος επιθυμεί μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δική του φωτογραφική μηχανή). Παρουσίαση και συζήτηση των φωτογραφιών.


Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου| Φωτορεαλισμός στο λογισμικό Maxwell 
| Εισηγήτρια: Ιωάννα Συμεωνίδου


Επιλογή κατάλληλων υλικών και προετοιμασία του μοντέλου για φωτορεαλισμό. Εισαγωγή στο λογισμικό Maxwell, παραδείγματα φωτορεαλιστικής απεικόνισης και βίντεο. Εξοικείωση με τα μενού και τον Scene Manager. Ρυθμίσεις κάμερας (φακός, βάθος πεδίου, ISO, ταχύτητα κλείστρου) και ρυθμίσεις περιβάλλοντος (φυσικός φωτισμός, skydome, HDRI, etc).

Εισαγωγή στα υλικά, δημιουργία νέου υλικού, σύνθετα υλικά με υφές (bump maps, transparency maps, etc) και χρήση υλικών από τις online βιβλιοθήκες υλικών του Maxwell. Τεχνητός φωτισμός (luminous materials) και χρήση του multilight για εναλλαγές στο φωτισμό κατά τη διάρκεια του rendering.


Υποβολή αίτησης: Για συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι απαραίτητο μέχρι 18/09/2015 να συμπληρωθεί η online φόρμα που θα βρείτε στο εδώ.



Στέφανος Τσακίρης, Φωτογράφος
Ιδρυτής τους στούντιο «Φωτογραφείον» στη Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος του ΤΕΙ Αθήνας, με πτυχίο της σχολής Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών μέσων, με πολυετή εμπειρία στη διαφημιστική φωτογραφία και συνεργασίες με σημαντικές ελληνικές και διεθνείς εταιρίες. Συνεργάτης του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης από το 2004, στα εκπαιδευτικά προγράμματα.


Ιωάννα Συμεωνίδου, Αρχιτέκτων Μηχανικός
Λέκτορας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Γκρατς στην Αυστρία, επίσημη εκπαιδεύτρια του λογισμικού Rhinoceros και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. Απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, με μετεκπαίδευση στην Architectural Association του Λονδίνου σε θέματα ψηφιακής σχεδίασης και τεχνολογιών αιχμής. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε πολυάριθμα σεμινάρια σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.


Σάβ, 26/09/2015 - 09:30 έως Κυρ, 27/09/2015 - 16:00
Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, Θέρμη, Θεσσαλονίκη

www.ihu.edu.gr

Επικοινωνία:
E: lifelong@ihu.edu.gr
Τ: 2310807502


Κόστος: 100 €
Το ποσό θα πρέπει να καταβληθεί μετά την ειδοποίηση αποδοχής 
των αιτούντων για συμμετοχή στο πρόγραμμα.


πηγή :fmag.gr

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

«Faces» στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.




«Faces» στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.


Έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στα πορτρέτα θα φιλοξενήσει από τις 12 Σεπτεμβρίου 
το Μουσείο Φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη.


Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Faces. Το πορτρέτο στην ευρωπαϊκή φωτογραφία 
μετά το 1990» θα γίνουν στις 3 Οκτωβρίου (20:00) στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, 1ος όροφος, Λιμάνι) & Αποθήκες Στρατού (Α’ Προβλήτα, Λιμάνι).


«Το πορτρέτο επιδρά στην ανθρώπινη εμπειρία μας. Κάνει έκκληση στο αίσθημα ανθρωπιάς μας. Διατυπώνει μια ταυτότητα για το άλλο άτομο ή εγείρει ερωτήματα, πράγμα που οδηγεί σε ένα βαθμό ενσυναίσθησης καθώς βάζουμε τον εαυτό μας, ορθολογικά ή συναισθηματικά, στη θέση του απεικονιζόμενου. Επίσης, κάνοντάς μας να διερωτηθούμε για την ταυτότητά μας ως θεατών,
 το πορτρέτο λειτουργεί σαν καθρέφτης. Πρέπει να σχετιστούμε με το άλλο άτομο, και κάνοντας το, βλέπουμε τον εαυτό μας» λέει ο επιμελητής της έκθεσης, Φριτς Γκίρστμπεργκ.



Συμμετέχουν οι δημιουργοί: Tina Barney, Sergey Bratkov, Koos Breukel, Clegg & Guttmann, Anton Corbijn, Christian Courreges, Denis Darzacq, Luc Delahaye, Rineke Dijkstra, Jitka Hanzlova, Alberto Garcia-Alix, Boris Mikhailov, Hellen van Meene, Jorge Molder, Lucia Nimcova, Adam Panczuk, Dita Pepe, Anders Petersen, Paola De Pietri, Jorma Puranen, Thomas Ruff, Clare Strand, Beat Streuli, Thomas Struth, Juergen Teller, Ari Versluis & Ellie Uyttenbroek, Stephan Vanfleteren, Manfred Willmann, Κωνσταντίνος Ιγνατιάδης, Στράτος Καλαφάτης, Νίκος Μάρκου

Άγιος Όρος: Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος




Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Αγιορειτική Εστία συνδιοργανώνουν μία ακόμη εκδήλωση στο πλαίσιο του κύκλου «Λέξεις και Εικόνες» του ΜΦΘ, 
με αφορμή την έκθεση «Άγιος Όρος: Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος».


Πρόκειται για μία εκδήλωση λόγου στην οποία οι τέσσερις συμμετέχοντες φωτογράφοι, 
Valery Bliznyuk (Ρωσία), Ali Borovali (Τουρκία), Ζbigniew Κοsc (Πολωνία), 
Zoran Purger (Σερβία), θα συζητήσουν για τις φωτογραφικές εμπειρίες και προσεγγίσεις 
που οδήγησαν στη δημιουργία αυτής της έκθεσης.


Στη συζήτηση, την οποία θα συντονίζει η Αλεξάνδρα Αθανασιάδου, υπεύθυνη καλλιτεχνικού σχεδιασμού και Διεθνών Σχέσεων του ΜΦΘ, θα μετέχει και ο Νεκτάριος Αντωνίου, ιστορικός τέχνης, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της χορωδίας Scola Cantorum και επιστημονικός συνεργάτης της Αγιορειτικής Εστίας και του ΑΠΘ.


Η έκθεση «Άγιος Όρος: Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος» διοργανώνεται από την Αγιορετική Εστία και παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο της (Κτίριο Νεδέλκου, Εγνατία 109), από τις 15/09/15-29/1/2016, σε επιμέλεια του Διευθυντή του ΜΦΘ Βαγγέλη Ιωακειμίδη. 
Εγκαίνια έκθεσης: 15/09, 20.00


Χώρος: Αγιορειτική Εστία (Εγνατίας 109-Κτίριο Νεδέλκου, τηλ. 2310263308)

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Σεμινάρια φωτογραφίας με τον Νώντα Στυλιανίδη



O γνωστός φωτογράφος της πόλης, Νώντας Στυλιανίδης μιλά για τη φωτογραφία, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, 
στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν στην ιστορία και στην αισθητική της φωτογραφίας, στη χρήση φωτογραφικού εξοπλισμού (ταχύτητες, διαφράγματα, κ.α.) καθώς και σε μεθόδους και τεχνικές επεξεργασίας εικόνας.


Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο δεν είναι απαραίτητο να έχετε φωτογραφική μηχανή. 
Ελάτε με το κινητό σας τηλέφωνο ή και χωρίς αυτό, αφού η φωτογραφία δεν είναι τεχνική αλλά τέχνη. Στη διάρκεια των συναντήσεών μας θα βγάλουμε τις δικές μας φωτογραφίες, με παρέα ή μόνοι και στο τέλος του κύκλου θα τις εκθέσουμε στο Τελλόγλειο.

Με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης.


www.teloglion.gr


Τ: 2310991610
(Δευτ - Παρ, 09:00 - 16:00)
Τ: 2310991116
(Δευτ - Παρ, 09:00 - 16:00)
Τ: 2310247111
(Τετάρτη 18:00 - 21:00)
Τ: 2310247111
(Σάβ - Κυρ, 11:00 - 14:00)

Κόστος:
50 € εφάπαξ κατά την εγγραφή / 40€ για ανέργους και πολύτεκνους

πηγή : fmag.gr

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Διαγωνισμός Φωτογραφίας από το PHOTOGLOBE SEMINARS




Πάρτε μέρος στον ανοιχτό διαγωνισμό φωτογραφίας με ελεύθερο θέμα 
του PHOTOGLOBE SEMINARS. Στείλτε τις φωτογραφίες σας μέσω email 
μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2015 στο contest2015@photoglobe.gr.


Ο πρώτος νικητής κερδίζει μια υποτροφία αξίας 147 € για σεμινάριο φωτογραφίας της επιλογής του. Τρεις άλλοι νικητές κερδίζουν υποτροφίες συμμετοχής workshop φωτογραφίας.


Οδηγίες και όροι του διαγωνισμού φωτογραφίας

1. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό φωτογραφίας είναι ελεύθερη για όλους.
2. Το θέμα του διαγωνισμού είναι ελεύθερο.
3. Τελευταία ημερομηνία υποβολής φωτογραφιών είναι 15 Σεπτεμβρίου 2015.
4. Στείλτε μέσω email και στη διεύθυνση contest2015@photoglobe.gr μόνο 1 φωτογραφία.

Σχετικά με την φωτογραφία που θα στείλετε στο διαγωνισμό:
1. Πρέπει να είναι βγαλμένη από εσάς.
2. Στην περίπτωση που απεικονίζεται κάποιος πρέπει να έχετε πάρει την άδειά του 
για δημοσίευση της φωτογραφίας.
3. Πρέπει να είναι σε μορφή JPEG (.jpg).
4. Πρέπει να είναι τουλάχιστον 1800 pixel στη μεγαλύτερή της διάσταση.
5. Κατά την αποστολή της φωτογραφίας δεν πρέπει να ξεχάσετε
να γράψετε το όνομα σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας στο σώμα του μηνύματος να έχετε μετονομάσει το αρχείο της φωτογραφίας σας στο όνομα σας με λατινικούς χαρακτήρες 
(π.χ. από Image0001.jpg σε alekos-papadopoulos.jpg)
6. Αν σας ζητήσουμε το αυθεντικό αρχείο της φωτογραφίας σας πρέπει να μας το στείλετε.

Όλες οι φωτογραφίες θα δημοσιευτούν το νωρίτερο 16 Σεπτεμβρίου 2015 σε άλμπουμ της σελίδα μας στο Facebook -https://facebook.com/photoglobeseminars και υποβάλλονται στην κρίση των επισκεπτών της σελίδας μέχρι 5 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 12:00.
Οι πρώτες 4 φωτογραφίες που θα συγκεντρώσουν τα περισσότερα “Like” ή “Μου αρέσει” κερδίζουν.

Ο πρώτος νικητής κερδίζει μια υποτροφία για συμμετοχή σε σεμινάριο φωτογραφίας του PHOTOGLOBE SEMINARS, ενώ οι τρεις επόμενοι μια υποτροφία συμμετοχής σε workshop φωτογραφίας στούντιο με θέμα “Φωτογράφηση Πορτραίτου” του PHOTOGLOBE SEMINARS.

Τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας είναι και παραμένουν του δημιουργού της φωτογραφίας. Διατηρούμε το δικαίωμα για λόγους προώθησης και προβολής του διαγωνισμού να δημοσιεύσουμε τις φωτογραφίες που θα υποβληθούν. Εννοείται ότι σε κάθε δημοσίευση υπάρχει αυτόματα ρητή αναφορά στο όνομα του δημιουργού.

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

"αγορές του κόσμου"




Το f14-κοινόν φωτογράφων 
σας προσκαλεί στην έκθεση φωτογραφίας
στην 80η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο stand του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, περίπτερο 16.

Από 5 έως 13 Σεπτεμβρίου 2015 στις ώρες επίσκεψης της ΔΕΘ 
(Σαβ-Κυρ 10:00-22:00, καθημερινές 16:00-22:00)

Η έκθεση χορηγήθηκε και υποστηρίζεται από τον
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

"αγορές του κόσμου"


Με το πέρασμα του χρόνου η αγορά αποκτά τον δικό της χαρακτήρα προσαρμοζόμενη στις ανάγκες και στο επίπεδο της περιοχής που λειτουργεί. Καθορίζεται από την κουλτούρα και τις συνήθειες των ανθρώπων που συναλλάσσονται σε αυτήν.

Τις ιδιαιτερότητες των τόπων αυτών βλέπουμε μέσα από τις φωτογραφίες που παρουσιάζονται.  
Τα υπερσύγχρονα εμπορικά κέντρα της Δύσης σε αντίθεση με την παραδοσιακή μορφή άλλων περιοχών του κόσμου. Ένα ταξίδι από την Νέα Υόρκη στο Τόκιο και από το Βερολίνο στην Αντίς-Αμπέμπα. Λαμπερά κτίρια σε αντίθεση με τα πολύχρωμα παζάρια. Και πρόσωπα χαρούμενα ή σκυθρωπά ή ανέκφραστα.
Παντού οι ίδιοι άνθρωποι!


Φώτης Παλαιολόγος
Καλλιτεχνικός Διευθυντής f14
Επιμέλεια έκθεσης: f14-κοινόν φωτογράφων
Παραγωγή έκθεσης: f14-κοινόν φωτογράφων – ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ημέρες έκθεσης: Από 5 έως 13 Σεπτεμβρίου 2015 στις ώρες επίσκεψης της ΔΕΘ 
(Σαβ-Κυρ 10:00-22:00, καθημερινές 16:00-22:00)


Συμμετέχουν:
Βασιλική Βαρσακέλη, Βασίλης Βαρσακέλης, Γιώργος Γεωργιάδης, Νίκος Γιουβανούλης, Τάσος Ηλιάδης, Μαρία Καραδουλαμά, Γιώργος Καρακατσάνης, Γιώργος Κατσιαβός, Χρήστος Κοπιδάκης, Δημήτρης Λαζόπουλος, Βασίλης Μαλίγκος, Σπύρος Μαρκογιάννης, Ελένη Μαυροπούλου, Φώτης Παλαιολόγος, Αναστασία Παλαιολόγου, Αλέξανδρος Παρασκευαΐδης, Κώστας Παρασκευαΐδης, Νίκος Πετρίδης, Τάσος Σούπαρης, Εύη Τεμπελούδη, Γιάννης Τριανταφυλλίδης, Χριστίνα Τρώντσιου, Αγάπη Φαρφάρα, Στέλιος Φιλίππου.

Σεμινάρια Φωτογραφίας στον Πολυχώρο Εικόνας Κούνιο



Νέος κύκλος σεμιναρίων φωτογραφίας ξεκινάει από τον Οκτώβριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στον Πολυχώρο Εικόνας Κούνιο, από τον Τάσο Σχίζα.

Επίσης, για όσους βρίσκονται εκτός Θεσσαλονίκης, υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα φωτογραφίας εξ αποστάσεως.



Σεμινάρια Φωτογραφίας στον Πολυχώρο Εικόνας Κούνιο

Πρόκειται για μια σειρά μαθημάτων χωρισμένα σε 3 ανεξάρτητα σεμινάρια (Φωτογραφία Ι, Ψηφιακή Επεξεργασία Ι, Καλλιτεχνική Φωτογραφία Ι), 
που πραγματοποιούνται σε 2 κύκλους (Οκτώβριος – Ιανουάριος και Φεβρουάριος – Μάιος).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ώρες διεξαγωγής των μαθημάτων και το κόστος: www.photoeidolo.gr/seminaria/seminaria6a.html



Μαθήματα Φωτογραφίας Εξ Αποστάσεως

Πρόκειται για μια σειρά μαθημάτων που πραγματοποιούνται από τον Τάσο Σχίζα, χωρισμένα σε 8 ανεξάρτητα σεμινάρια (Λήψη Ι, Λήψη ΙΙ, Σκοτεινός θάλαμος Ι, Σκοτεινός θάλαμος ΙΙ, Ψηφιακή επεξεργασία I, Ψηφιακή επεξεργασία IΙ, Καλλιτεχνική φωτογραφία I, Καλλιτεχνική φωτογραφία II) και σχεδιασμένα για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων εξ αποστάσεως και το κόστος:www.photoeidolo.gr/seminaria/seminaria1.html



Πληροφορίες - Εγγραφές

Η εγγραφή στα σεμινάρια μπορεί να γίνει στον Πολυχώρο Κούνιο (Κομνηνών 24, Λουλουδάδικα) 
ή με αποστολή της φόρμας εγγραφής με email (photoseminaria@gmail.com)


πηγή : fmag.gr

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Πρόσκληση συμμετοχής σε έκθεση φωτογραφίας, "Ίσως η απουσία να είναι παρουσία"



Ένας διαγωνισμός για ένα εξαιρετικό 
φιλανθρωπικό σκοπό.



Ο Σύλλογος «Φίλων Εθελοντών και Αναδόχων Οικογενειών» του Δημοτικού Βρεφοκομείου 
«Άγιος Στυλιανός» προσκαλεί φίλους φωτογράφους 
να συμμετέχουν στην έκθεση φωτογραφίας που θα διοργανώσει στις 10 Δεκεμβρίου 2015, 
στο Αλατζά Ιμαρέτ με θέμα:


«Ίσως η απουσία να είναι παρουσία».


Το θεματικό πλαίσιο αφορά την απουσία όπως την αντιλαμβάνεται και ενδεχομένως 
όπως να την έχει βιώσει ο καθένας είτε ως παιδί, είτε ως γονέας, είτε ως άνθρωπος...


Τα έσοδα από τις πωλήσεις των φωτογραφιών θα διατεθούν 
για τις ανάγκες των παιδιών τους ιδρύματος.


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν τις φωτογραφίες τους ηλεκτρονικά 
μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου 2015.


Οδηγίες συμμετοχής:

1
. Οι φωτογραφίες θα αποσταλούν στο e-mail: sfe_agiosstyl@yahoo.gr 
με θέμα «έκθεση φωτογραφίας».
2. 1 – 3 φωτογραφίες σε μορφή jpeg ασυμπίεστη έως 2Mb η κάθε μία.
3. Τα ηλεκτρονικά αρχεία των φωτογραφιών θα πρέπει να φέρουν ως όνομα: 
το επώνυμο του φωτογράφου με ένα αύξοντα αριθμό
π.χ. εάν το επώνυμο του φωτογράφου είναι Παπαδόπουλος, τα αρχεία των φωτογραφιών 
πρέπει να έχουν τίτλο Παπαδόπουλος_01, Παπαδόπουλος _02 κτλ


4. Το σύνολο των φωτογραφιών θα πρέπει να συνοδεύεται από έναν τίτλο ή μία μικρή επεξηγηματική πρόταση π.χ 01 «ο τίτλος της φωτογραφίας»  , 02 «ο τίτλος της φωτογραφίας»



Μόλις γίνει η τελική επιλογή των φωτογραφιών που θα συμμετέχουν στην έκθεση 
θα σας σταλεί ένα e-mail με περαιτέρω οδηγίες για την εκτύπωση.



Thessaloniki Arts and Culture, http://www.thessalonikiartsandculture.gr

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Faireal-Παραμύθια Στ' Αλήθεια-Διαδραστική Έκθεση Φωτογραφίας

"Μια φορά κι έναν καιρό..."
Τι γίνεται όταν ζωντανεύουν τα παραμύθια;
Πετάνε νεράιδες γύρω μας;
Γιατί παγιδεύτηκε η γοργόνα Άριελ;
Τι φοβάται ο σύγχρονος Κάπτεν Χουκ;
Τι τρώνε οι κακές μάγισσες;
Πόσο καλή είναι η Κοκκινοσκουφίτσα;
Κάντε τρεις ευχές...


Η καλλιτεχνική ομάδα Dramateyes ανοίγει όλα τα παραμύθια και τα διαβάζει...διαφορετικά!
Μια έκθεση φωτογραφίας με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις.
Μια καλλιτεχνική γιορτή!
Γύρω μας τα παραμύθια.
Ελάτε να τα ζήσουμε μαζί!


Στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητας "Γεώργιος Παρασίδης",
στον ανακαινισμένο χώρο του Παλιού Δημαρχείου στην Δράμα.

Εγκαίνια Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, στις 20:00μμ
Ανοιχτά από Παρασκευή 11-Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου.

'Ωρες λειτουργίας: 11-2 πμ---6-10 μμ


Σκηνοθεσία-Concept: Μαριάνθη Γρ. Λαζαρίδου
Φωτογραφία: Pasxalis Maurwdis ΑΚΗΣ ΑΝΤΖΑΣ
Muse model/body&face painting/performance: Efthymia Lazaridou
Make up Artist: ΣΑΒΒΙΝΑ ΣΑΒΒΙΔΟΥ



Μοντέλα:
Maria Papatheodorou
Dimitris Jason Rados
Marisol Dancer
Ισιδώρα Αστεριάδου
Στεφανία Αστεριάδου
Matina Gkalentzou
Matou Beck's
Olga Bogatini
Pela K. La Greca
Effie Stamatiadou
George Kirtsis
Dony Verges
Κατερίνα Νίτσο
Christos Papadopoulos
η' το
Chrisa Triantafillou
Stauroula Morgan
Θανάσης Κωστάκης
Giota Raasa
Lina Papouda-Tsakiridou
Niki Tor
Christina Papapostolou
Ageliki Boufi
Элефтериос Кириакидес
Dimitris Eleutheriadis
Eftychia Maria Boulgouri
Basilis Fotiadis
'Ολγα Σπυρίδου'
Νικολέττα Καλούτσικου
Αλεξάνδρα Παπαχρήστου
Theofilos Papachristou
Jokster Wisecracks
Βαγγέλης Τσαρούχας
Bill Soufis
Alexandra Williams
Martha-Maria Georgiadi
LiNa Pappa
Nina Argyriou
Morgan Tsepelis
Alexandros Katsamakis
Xristina Kelesi
Σαββίνα Σαββίδου
Γιώτα Παρασχιάκου
Όλγα Βασιλειάδου
Χρύσα Γατίδου
Μαριάνθη Λαζαρίδου
Ευθυμία Λαζαρίδου


Συντελεστές:
Maria Komninakidou
Κομμωτηριο Γιωτα Δανιηλιδου
Leuteris Dellis
Vaia Tolmaidou
Lefteris Toulistattoo


Ευχαριστούμε:
NILS cafe
Anestis Polychronakis
Noise Only Productions - Recording Studio
H Geusi Tou Kafe
Toulis tattoo
ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΡΑΜΑΣ / CENTRAL PUBLIC LIBRARY OF DRAMA
Nadia Akrit
Perlas moda
Despoina Matsini-Βιβλιοχαρτοπωλείο Ματσίνη
Φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών Χρύσα Φακίρη
Χειρο-ποιήματα Χρήστος Καπλάνης
Κτήμα Τέχνη Οίνου

Special Features

Μουσική: Konstantinos Martopoulos
Jonny Ioannou

Χορευτική Παράσταση:
All Ladies Latin Team:
Χορογραφία: Λίνα Παπούδα-Τσακιρίδου
Χορεύουν: Χρύσα Γατίδου
Σωσάννα Παπαλαζάρου
Κλεοπάτρα Σέρτη
Λίνα Παπούδα-Τσακιρίδου

Χοροθεατρική performance: Konstantina Mesonixti
Ευθυμία Λαζαρίδου

Belly dance: Γιώτα Raasa

Έκθεση Αφίσας Jnk Artworks Jnk2007 Artworks
Κεραμικά Johanna Ceramics - Εργαστήρι Κεραμικής Johanna Gianna Dimitriadou
Κοσμήματα Χρύσα Σερέτη-Χειροποίητες Δημιουργίες

Cartoon Creation-Be a cartoon hero!- Theodoros Thenekes Teotattoo studio tattoo only Leonidas Foundas

~Κάθε απόγευμα: Ανάγνωση Παραμυθιών

Χορηγοί:
Περιφερειακή Ενότητα Δράμας
ΔΕΚΠΟΤΑ Δράμας
Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
38ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Χορηγοί Επικοινωνίας:
Άλφα Τηλεόραση Βορείου Ελλάδος http://www.alfatileorasi.gr/
Ραδιόφωνο Άλφα Δράμας Alphanews Dramas 95,5

...

"ΚΑΙ EΖΗΣΑN ΑΥΤΟΙ ΚΑΛΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!!!"

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Κ.Ε.Π.Α Βέροιας

      


Από τις 24 Αυγούστου θα ξεκινήσουν οι εγγραφές και επανεγγραφές στα τμήματα μουσικής, χορού, εικαστικών, λαογραφίας της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας .


Τα τμήματα  θα λειτουργήσουν το εκπαιδευτικό έτος 2015 - 2016 στην 
Αντωνιάδεια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.


Τον Οκτώβρη θα λειτουργήσει και ΝΕΟ, ΔΩΡΕΑΝ τμήμα Φωτογραφίας για εφήβους και ενήλικες.

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Σεμινάριο για αρχάριους στην Καβάλα


Το σεμινάριο για αρχάριους - ερασιτέχνες φωτογράφους που διοργανώνει ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας επιστρέφει.

Οι εγγραφές αρχίζουν τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου. 
Εγγραφές θα γίνονται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 
19:00 - 21:30 στο γραφείο μας στο Πολιτιστικό Κέντρο Πυθαγόρας, 7ης Μεραρχίας 1 (Ισόγειο).
Tα μαθήματα ξεκινούν στις 5 Οκτωβρίου. 
Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος.

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Χρόνης Πεχλιβανίδης – ένα ταξίδι στον κόσμο του σουφισμού




Η έκθεση «Χρόνης Πεχλιβανίδης – ένα ταξίδι στον κόσμο του σουφισμού» με βίντεο από τις μυστικιστικές τελετές των πιστών και φωτογραφικό υλικό από τη συλλογή του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης  στη Θεσσαλονίκη.


Όποιος έχει δει έστω και στο θέατρο περιστρεφόμενους δερβίσηδες επί το έργο, έχει μια ελάχιστη ιδέα για το τι εστί σουφισμός. 

Για τους άλλους αρκεί να πούμε ότι πρόκειται για θρησκευτικό κίνημα που γιγαντώθηκε σε όλη την έκταση του ισλαμικού κόσμου περίπου τον 15ο αιώνα και πρεσβεύει την ένωση με το θείο διά της άσκησης, της αγάπης και της διαρκούς αναζήτησης της αλήθειας. Ο σουφισμός επηρεάστηκε από τη νεοπλατωνική φιλοσοφία, τον χριστιανικό ασκητισμό, ακόμα και τον βουδισμό, και βρήκε διεξόδους στην οθωμανική επικράτεια –με κέντρο τη Θεσσαλονίκη όπου κυριαρχούσε η αδελφότητα των Μπεκτασίδων-, στο σημερινό Ιράν, στο Ιράκ, ακόμα και στο μακρινό Σουδάν.


Η εμβάθυνση στις αξίες και στις πρακτικές του σουφισμού είναι δύσκολη υπόθεση –θα την αφήσουμε λοιπόν σε πιο αρμόδιους. Εμείς θα περιοριστούμε σε δύο σημεία: Το ένα είναι πως ο σουφισμός δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητός από τις κυβερνήσεις των μουσουλμανικών κρατών, ούτε από τους ισλαμιστές. Μάλιστα, σε πολλά μέρη απαγορεύεται διά νόμου. Το δεύτερο είναι οι τελετές που οι σουφιστές επινόησαν ώστε να διευκολύνουν την μετάβαση των πιστών σε κατάσταση μυστικιστικής έκστασης. Ο στροβιλισμός των δερβίσηδων είναι μία τέτοια πρακτική.


Ο Χρόνης Πεχλιβανίδης, σκηνοθέτης και οπερατέρ με ειδικότητα στα δύσκολα ταξίδια, ανακάλυψε τον σουφισμό πριν από χρόνια σε ένα σκοτεινό τεκέ στην περιοχή Φιντικλί της Κωνσταντινούπολης. Μαγεύτηκε τόσο που από τότε αναζητεί τα ίχνη των πιστών της μυστικιστικής αυτής διδασκαλίας, επιδιώκοντας να καταγράψει με την κάμερα του τις τελετές τους, γνωστές ως τελετές ανάμνησης (ζιρκ).


Τεκές Κιουτουκλού Μπαμπά Θράκη, Δήμος Βιστωνίδος



Στην έκθεση που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πέρυσι το καλοκαίρι στο Μουσείο Μπενάκη Κτίριο της οδού Πειραιώς, τον πρώτο ρόλο έχουν επτά βίντεο. Τα βίντεο τραβήχτηκαν σε διάστημα αρκετών χρόνων σε διαφορετικά σημεία του κόσμου και περιγράφουν τα διαφορετικά μονοπάτια που ακολουθούν τα μέλη των σουφικών αδελφοτήτων για να προσεγγίσουν το θείο. Πλαισιώνονται από φωτογραφικό υλικό με αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από σουφιστές ή είναι έργα εμπνευσμένα από τον ισλαμικό μυστικισμό καθώς και φωτογραφίες μνημείων, τα περισσότερα ερημωμένοι τεκέδες, που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του ελληνικού χώρου και μαρτυρούν την παρουσία σουφικών αδελφοτήτων.



«Χρόνης Πεχλιβανίδης – ένα ταξίδι στον κόσμο του σουφισμού», 

Αλατζά Ιμαρέτ, Κασσάνδρου 91-93, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 278587. 
Διάρκεια έκθεσης: 23 Μαΐου – 20 Σεπτεμβρίου 2015 (Τρίτη -Κυριακή: 10.00-18.00). 
Είσοδος ελεύθερη.

πηγή : newpost.gr