Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

«Μετά τη βροχή»,«Φωτογραφίες σε καμβά»




Δυο φωτογράφοι, ο Δημήτρης Βαρδακαστάνης και ο Γιάννης Τζέμος, εκθέτουν δουλειές τους και «συνδιαλέγονται» μέσα από το προσωπικό τους βλέμμα. Ο πρώτος αναζητεί την έμπνευσή του «Μετά τη βροχή», ενώ ο δεύτερος εκθέτει «Φωτογραφίες σε καμβά». Η κοινή τους έκθεση είναι η πρώτη της σειράς Παράλληλες ματιές, εγκαινιάζεται στη «Ζώγια», στην οδό Αλ. Σβώλου 54, την Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018, στις 19.00 και θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Μαρτίου.

Μετά τη βροχή

Ο Δημήτρης Βαρδακαστάνης στις δικές του φωτογραφίες ακολουθεί, όπως λέει «την επιθυμία να ξεπορτίσει με το που σταματάει να βρέχει». Περιπλανιέται στην πόλη, παρατηρεί τις εικόνες που εκτυλίσσονται μπροστά του, σκέπτεται, προβληματίζεται, απογοητεύεται, του είναι όλα κοινότοπα και αδιάφορα.
Αντικρίζει ένα νερόλακκο και ασυναίσθητα ψιθυρίζει τη φράση του François Truffaut : «Πάντα προτιμούσα την αντανάκλαση της ζωής από την ίδια τη ζωή». Ενθουσιάζεται και τελικά αποφασίζει να σηκώσει τη μηχανή του, «πυροβολεί» και η στιγμή «φυλακίζεται» στο κάδρο του…

Φωτογραφίες σε καμβά

  O Γιάννης Τζέμος κάθε φορά που ξανακοιτούσε τις παλιές αναλογικές φωτογραφίες του, σκεφτόταν πάντα ότι αξίζει κάποια στιγμή ν’ αποκτήσουν μια άλλη διάσταση πέραν της αναμνηστικής. Οι φωτογραφίες αυτής της έκθεσης, τραβήχτηκαν στην Ιταλία, στις επαρχίες Βένετο, Ούμπρια και Τοσκάνη, την τριετία 2004 - 2007, επεξεργάστηκαν με πρόγραμμα φωτογραφικής ζωγραφικής και παρουσιάζονται για πρώτη φορά δημόσια μ’ αυτό τον τρόπο, με μια τεχνική που έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής, ειδικά στους ρώσους φωτογράφους αλλά κι αλλού. «Πειραματίστηκα μ’ αυτήν κάμποσο καιρό και με διάφορα θέματα πριν καταλήξω στην επιλογή των κλασικών τοπίων που θα ‘έδεναν’ αισθητικά μαζί της», λέει ο ίδιος. « Ο συνδυασμός της αναπαραστατικής φωτογραφίας τοπίου με την ιμπρεσιονιστική ζωγραφική δεν αποτελεί καινοτομία για τη φωτογραφική τέχνη, αλλά μικρή εναλλακτική πρόταση στην αναζήτηση ενός ιδεώδους πικτοριαλισμού σε μια εποχή που η εικόνα έχει κατακλύσει τη ζωή μας και διαβρώσει την αισθητική μας. Αυτό ίσως εννοούσε ο Man Ray όταν είπε: ‘Ζωγραφίζω ότι δε θέλω να φωτογραφίσω και φωτογραφίζω ότι δεν μπορώ να ζωγραφίσω’».

Ο Δημήτρης Βαρδακαστάνης γεννήθηκε στα Καλάβρυτα το 1958. Από το 2000 μένει στη Θεσσαλονίκη. Έχει παρακολουθήσει τα σεμινάρια της φωτογραφικής ομάδας Φ (φωτογραφίας, σκοτεινού θαλάμου, ψηφιακής επεξεργασίας και καλλιτεχνικής φωτογραφίας) από τον Τάσο Σχίζα. Είναι ερασιτέχνης φωτογράφος και ασχολείται με τη φωτογραφία από το 2015. Είναι μέλος της φωτογραφικής λέσχης Φ.Έχει παρουσιάσει μία ατομική έκθεση με τίτλο: «ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» το 2016. Έχει συμμετάσχει σε οκτώ ομαδικές εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των: Φεστιβάλ Φωτογραφίας «Photometria Festival» στα Ιωάννινα το 2017, Φεστιβάλ Φωτογραφία «CONTRAST/ΑΝΤΙΘΕΣΗ» στη Θεσσαλονίκη το 2017. Το 2017 επιλέχτηκε η φωτογραφία του στον πανελλήνιο διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα: «Προώθησε τον τόπο σου με μια φωτογραφία» που διοργανώθηκε από το Δήμο Λαρισαίων και το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Marketing & Branding Τόπου.

Ο Γιάννης Τζέμος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1967, όπου ζει μέχρι σήμερα. Με τη φωτογραφία ασχολείται ερασιτεχνικά απ’ το 1989. Το 1991 πήρε μέρος για πρώτη φορά σε ομαδική έκθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης που εκτέθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους. Έχει λάβει μέρος σε τέσσερις ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αυτή είναι η τρίτη ατομική του έκθεση. Φωτογραφίες του έχουν αναρτηθεί σε περιοδικά, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες του διαδικτύου.

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Έκθεση του Paolo Morello στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ


Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών παρουσιάζουν τη φωτογραφική έκθεση του Paolo Morello «Περιήγηση στην τελειότητα» με επιμέλεια της Αφροδίτης Οικονομίδου, στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη.


Ο Paolo Morello, γεννημένος στο Παλέρμο της Σικελίας και μεγαλωμένος –όπως αφηγείται ο ίδιος– με τα έπη του Ομήρου στη σκιά των αρχαίων ναών της Μεγάλης Ελλάδας, αποφάσισε το 2014 να αφιερώσει ένα μεγάλο κεφάλαιο της φωτογραφικής δουλειάς του στην τεκμηρίωση των σημαντικότερων ελληνικών αρχαιολογικών χώρων. Ξεκίνησε την έρευνά του με την πρόθεση να επανεξετάσει τις μυθικές, τις θεμελιώδεις γι’ αυτόν τοποθεσίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού και, όντας ιστορικός τέχνης, επέλεξε σαν συντρόφους του ταξιδιού του τον Όμηρο και τον Παυσανία. Φυσικά, ο καλλιτέχνης, σαν καλός γνώστης της Ιστορίας, δεν θα μπορούσε να παραλείψει να αποτίσει φόρο τιμής και στα αρχαία μνημεία της Μεγάλης Ελλάδας που βρίσκονται σε ιταλικό έδαφος. Δημιουργήθηκε έτσι μια σειρά 200 φωτογραφιών από τις οποίες 30 επιλεγμένες εικόνες παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων τον Ιούλιο του 2017 και στη συνέχεια στο Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο (Σεπτέμβριος 2017) και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών (Νοέμβριος 2017).

14/12/2017 έως Σάβ, 20/01/2018
Δευ, Τετ, 09:00-15:30 / Τρί, Πέμ, Παρ, 09:00-20:00 / Σάβ, 09:30-16:00
Eίσοδος ελεύθερη

πηγή:fmag.gr
 

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Έκθεση φωτογραφίας από τη φωτογραφική λέσχη "Out of Focus"

Τα μέλη της φωτογραφικής Λέσχης “Out Of Focus” στολίζουν τους τοίχους του εκθεσιακού τους χώρου,
 στην οδό Μητροπολίτου Γενναδίου 24 στη Θεσσαλονίκη,
με φωτογραφίες γεμάτες λάμψη, χρώμα, χαρά και αισιοδοξία, 
έτσι όπως ταιριάζει στις μέρες των Χριστουγέννων, περιμένοντας στην τελευταία αυτή εκδήλωση μιας παραγωγικής χρονιάς, όλους τους φίλους της Λέσχης, και της φωτογραφίας γενικότερα, να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες και να διασκεδάσουν σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα.

15/12/2017 έως Πέμ, 28/12/2017
Καθημερινές: 18:00 - 20:00

Out of Focus @facebook 
Είσοδος ελεύθερη

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

“Accelerated light” από τον Βασίλη Νόστη


 
Το f14-κοινόν φωτογράφων παρουσιάζει την έκθεση του Βασίλη Νόστη “accelerated light” στην f14 gallery (Μητσαίων 3, Αρχαία Αγορά, Θεσσαλονίκη)  
από 8 Δεκεμβρίου 2017 έως 28 Φεβρουαρίου 2018 

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 20:00.

Σε σημείωμα του για την έκθεση ο δημιουργός αναφέρει τα εξής: «Η απεικόνιση του κόσμου μέσα από το φως είναι ο λόγος που με τράβηξε η τέχνη της φωτογραφίας. Η διττή ιδιότητα του, κύμα και ύλη, κβαντικά πακέτα δεδομένων που είναι διαρκώς σε κίνηση, πάντα μεταβαλλόμενα, αποτελεί για μένα την πιο σαγηνευτική πλευρά του. Αυτή η κίνηση αποτυπώνεται στις εικόνες του project, ενίοτε με τη μορφή χορού κυμάτων, άλλοτε ως σύγκρουση σωματιδίων. Η κυματομορφή του φωτός ελευθερώνεται από τις στατικές πηγές εκπομπής και δημιουργεί μια φαντασμαγορία χρώματος, κίνησης και ενέργειας. Γραφή στο σκοτάδι, μια όψη του κόσμου τραβηγμένη στην ταχύτητα του φωτός».


Ποιος είναι ο Βασίλης Νόστης

Ο Βασίλης Νόστης (ψευδ. του Βασίλη Μόσχοβου) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978 και από μικρός ερωτεύτηκε τη Φυσική. Τελικά τον κέρδισαν οι γλώσσες και σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στο Α.Π.Θ.. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του έζησε στο Κίελο, στο Λονδίνο, το Δουβλίνο και το Μπέλφαστ προτού επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει τα τελευταία χρόνια. Αυτήν την περίοδο σπουδάζει στο ΑΠΘ στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διερμηνείας και Μετάφρασης. Τα πρώτα βήματα στην φωτογραφία τα έκανε με την εγγραφή του στην ομάδα f14-Κοινόν Φωτογράφων και με συμμετοχή σε δυο ομαδικές εκθέσεις. Αυτή είναι η πρώτη του ατομική έκθεση.

Διάρκεια έκθεσης 8 Δεκεμβρίου 2017 – 28 Φεβρουαρίου 2018
Ώρες λειτουργίας Δευτέρα – Παρασκευή 19:00 – 22:00
http://www.f14.gr

πηγή: http://www.typosthes.gr

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Τριήμερο Σεμινάριο Φωτογραφίας στη Βέροια



Τριήμερο Σεμινάριο Φωτογραφίας

Ο Ακάδημος KEK σε συνεργασία με τη zproject συνδιοργανώνει τριήμερο σεμινάριο φωτογραφίας. Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί με φωτογραφική έκθεση χριστουγεννιάτικης θεματολογίας.

Συμμετοχή 40€


Τρίτη 12 Δεκέμβριου 18:30-21:00 Θεωρία
✓ Εισαγωγή στις βασικές αρχές της φωτογραφίας
✓ Αρχές σύνθεσης φωτογραφικού κάδρου
✓ Φωτογραφίζοντας επιλεγμένο θέμα

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 18:30-21:00 Φωτογράφηση
✓ Εκπαιδευτική φωτογραφική εξόρμηση

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 10:00-12:30 Επεξεργασία
✓ Παρουσίαση προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας
✓ Εισαγωγή στις βασικές λειτουργίες
✓ Επεξεργασία επιλεγμένων φωτογραφιών που έβγαλαν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου από τον Εισηγητή.

Θα ακολουθήσει Έκθεση Φωτογραφίας με κάθε συμμετέχοντα να εκθέτει την καλύτερη του λήψη την οποία θα κρατήσει σε εκτυπωμένη μορφή.

Οι εγγραφές ξεκίνησαν.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2331120342

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Παρακολούθησης.

http://akadimoskek.gr/engrafi/

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Έκθεση Δήμου Παύλου Μελά στην Υπόγεια Διάβαση της οδού Λαγκαδά

Έκθεση με τον τίτλο «Όψεις νέων φωτογράφων», παρουσιάζει από τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου έως το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017, στην Υπόγεια Διάβαση της οδού Λαγκαδά (στο ύψος των Τραπεζών και της οδού Καλαβρύτων), η Φωτογραφική Λέσχη «Όψεις» του Δήμου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη.

Στην έκθεση παρουσιάζουν τη δουλειά τους 12 νέοι φωτογράφοι που παρακολούθησαν εισαγωγικό σεμινάριο στη φωτογραφία, με διοργανωτή τη Φωτογραφική Λέσχη «Όψεις» του Δήμου Παύλου Μελά, από τον Οκτώβριο του 2006.

Ελένη Αθανασιάδου, Τριαντάφυλλος Δάφτιος, Ορέστης Δημητρίου, Στυλιανός Δουλγερίδης, Δεβόρα Καζάκου, Παρασκευή Λαδά, Σεβαστή Μαμτσαδέλη, Νικολίνα Μαυρίδου, Μαρία Πάσχου, Ευμορφία Στάμου, Κλεονίκη Φωσκόλου, Γεώργιος Χατζηγεωργίου

Το σεμινάριο ξεκίνησε φέτος το Μάρτιο και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2017.

Το περιεχόμενο του σεμιναρίου, αφορούσε στην κατάρτιση στις βασικές τεχνικές λήψεις και επεξεργασίας της φωτογραφίας, στη γνωριμία με τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα, περιελάμβανε μια ξενάγηση στην ιστορία της, αλλά κύρια εστίασε στην αισθητική της προσέγγιση δίνοντας τη δυνατότητα για εισαγωγή στον κόσμο της φωτογραφίας και στο δημιουργικό παιχνίδι της έκφρασης.
 
Στόχοι του σεμιναρίου:
Να δώσει τα ερεθίσματα σε νέους φωτογράφους να προσεγγίσουν τη δημιουργική φωτογραφία.
Να αναδείξει τη δραστηριότητα του δήμου μας στο επίπεδο της υποστήριξης των ανθρώπων που θέλουν να ασχοληθούν με τη δημιουργική φωτογραφία καθώς και σε επίπεδο καλλιτεχνικών ομάδων όπως η Φωτογραφική Λέσχη «Όψεις» και
Να προωθήσει τη δημιουργική φωτογραφία στο ευρύ κοινό.

Το σεμινάριο έγινε με την υποστήριξη μελών της Φωτογραφικής Λέσχης «Όψεις» του δήμου μας που οργάνωσαν το σεμινάριο και παρέδωσαν τα μαθήματα εθελοντικά.

Εκπαιδευτές του σεμιναρίου ήταν οι Άνθιμος Καλπατζίδης, Χρήστος Γκίγκης και Τριαντάφυλλος Κουρούκλας που είχε και το γενικό συντονισμό του σεμιναρίου.


Λίγα λόγια για την έκθεση


«Ένα σύντομο ταξίδι στον κόσμο της φωτογραφίας ολοκληρώθηκε, αλλά ένα νέο, μακρύτερο και σημαντικότερο αρχίζει τώρα για τους νέους φωτογράφους που παρακολούθησαν το σεμινάριο και επιθυμούν να δουν τον κόσμο και την πραγματικότητα μέσα από το φωτογραφικό φακό.


Ο φωτογράφος, πίσω από το παράθυρο της μηχανής του, βλέπει, επιλέγει, φωτογραφίζει… Κινούμενος στον χώρο και ανάμεσα σε ανθρώπους, αναζητά το φωτογραφικό γεγονός και την υπέρβαση αυτής της πραγματικότητας. Μέσα από τη ματιά του, μέσα από τη διαφορετικότητα στην έκφραση, μεταμορφώνει αυτήν την πραγματικότητα και προσδοκά στην εσωτερική ευχαρίστηση και στη δημιουργία ενός προσωπικού κόσμου που ανήκει στο χώρο του φανταστικού.


Οι 40 φωτογραφίες της έκθεσης, με ποικιλία στη θεματολογία και στις ματιές των φωτογράφων, δίνουν μια πρώτη γεύση της φωτογραφικής προσέγγισης του καθενός για την πραγματικότητα και τον κόσμο, μέσα από το παράθυρο του φωτογραφικού μέσου.


Στόχος της έκθεσης είναι να δώσει στους νέους φωτογράφους βήμα επικοινωνίας με το κοινό, μέσα από την εμπειρία μιας δημόσιας παρουσίασης. Μιας παρουσίασης που δεν είναι το ταξίδι αλλά ο σταθμός μιας γοητευτικής διαδρομής που μπορεί να προσφέρει η φωτογραφική διαδικασία και αναζήτηση…!»
Τ.Κ.

Λίγα λόγια για τη Φωτογραφική Λέσχη «Όψεις»

Η Φωτογραφική Λέσχη «Όψεις» δημιουργήθηκε τον Μάιο του 1994 από εννιά φωτογράφους (τους Μάκη Αβραμίδη, Δήμο Βουδουραγκάκη, Χρήστο Γκίγκη, Άνθιμο Καλπατζίδη, Τριαντάφυλλο Κουρούκλα, Γιώτα Κυριακίδου, Δημήτρη Ξυρίχη, Φωτεινή Σιδηροπούλου, Γιάννη Στεφανίδη) της τότε Φωτογραφικής Ομάδας Σταυρούπολης και λειτουργεί στο Δήμο Παύλου Μελά με την υποστήριξή του.

Αποτελεί έναν χώρο αναζήτησης και δημιουργίας που δίνει τη δυνατότητα σε νέους φωτογράφους να βρουν δρόμους έκφρασης και επικοινωνίας μέσα από τη φωτογραφία και την τέχνη γενικότερα. Στηρίζει και προωθεί το έργο των μελών της και καλλιεργεί τη δημιουργική φωτογραφία μέσα από σεμινάρια, διαλέξεις, εκθέσεις, εκδόσεις συνεισφέροντας στη γενικότερη φωτογραφική παιδεία.

Ημέρα συνάντησης των μελών της λέσχης είναι η Τετάρτη. Στις συναντήσεις οργανώνονται παρουσιάσεις φωτογραφιών, αλλά και δραστηριότητες που αφορούν άλλους χώρους της τέχνης (κινηματογραφικές προβολές-αφιερώματα, βραδιές με μουσική, ποίηση, συζητήσεις με φιλοξενούμενους καλλιτέχνες κ.ά).

Η λέσχη διαθέτει χώρο συναντήσεων, πλήρως εξοπλισμένο σκοτεινό θάλαμο και δανειστική βιβλιοθήκη για τα μέλη της.

Eίσοδος ελεύθερη
πηγή : fmag.gr

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Nikon D850



Το κατάστημα Κούνιο Φωτογραφικά και η Nikon, γιορτάζουν παράλληλα τα 100 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας τους και σας προσκαλούν την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου από τις 10:00 και μετά στο τελευταίο προγραμματισμένο Open Day της Nikon στην Θεσσαλονίκη, για το έτος 2017!

Ελάτε να δοκιμάσετε την νέα Nikon D850 καθώς και πολλές ακόμα μηχανές αλλά και φακούς της Nikon, για επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες!

Ο Υπεύθυνος Επαγγελματικών Προϊόντων της αντιπροσωπείας Ελλάδας, Πέτρος Χανδρινός, θα παρουσιάσει όλες τις νέες τεχνολογίες της πολυαναμενόμενης μηχανής Full Frame και όσοι δεν έχουν προλάβει ακόμα να την δουν από κοντά, είναι ευπρόσδεκτοι να φέρουν την κάρτα μνήμης τους και να φωτογραφίσουν οι ίδιοι!

Εκτός από την ναυαρχίδα της D850, η Nikon επιφυλάσει εκπλήξεις για τους φίλους της καθώς θα όλοι θα μπορούν παράλληλα να δοκιμάσουν και ακριβούς φακούς αλλά και άλλες μηχανές που μπορεί να σας ενδιαφέρουν!

https://www.facebook.com/ events/1803628583267810/? active_tab=about

Κατάστημα Κούνιο Φωτογραφικά
Κομνηνών 24, 54624
Θεσσαλονίκη, Κέντρο
Τηλ: 2310271003

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

‘Καλοχώρι in Focus’


 
‘Καλοχώρι in Focus’
29/11- 13/12/2017
 
Κοντά στην Πλατεία Αριστοτέλους...
Μητροπολίτου Γενναδίου 24, Θεσσαλονίκη
Καθημερινές : 18:00- 20:00
Σάββατο και Κυριακή : 11:00 - 13:00

Τα μέλη της φωτογραφικής Λέσχης “Out Of Focus, ύστερα από αλλεπάλληλες επισκέψεις σε διαφορετικές ώρες, μέρες κι εποχές στον υδροβιότοπο στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, συνέλεξαν έναν μεγάλο αριθμό φωτογραφιών, που ωστόσο είναι μικρός για να αποτυπώσει την ομορφιά του τόπου, που είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, στη Δυτική πλευρά του Θερμαϊκού Κόλπου.
 

Στόχος της έκθεσης αυτής είναι να νιώσουν οι επισκέπτες της έκθεσης τα συναισθήματα που προκλήθηκαν στους φωτογράφους, όταν αντίκριζαν τον κατακόκκινο τεράστιο ήλιο που βασίλευε, όταν άκουγαν το χτύπημα των φτερών ενός πουλιού που περνούσε από δίπλα τους, αθέατο, όταν μύριζαν αυτή την παράξενη μυρωδιά του απόκοσμου τοπίου, όταν γευόταν την αλμύρα της λιμνοθάλασσας. Όλες αυτές τις εικόνες και τα συναισθήματα προσπάθησαν με κάθε “κλικ” να τα αιχμαλωτίσουν στη μνήμη τους και στις φωτογραφικές μηχανές τους.
Ο υδροβιότοπος του Καλοχωρίου δεν είναι ποτέ ίδιος, μα είναι πάντα όμορφος, ελκυστικός και διαφορετικός, όσο διαφορετικές είναι και οι φωτογραφίες της έκθεσης.





http://outoffocus2014.blogspot.gr/ 

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Σεμινάρια Φωτογραφίας 2017 - 2018 στην Λήμνο



Στις μέρες μας η τεχνολογική εξέλιξη έχει καταστήσει την φωτογραφική αποτύπωση μία εξαιρετικά εύκολη διαδικασία, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να εμπλακούν σ’ αυτό που κάποτε ήταν προνόμιο ολίγων. Ταυτόχρονα, η διάδοση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook, Instagram,
 Flickr κ.α.) έκανε εφικτή την άμεση διάδοση αυτών των φωτογραφιών σε ένα ευρύ κοινό και η επιβράβευση των like έγινε το μέτρο ποιότητάς τους, άσχετα με το ποιον και σε ποια «ποιότητα» αφορά.

Η Φωτογραφία είναι μία οπτική γλώσσα, που εκτός των άλλων μπορεί να είναι και Τέχνη. Αυτή τη γλώσσα πρέπει να τη γνωρίζουμε, έστω και στις βασικές αρχές της, είτε νιώθουμε την ανάγκη να εκφραστούμε καλλιτεχνικά, είτε θέλουμε απλώς να καταγράφουμε την καθημερινότητα μας και τις εμπειρίες μας όσο το δυνατό καλύτερα. Έτσι οι φωτογραφίες μας θα ικανοποιούν πρώτα εμάς και την αισθητική μας και μετά τους υπόλοιπους θεατές τους.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Φωτογραφική Ομάδα Λήμνου ξεκινά μια σειρά ανοικτών σεμιναρίων σχετικών με τη φωτογραφία, τα οποία απευθύνονται σε όλους εκείνους που τους ενδιαφέρει η Αισθητική και η Τεχνική της Φωτογραφίας, ανεξάρτητα από το επίπεδο γνώσης και εξοπλισμού που κατέχουν.
Τα θέματα, οι ημερομηνίες και οι εισηγητές των σεμιναρίων έχουν ως εξής:
Βασικές Αρχές Φωτογραφίας, Παντελής Πραβλής: 18/11/2017, 18:00 – 21:00
Φωτογραφίζοντας το Τοπίο (Θεωρία), Παντελής Πραβλής: 25/11/2017, 18:00 – 21:00
Φωτογραφίζοντας το Τοπίο (Πρακτική – Κριτική φωτογραφιών), Παντελής Πραβλής: 26/11/2017, 10:00 – 13:00
Αρχιτεκτονική Φωτογραφία (Θεωρία), Γιάννης Πινάκος: 2/12/2017, 18:00 – 21:00
Αρχιτεκτονική Φωτογραφία (Πρακτική – Κριτική φωτογραφιών), Γιάννης Πινάκος: 3/12/2017, 10:00 – 13:00
Φωτογραφία Πορτρέτου (Θεωρία), Γιώργος Κοντέλλης: 27/1/2018, 18:00 – 21:00
Φωτογραφία Πορτρέτου (Πρακτική – Κριτική φωτογραφιών), Γιώργος Κοντέλλης: 28/1/2018, 10:00 – 13:00
Επεξεργασία Φωτογραφίας στο Adobe Lightroom, Κωνσταντίνος Μανώλης: 10/2/2017, 18:00 – 21:00

Το θεωρητικό μέρος των σεμιναρίων και η κριτική των φωτογραφιών θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα «Γκαλιούρη» ενώ η πρακτική άσκηση θα γίνεται στο πεδίο ανάλογα με το θέμα, τις καιρικές συνθήκες και τις συμμετοχές.

Η συμμετοχή στο κάθε σεμινάριο είναι δωρεάν για τα μέλη της Φωτογραφικής Ομάδας Λήμνου και κοστίζει 10 ευρώ για τη θεωρία και 15 για το συνδυασμό θεωρίας και πρακτικής άσκησης για τα μη-μέλη. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί ελεύθερα να επιλέξει ποια από θέματα τον ενδιαφέρουν και ποια όχι και να τα παρακολουθήσει.

Για τα σεμινάρια δεν απαιτείται προεγγραφή αλλά όσοι θέλουν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους 
ή να ζητήσουν περισσότερες διευκρινήσεις, μπορούν να αποστείλουν μήνυμα στο e-mail: photolimnos.2013@gmail.com ή στην σελίδα της Ομάδας στο facebook: lemnosphotogroup

Γαρουφαλλίδου 28, Μύρινα, Αίθουσα «Γκαλιούρη»

Κόστος:10 € για τη θεωρία / 15 € για το συνδυασμό θεωρίας και πρακτικής άσκησης (βλ. αναλυτικά στο κείμενο)
πηγή : fmag.gr

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Photometria International Photography Festival 2017-2018



Το Photometria International Photography Festival θέλοντας να συνεχίσει την ανάδειξη της σύγχρονης φωτογραφικής δημιουργίας, προκηρύσσει διαγωνισμό portfolio 
από την 1η Νοεμβρίου έως την 17η Δεκεμβρίου. Από τους συμμετέχοντες ζητάμε ένα (1) portfolio δεκαπέντε (15) φωτογραφιών, εκ των οποίων, θα επιλεγούν οι οκτώ (8). 
 Μέσα από αυτές, ο φωτογράφος θα πραγματεύεται ένα θέμα της αρεσκείας του, 
μια ιδέα ή ακόμα και την αφήγηση μιας ιστορίας .

Θα επιλεγούν 9 portfolios.

Η επιλογή θα γίνει βάσει των εξής χαρακτηριστικών των portfolios:

Α. Η συνάφεια των φωτογραφιών με το θέμα.

Β. Η συνοχή του συνόλου των φωτογραφιών ως ένα ενιαίο σετ.

Γ. Η καλλιτεχνική και αισθητική ποιότητα του συνόλου των φωτογραφιών.

Το κόστος κάθε συμμετοχής ανέρχεται στα 15 ευρώ (για την καταβολή του ποσού ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: http://photobookstore.gr/index.php/seminars/portfolio-contest,-parallel-voices-2017-18-detail ). Κάθε φωτογράφος θα πρέπει να στείλει τις φωτογραφίες του σε ψηφιακή μορφή μέσω WeTransfer στο portfolio@photometria.gr. Επίσης, στο e-mail θα πρέπει να σημειωθούν και τα παρακάτω στοιχεία (με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες):

Τίτλος έργου

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Διεύθυνση/Πόλη

Τηλέφωνο

Για να κριθεί έγκυρη η συμμετοχή θα πρέπει να έχει αποσταλεί το portfolio και να έχει κατατεθεί και το ποσό συμμετοχής.

Σε περίπτωση που οι φωτογραφίες απεικονίζουν πρόσωπα εν αγνοία τους ή χωρίς την έγκριση τους, την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο φωτογράφος στον οποίο ανήκει το έργο και όχι το Photometria International Photography Festival.

Η μεγάλη πλευρά των φωτογραφιών που θα αποσταλούν θα πρέπει να είναι 1500 pixels, ανάλυση 300 ppi
Για τα portfolios που θα διακριθούν θα ζητηθεί ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα και μία περιγραφή του έργου (με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες). Από τους διακριθέντες του διαγωνισμού, θα ζητηθεί εγκαίρως να στείλουν τις φωτογραφίες τους σε πλήρη ανάλυση για την έκθεση που θα ακολουθήσει.

Τελευταία ημέρα αποστολής των φωτογραφιών ορίζεται η 17η Δεκεμβρίου 2017.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ (www.photometria.gr), στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ οι νικητές θα ενημερωθούν και μέσω e-mail.

Τα portfolios που θα διακριθούν θα αποτελέσουν το υλικό των εκθέσεων με τίτλο Parallel Voices που θα γίνουν σε χώρους που θα ανακοινωθούν από το φεστιβάλ.Το Photometria International Photography Festival διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες που θα διακριθούν στην προώθηση των εκθέσεων αυτών, καθώς και σε μελλοντικές προωθητικές ενέργειες του φεστιβάλ με αναφορά στον δημιουργό στον οποίο ανήκει το έργο.Τα εκτυπωμένα portfolio θα κρατηθούν στο αρχείο του φεστιβάλ, το οποίο διατηρεί το δικαίωμα διαχείρησής τους και μελλοντικής επανέκθεσής τους.

Η αποστολή των portfolio σημαίνει την αποδοχή των παραπάνω όρων του φεστιβάλ 
από τον εκάστοτε συμμετέχοντα.

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

«Κοινοί Ιεροί Τόποι»



Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του να ξεναγηθούν στην έκθεση «Κοινοί Ιεροί Τόποι», ακολουθώντας ένα οδοιπορικό στις γεωγραφίες και στις κοινότητες των ιερών τόπων, που μοιράζονται οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο, μέσα από σύγχρονες φωτογραφίες και ιστορικό υλικό.

Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν: Σάββατο 11/11, 18/11, 2/12 και 16/12, στις 12:00, από τον επιμελητή της έκθεσης Στέργιο Καράβατο και την υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΜΦΘ Μαρία Κοκορότσκου.
Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται δωρεάν.

Οδοιπορικό στις γεωγραφίες και στις κοινότητες των κοινών ιερών τόπων

Η έκθεση στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης διαρθρώνεται σε οκτώ ενότητες, όπου τρία διακριτά επίπεδα φωτογραφικής αφήγησης εμπλέκονται μεταξύ τους, ένα ιστορικό, ένα αμιγώς τεκμηριωτικό κι ένα καλλιτεχνικό. Οι εικόνες μάς μεταφέρουν σε περιοχές όπου η γεωγραφία, η ιστορία και οι παραδόσεις, οι κοινωνικές συνθήκες και οι κοινοτικές συνθέσεις ύφαιναν μέσα στους αιώνες μοναδικά παραδείγματα συμβίωσης διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων και διαμοιράσματος του θείου και των ιερών τόπων.
Φωτογράφοι έκθεσης ΜΦΘ

Αλέξανδρος Αβραμίδης (GR), Yeosf Alraheel (SY), Μάριος Βερβέρης (GR), Τάσος Βρεττός (GR), Faraj Chammas (SY), Manuel Çitak (TR), Magali Corouge (FR), Gianni Berengo Gardin (IT) © Contrasto, Χάρης Γεωργούσης (GR), Christophe Goussard (FR) © Agence VU, Nele Gülck & Nikolai Antoniadis (DΕ), Robert Jankuloski & Elizabeta Koneska (FYROM), Izzet Keribar (TR), Sara Kuehn (DΕ), Ludovic Maisant (FR) © Getty Images, Jean-Luc Manaud (FR) © Gamma-Rapho-Keystone, Diàna Markosian (AM–US), Cécile Massie (FR), Γιώργος Μαυρομμάτης, Αγγελική Ροβάτσου & Μιράντα Τερζοπούλου (GR), Andrea Merli (IT), Ηλίας Μιχαλάκης (GR), Εύα Νταραρά (GR), Αβραάμ Παυλίδης (GR), Manoël Pénicaud (FR), Πάρις Πετρίδης (GR), Franck Pourcel (FR), Antonio Pusceddu (IT), Guy Raivitz (IL), Ivo Saglietti (IT), Φανή Σαρρή (GR), David Sauveur (FR) © Agence VU, Ahikam Seri (IL) © Panos Pictures, Laramie Shubber (UK), Νικολέττα Τζιανουδάκη (GR), Jeff Vanderpool (GR–US)

Επιμελητής: Στέργιος Καράβατος
Βοηθός επιμελητή: Δανάη Τεζαψίδου
Έρευνα: Όλγα Μούτσιανου
Επιστημονικός σύμβουλος: Γιώργος Μαυρομμάτης

*Φωτογραφία: Manoël Pénicaud, Εικόνα της «Παναγίας που γκρέμισε τους τοίχους» στο Διαχωριστικό Τείχος μεταξύ Βηθλεέμ και Ιερουσαλήμ, 2014

 
Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (ΜΦΘ)
Ναυάρχου Βότση 3, Θεσσαλονίκη2310566716 
Ελέυθερη είσοδο

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Έκθεση φωτογραφίας Self portraits στο I.I.E.K.E.S.P




Το Ι.Ι.Ε.Κ E.S.P. σας προσκαλεί στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας 
με τίτλο Self portraits. Μια επιλογή των καλυτέρων συμμετοχών του ετήσιου φωτογραφικού διαγωνισμού.

Εγκαίνια: Παρασκευή 10.11.2017 στις 18:00 στην E.S.P Gallery (Ναυμαχίας Έλλης 3-5, Λαδάδικα, τηλ. 2310541148).

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20.12.2016.

Ώρες επίσκεψης: Δευτέρα - Παρασκευή 11:00-18:00

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Λογοτεχνικό - Φωτογραφικό Διαγωνισμό για τον Ν. Καζαντζάκη



Με αφορμή το «Έτος Καζαντζάκη», όπως ανακηρύχτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για το 2017, ο Πολυχώρος Πολιτισμού Polyhoros Hania, αποδίδει φόρο τιμής 
στον σπουδαίο συγγραφέα και στοχαστή, διοργανώνοντας διαδικτυακό Λογοτεχνικό - Φωτογραφικό Διαγωνισμό για τον Ν. Καζαντζάκη.

Καλούμε τους ενδιαφερόμενους να προσεγγίσουν με ευαισθησία τη βαθιά φιλοσοφία του παγκόσμιου Κρητικού συγγραφέα, δημιουργώντας κείμενα, ποιήματα, μαντινάδες 
ή φωτογραφίες εμπνευσμένα από το έργο, τη ζωή και το πνεύμα του.

Οι συμμετοχές γίνονται δεκτές ηλεκτρονικά, από 15 Οκτωβρίου έως και 30 Νοεμβρίου 2017 
στον ιστότοπο www.diagonismos-kazantzakis.com.

Τα έργα όσων συμμετεχόντων το επιθυμούν, θα λάβουν μέρος σε έκθεση, 
η οποία θα πραγματοποιηθεί στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων (Νεώριο Μόρο) 
από 8 έως 15 Δεκεμβρίου 2017.
 
Την στελέχωση της κριτικής επιτροπής και τον Διαγωνισμό, γενικά, στηρίζουν σημαντικοί εκπρόσωποι του πολιτισμού και της τέχνης, όπως η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Ν. Καζαντζάκη, 
οι Εκδόσεις Καζαντζάκη και το Μουσείο Καζαντζάκη.

Επιθυμούμε τα πολύτιμα μηνύματα του Ν. Καζαντζάκη να φτάσουν στην καρδιά του καθημερινού ανθρώπου παντού στον κόσμο. Στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, καθώς οι ανθρώπινες αξίες δοκιμάζονται καθημερινά, το άκαμπτο ήθος και το πνευματικό ύψος του Ν. Καζαντζάκη 
είναι πιο επίκαιρα και αναγκαία από ποτέ.

Πληροφορίες και υποβολή έργων: www.diagonismos-kazantzakis.com
 
πηγή: fmag.gr

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Ποιος έφτιαξε την πρώτη και μοναδική ελληνική φωτογραφική μηχανή;



Ο Δημήτρης Πικόπουλος που έκανε αυτή την κίνηση τη δεκαετία του'50 δεν ζει πλέον, 
όμως ο γιος και ο εγγονός του συνεχίζουν την κληρονομιά του επισκευάζοντας μηχανές 
στην οδό Λέκκα, ενώ μια σπάνια Picca κοσμεί την βιτρίνα τους.

Η ιστορία θέλει έναν νεαρό άντρα από την Σμύρνη, που έπιαναν τα χέρια του, να ζητάει τη δεκαετία του ’50 δάνειο 100.000 δραχμών από την τράπεζα προκειμένου να παράξει μια κατασκευή 
που δεν είχε προσπαθήσει κανείς μέχρι τότε να φτιάξει στην Ελλάδα.

Η τράπεζα αρνήθηκε να του δώσει το δάνειο, επένδυσε τελικά 350.000 δραχμές σε μια ομάδα επιχειρηματιών που ήθελαν να ανοίξουν νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. 

Κάπως έτσι τελείωσε η ιστορία της Picca, της πρώτης και μοναδικής ελληνικής ερασιτεχνικής φωτογραφικής μηχανής που έφτιαξε ο Δημήτρης Πικόπουλος στην αρχή από μπρούτζο -εξαιτίας της απαγόρευσης εισαγωγών μετά την Κατοχή- και έπειτα από αλουμίνιο.

Ολόκληρο το άρθρο εδώ 

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

«ΛΟΥΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ» Από το αρχείο του Νίκου Περάκη


Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
παρουσιάζει την έκθεση

«ΛΟΥΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ»
Από το αρχείο του Νίκου Περάκη

την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017 
στις 20.00
στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη.


Το ΜΙΕΤ διοργανώνει έκθεση αφιερωμένη στην κινηματογραφική ταινία του Νίκου Περάκη Λούφα και παραλλαγή. Η ταινία, που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1984 με τέσσερα βραβεία (καλύτερης ταινίας, σεναρίου, μοντάζ και πρώτου ανδρικού ρόλου), σφράγισε με τη μεγάλη επιτυχία της και την απήχησή της την κινηματογραφική πορεία του δημιουργού της.

Αφορμή για τη διοργάνωση της έκθεσης στάθηκε η απόφαση του Νίκου Περάκη να δωρίσει το αρχείο του στο ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ. Από την ενότητα που αφορά τη Λούφα και παραλλαγή παρουσιάζονται τεκμήρια και έγγραφα που σχετίζονται με όλα τα στάδια της παραγωγής της ταινίας, όπως ο λογότυπος και άλλα σχέδια του σκηνοθέτη, το στόρυμπορντ, φωτογραφίες από τα γυρίσματα, υλικό από την προώθηση και τις προβολές, αλλά και προσωπικές φωτογραφίες του Νίκου Περάκη από τη στρατιωτική θητεία του στην Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων, που αποτέλεσε την πηγή της έμπνευσής του.

Η έκθεση εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017.
Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ του Βασίλη Καρκατσέλη


Το Ίδρυμα Πολιτισμού Τάσου Φάλκου Αρβανιτάκη & Τιτίκας Αρβανιτάκη "ΥΔΡΙΑ" ένας εναλλακτικός εκθεσιακός πολυχώρος (Παπαμάρκου 28 - Πλατεία Άθωνος, Θεσσαλονίκη, τηλ 2310-221289) σας προσκαλεί το βραδάκι της Παρασκευής 3 Νοεμβρίου για τα εγκαίνια της έκθεσης του Βασίλη Καρκατσέλη με τίτλο «ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ».

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό πειραματικά έργα, 

από τη δεκαετία του 1990.

Τα έργα παρουσιάζονται σε μικρές ενότητες για τη συγχρονία, για την προσθήκη τρίτης διάστασης στις φωτογραφίες, την κατάργηση ή διεύρυνση του ορθογώνιου φωτογραφικού κάδρου, την ένταξη της αφής στην απόλαυση ενός φωτογραφικού έργου, την προσπάθεια δημιουργίας χαοτικών πεδίων, καθώς ένα, το πλέον πρόσφατο, που θα καταδείξει αντιθετικά τη δύναμη και τις διαφοροποιήσεις των ερευνών εκείνης της εποχής.

Τα «φωτογραφήματα» είναι έργα που δημιουργούνται από φωτογραφίες ή στηρίζονται σε αυτές, αλλά δεν τις λες και φωτογραφίες, μια και ξεπερνούν κατά πολύ το αποδεκτό από τους φωτογράφους (ιδιαίτερα εκείνη την εποχή) για το τι μπορεί να περιλαμβάνει/νεται, για πως πρέπει να μοιάζει ή να εκτίθεται μία φωτογραφία και κυρίως για το πότε σταματά η δημιουργία μίας φωτογραφικής εικόνας (την ώρα του ‘κλικ’, της επεξεργασίας, της εκτύπωσης ή μήπως συνεχίζει και μετά από αυτά τα πρωταρχικά στάδια;).

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Σταύρου Δαγτζίδη, που πρώτος αυτός πίστεψε σε αυτό το υλικό, έσκυψε επάνω του και δούλεψε με το δημιουργό τους χρόνια στο συμμάζεμα όλων αυτών των εργασιών, τότε χύμα και διάσπαρτων παντού στο χαοτικό εργαστήριο της οδού Καραϊσκάκη, τις κατέγραψε και βοήθησε να μπουν, όσες προλάβανε, σε μία σειρά.

Διάρκεια έκθεσης έως 5 Δεκεμβρίου 2017 



Η παραγωγή είναι του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (www.fkth.gr

Στο πλαίσιο των «συζητήσεων για ένα διάλογο επάνω στη σύγχρονη φωτογραφία» του ΦΚΘ, τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, στις 8 μμ ο Βασίλης Καρκατσέλης θα παρουσιάσει την εποχή, θα μιλήσει για το πλαίσιο και το σύνολο των πειραμάτων που εντάσσονται στη συγκεκριμένη εργασία και θα συζητήσει με το κοινό του για τα «φωτογραφήματα».

Καθόλου τυχαία έχουμε και δεύτερα εγκαίνια

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, από τις 6 έως τις 10 μμ, ακριβώς απέναντι, εγκαινιάζεται ο νέος χώρος τέχνης ΑΘΩΝΟΣ aRT sRACE (Παπαμάρκου 25) με έκθεση χαρακτικών και χρηστικών αντικειμένων για τη Θεσσαλονίκη, από τον ίδιο καλλιτέχνη.

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες:

Βασίλης Καρκατσέλης τηλ. 6942 860 890

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

4η διοργάνωση - Νοέμβριος 2017


Contrast / Αντίθεση
Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Μια σύμπραξη φωτογραφικών δυνάμεων,
με την πρωτοβουλία των φωτογραφικών ομάδων
«Φωτοπόροι», «ΚΛΙΚers», «Φ»


Η 4η διοργάνωση του φεστιβάλ (Νοέμβριος 2017) βασίστηκε στην δυναμική συνεργασία τριών ομάδων φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης «Φωτοπόροι, «ΚΛΙΚers», «Φ» και στην παραγωγή πέντε ομαδικών θεματικών εκθέσεων. Στη συνέχεια, με τη συνεργασία του Photometria International Photography Festival, προστέθηκαν 9 ατομικές δουλειές από τις «Παράλληλες φωνές». Τέλος, επιλέχθηκαν τρεις σύγχρονοι Έλληνες φωτογράφοι, που θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά ατομική έκθεση στην Ελλάδα. Εκτός από τις εκθέσεις, το φεστιβάλ πλαισιώθηκε με μια εκδήλωση λόγου στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, με θέμα τα «Φωτογραφικά Φεστιβάλ», καθώς και με portfolio reviews στον Πολυχώρο Εικόνας Κούνιο.

Διοργάνωση: «Φωτοπόροι, «ΚΛΙΚers», «Φ»
Επιμέλεια: Τάσος Σχίζας


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Εγκαίνια: Τετάρτη 1 Νοεμβρίου στις 18:00
Διάρκεια: 1 – 30 Νοεμβρίου
Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Αποθήκη Α’ του λιμανιού, στην προβλήτα Α΄, τηλ. 2310508398
Ωράριο λειτουργίας: Δευτ. Τρ. Τετ. 09:00-15:00, Πεμ. 09:00-19:00, Παρ. 09:00-20:00
Διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από 2 – 12 Νοεμβρίου: Δευτ. – Κυρ. 09:00-19:00
Η ομαδική έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Όνειρα» περιλαμβάνει 64 φωτογραφίες από 11 φωτογράφους, που παρουσιάζουν την άποψή τους για το θέμα, μέσα από ένα portfolio 3 –10 φωτογραφιών. Ζητούμενο ήταν να εξερευνηθεί κάθε προσωπική ματιά, άποψη ή προβληματισμός στην ονειρικότητα που μπορεί να περιέχει η φωτογραφική εικόνα.

Συμμετέχουν:
Ελπίδα Γεμενετζή
Νατάσα Ζησοπούλου
Μάρθα Θεοδωρίδου
Γιάννης Κακτσής
Αγάπη Κοσμίδου
Αποστόλης Κούκης
Δημήτρης Κουμαντζιάς
Αναστασία Μιχαήλογλου
Τζένη Ντόκου
Ελένη Πεσιρίδου
Γιώργος Χρηστινίδης

«ΠΡΟΣΩΠΑ», ομαδική έκθεση
Εγκαίνια: Τετάρτη 1 Νοεμβρίου στις 21:00
Διάρκεια: 1 – 19 Νοεμβρίου
Chalkos Gallery: Ιουστινιανού 21, τηλ. 2310250956
Ωράριο λειτουργίας: Δευτ – Παρ : 18:30 – 21:00, Σαβ : 11:00 – 15:00
Η ομαδική έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Πρόσωπα» περιλαμβάνει 95 φωτογραφίες από 17 φωτογράφους, που παρουσιάζουν την άποψή τους για το θέμα, μέσα από ένα portfolio 3 – 10 φωτογραφιών. Πρόκειται για μια αναζήτηση ενός από τα πιο αγαπητά φωτογραφικά θέματα, της προσωπογραφίας και των δυνατοτήτων του.

Συμμετέχουν:
Δημήτρης Βαρδακαστάνης
Λουλουδιά Γρέδη
Δήμητρα Κόμναρη
Ντίνα Κυριάκου
Κυριάκος Λαφτσίδης
Αλεξία Λεχωνίδου
Χρύσα Προύσαλη
Μαρία Σαμολαδά
Ηλίας Σεφερίδης
Νόπη Σωτηριάδου
Ιωάννης Τζέμος
Παναγιώτης Τσούτσας
Κατερίνα Χατζηαβράμογλου
Ιωάννα Χατζηιωάννου
Τάσος Χίος
Γιώργος Χρηστινίδης
Γιάννης Χρυσοστόμου

«ΑΣΗΜΑΝΤΟ ΘΕΜΑ», ομαδική έκθεση
Εγκαίνια: Πέμπτη 2 Νοεμβρίου στις 18:00
Διάρκεια: 2 – 30 Νοεμβρίου
Πολυχώρος Εικόνας Κούνιο: Κομνηνών 24, τηλ. 2310271003
Ωράριο λειτουργίας: Δευτ. 9:00-17:00, Τρ. 9:00-16:00, Τετ. 9:00-17:00, Πεμ. 9:00-18:00, Παρ. 9:00-16:00, Σαβ. 9:00-11:00, Κυρ. κλειστά

Η ομαδική έκθεση φωτογραφίας «Ασήμαντο θέμα» αποτελείται από 67 φωτογραφίες από 15 φωτογράφους, που παρουσιάζουν την άποψή τους, μέσα από ένα portfolio 3 – 6 φωτογραφιών. Αυτή η έκθεση προέκυψε από μια άσκηση, με αφορμή μια παρουσίαση, που αφορούσε την διαφοροποίηση του «ωραίου θέματος» από την «ωραία φωτογραφία». Ζητούμενο ήταν να εξερευνηθούν αδιάφορα, ασήμαντα θέματα που συχνά προσπερνάμε και να αναζητηθεί η δημιουργία ενός portfolio μέσω αυτών.

Συμμετέχουν:
Γιώργος Βλάχος
Νατάσα Ζησοπούλου
Μάρθα Θεοδωρίδου
Γιάννης Κακτσής
Κατερίνα Κλωναρίδου
Δήμητρα Κόμναρη
Παναγιώτης Λαλίδης
Ελένη Μητράκη
Αναστασία Μιχαήλογλου
Δημήτρης Νενάδης
Τζένη Ντόκου
Χρύσα Προύσαλη
Δήμητρα Σιώπη
Τάσος Σχίζας
Γιάννης Χρυσοστόμου

"CODICI" Ευθύμης Ντελής
«ΨΙΘΥΡΟΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ» Δέσποινα Κλωνάρη
«ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΤΑΠΑΤΗΣ» Μαίρη Βελούδου
Εγκαίνια: Πέμπτη 2 Νοεμβρίου στις 21:00
Διάρκεια: 2 – 12 Νοεμβρίου
Toss Gallery: Βηλαρά 1 &Συγγρού (στο cocktail bar La Doze), τηλ. 2310532986
Ωράριο λειτουργίας: Δευτ. - Κυρ. 20:00 – 2:00
Τρεις σύγχρονοι Έλληνες φωτογράφοι, που επιλέχθηκαν για να παρουσιάσουν για πρώτη φορά ατομική έκθεση στην Ελλάδα.

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου στις 19:00
Στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, με θέμα τα φεστιβάλ, με ομιλητές:
- τον Ηρακλή Παπαϊωάννου, Διευθυντή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
- τον Παναγιώτη Παπουτσή, Πρόεδρο του Photometria International Photography Festival
- τον Τάσο Σχίζα, Διευθυντή του Φωτογραφικού Ειδώλου
Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης:
Αποθήκη Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Ναυάρχου Βότση 3, τηλ. 2310566716

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 11:00 – 14:00
Τα portfolio reviews θα γίνουν από τους Ηρακλή Παπαϊωάννου, Παναγιώτη Παπουτσή και Τάσο Σχίζα, οι οποίοι θα δεχτούν ο καθένας από 10 φωτογράφους, που θα ήθελαν να παρουσιάσουν την δουλειά τους και να λάβουν συμβουλές και προτάσεις.
Πολυχώρος Εικόνας Κούνιο: Κομνηνών 24, τηλ. 2310271003

«ΕΚΤΟΣ», ομαδική έκθεση
Εγκαίνια: Κυριακή 5 Νοεμβρίου στις 18:00
Διάρκεια: 5 – 30 Νοεμβρίου
Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας: Κλεάνθους 57, τηλ. 2313318541
Ωράριο λειτουργίας: Δευτ. - Παρ. 8:00-18:00, Σαβ. Κυρ. κλειστά
Η ομαδική έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Εκτός» περιλαμβάνει 78 φωτογραφίες από 14 φωτογράφους, που παρουσιάζουν την άποψή τους για το θέμα, μέσα από ένα portfolio 4 – 9 φωτογραφιών. Ζητούμενο ήταν να εξερευνηθεί κάθε προσωπική ματιά, άποψη ή προβληματισμός στην έννοια του «Εκτός», αλλά και να δοθεί μια συνέχεια σε μια προηγούμενη θεματική / έκθεση, που είχε γίνει και είχε τον αντίθετο τίτλο «Εντός».
Συμμετέχουν:
Δημοσθένης Άγκος
Στέλιος Βανδήρας
Δημήτρης Βαρδακαστάνης
Χάρης Γρηγορίου
Μάρθα Θεοδωρίδου
Γιάννης Κακτσής
Αγάπη Κοσμίδου
Δημήτρης Κουμαντζιάς
Αναστασία Μιχαήλογλου
Χρύσα Προύσαλη
Ηλίας Σεφερίδης
Νόπη Σωτηριάδου
Τάσος Χίος
Κορίνα Ψάλτου

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΦΩΝΕΣ:
«ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ» Πολυδεύκης Ασωνίτης
“MALPLENA TEMPO” Κωνσταντίνος Γδοντάκης
«ΣΕΡΒΙΑ: ΜΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ» Βασίλης Ζαβερδάς
«ΦΡΕΝΗΡΗΣ ΠΟΛΗ» Zhou HanShun
«Η ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ» Αντιγόνη Κουράκου
“IN THEIR MINDS” Σάββας Κόης
“REHAB” Frederic Luczak
“A SAUCERFUL OF SECRETS” Σταύρος Σταματίου
“FRAGMENTS” Νικόλας Χρυσός
Εγκαίνια: Κυριακή 5 Νοεμβρίου στις 18:00
Διάρκεια: 5 – 30 Νοεμβρίου
Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας: Κλεάνθους 57, τηλ. 2313318541
Ωράριο λειτουργίας: Δευτ. - Παρ. 8:00-18:00, Σαβ. Κυρ. κλειστά
Φιλοξενία των 9 ατομικών δουλειών «Παράλληλες φωνές» του Photometria International Photography Festival. Η δράση «Παράλληλες φωνές» είναι ένα ανοικτό κάλεσμα που κάνει κάθε χρόνο το Photometria International Photography Festival, δίνοντας τη δυνατότητα σε φωτογράφους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, να δείξουν την δουλειά τους και να διεκδικήσουν την συμμετοχή τους για έκθεση στην επόμενη διοργάνωση του φεστιβάλ. Τα 9 portfolios που επιλέχθηκαν, αποτελέσαν μέρος των εκθέσεων του Photometria 2017.

«ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ», ομαδική έκθεση
Εγκαίνια: Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στις 19:00
Διάρκεια: 13 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου
Ιανός Αίθουσα Τέχνης: Αριστοτέλους 7, 2310277004
Ωράριο λειτουργίας: Δευτ. ως Παρ. 9:00-21:00, Σαβ. 9:00-20:00, Κυρ. κλειστά
Η ομαδική έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Νοσταλγία» αποτελείται από 68 φωτογραφίες από 12 φωτογράφους, που παρουσιάζουν την άποψή τους για το θέμα, μέσα από ένα portfolio 3 – 9 φωτογραφιών. Το ζητούμενο σε αυτή την παραγωγή ήταν να εμβαθύνουμε στον νοσταλγικό χαρακτήρα που διαθέτει η φωτογραφική εικόνα.

Συμμετέχουν:
Αργύρης Αλτίνογλου
Νικόλαος Αποστολίδης
Δέσποινα Αποστολίδου
Χριστίνα Κεσεσίδου
Ελένη Μητράκη
Γιώργος Μπαρμπατσούλης
Δημήτρης Νενάδης
Χρήστος Όρλης
Δήμητρα Σιώπη
Τάσος Σχίζας
Δημήτρης Τούσης
Κορίνα Ψάλτου

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Φωτογραφικός Όμιλος του ΑΠΘ



Ο Φωτογραφικός Όμιλος του ΑΠΘ καλεί όλους τους νυν αλλά και επίδοξους εραστές της τέχνης της φωτογραφίας, φοιτητές και μη, να μεγαλώσουν την παρέα μας.

Οι εγγραφές αρχίζουν Δευτέρα 16 Οκτωβρίου και διαρκούν ως την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 

στον χώρο του Ομίλου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ ώρες 14:00 με 18:00 και στην Pub ReHaB, Βαλαωρίτου 19, ώρες 15:00 με 00:00. Χρειάζεται να έχετε μαζί σας μία φωτογραφία πάσο.

Τα φετινά τμήματα περιλαμβάνουν ψηφιακή και αναλογική φωτογραφία καθώς και υβριδικό τμήμα. Κάθε ένα με μικρό αντίτιμο για ολόκληρη τη χρονιά. Πέρα από τα τμήματα, υπάρχει δωρεάν συμμετοχή σε διατμηματικά όπως Πορτρέτου, Σκοτεινού Θαλάμου, Φύσης, Δημιουργική φωτογραφία με Photoshop, Εισαγωγή στο Graphic Design κ.α. που ταυτόχρονα με την εκμάθηση του υλικού, ασχολούνται και με την υλοποίηση ποικίλων project.

ΣΗΜ: Tο Υβριδικό έχει όριο 25 συμμετοχών και το τμήμα Αναλογικής Φωτογραφίας 15.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.foapth.gr
Χάρτης: https://goo.gl/maps/irMmUCj6Wf82

https://el-gr.facebook.com/foapth.gr/ 

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Ο Βασίλης Γεροντάκος στην Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής



H Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής έχει την χαρά να φιλοξενεί το φωτογράφο και δάσκαλο φωτογραφίας, Βασίλη Γεροντάκο στις 20-21-22 Οκτωβρίου σε ένα τριήμερο φωτογραφικών εκδηλώσεων.

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

"ΕΑRTH Photographers and Filmmakers"



ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Ελλήνων Φωτογράφων της ομάδας "ΕΑRTH Photographers and Filmmakers" στη GALLERY ΕΛ. στη Θεσσαλονίκη, 
από Δευτέρα 16 μέχρι Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017.

Eγκαίνια της έκθεσης: Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, ώρα 19.00
 
Θα παραβρεθούν όλοι οι Φωτογράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση, φίλοι -εραστές & λάτρεις της «τέχνης της φωτογραφίας», φωτο-συλλέκτες, φοιτητές και απόφοιτοι καλών τεχνών, κλπ.

Συμμετέχουν οι Έλληνες Φωτογράφοι:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ
ΜΑΡΙΝΑ ΣΑΜΟΥΙΛΙΔΟΥ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΙΑΚΗΣ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΣΑΛΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΑΝΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΟΥΔΗΣ
ΝΙΝΕΤΑ ΚΑΜΠΑΝΟΥ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΟΥΡΓΟΣ
ΡΙΤΣΑ ΚΑΡΑΣΜΑΝΟΓΛΟΥ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΔΑΜΑΚΗ
ΕΦΗ ΚΛΟΥΒΙΔΑΚΗ
ΓΙΩΤΑ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΙΝΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΔΗΣ
ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΚΡΟΓΙΩΡΓΟΥ
JIMMY XTRANOUS
ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΕΤΑΛΑ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΕΩΡΓΟΥΔΑΚΗ
ΣΟΦΙΑ ΧΡΗΣΤΑΙΝΑ
ΣΩΤΗΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Στην ομαδική έκθεση φωτογραφίας Ελλήνων Φωτογράφων θα δείτε και θα απολαύσετε δύο (2) θέματα:
Ελεύθερο Θέμα – ο κάθε φωτογράφος εκθέτει / παρουσιάζει γενικά τη δουλειά του σε κάθε κατηγορία της φωτογραφίας.
Μπλε Φωτογραφία – ο κάθε Φωτογράφος εκθέτει / παρουσιάζει project / δουλειά του, 
με θέμα το Μπλέ χρώμα, όπως φωτογραφικά εμπνέεται αυτός.

Όλοι οι Φωτογράφοι και οι Κινηματογραφιστές που συμμετέχουν στην έκθεση, έχουν αναρτημένο το μίνι φωτογραφικό -καλλιτεχνικό βιογραφικό τους και στο κεντρικό τραπέζι, υπάρχουν τα διαφημιστικά έντυπα –κάρτες τους, φωτο-λευκώματα κλπ.
Σας περιμένουμε να ανακαλύψουμε μαζί τη μαγεία της Φωτογραφίας και του Κινηματογράφου!

Η "ΕΑRTH Photographers and Filmakers" αποτελεί οργανωμένο εσωτερικό τμήμα / ομάδα (με μέλη Φωτογράφους και Κινηματογραφιστές από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες, χομπίστες, αυτοδίδακτους σε κάθε κατηγορία της φωτογραφίας, άπαντες εραστές - λάτρεις της Φωτογραφίας και του Ελληνικού Πολιτισμού) του Μη Κυβερνητικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ».

Η έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ (ΕΝ.ΕΛ.ΔΗ.) σε συνεργασία με τον Μη Κυβερνητικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ».

Επιμελήτρια έκθεσης: Ελευθερία Τάνου, Πολιτισμιολόγος
Καθημερινά: 15:00 - 22:00 / ανοικτά τις τοπικές αργίες (26 & 28/10)
Διεύθυνση: Παύλου Μελά 22, Θεσσαλονίκη 
Gallery ΕΛ. (1ος όροφος)
Είσοδος ελεύθερη 
πηγή: fmag.gr

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

ΑΦΕΛΕΙΑ

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει τη σειρά του Αρχείου Φωτογραφίας του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ «ΑΦΕΛΙΑ» στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ – Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη, 
την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017, στις 7.30 μ.μ..

Θα μιλήσουν οι:
Ματθίλδη Πυρλή, αρχειονόμος, Αρχείο Φωτογραφίας του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ
Ηρακλής Παπαϊωάννου, διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης 

Μανώλης Σκούφιας, φωτογράφος, καθηγητής Φωτογραφίας



ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΙΡΑ

Η σειρά ΑΦΕΛΙΑ έχει ως στόχο να παρουσιάσει θεματικές ενότητες από το Φωτογραφικό Αρχείο του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ. Η επιλογή των θεμάτων και των φωτογραφιών αντικατοπτρίζει το χαρακτήρα της συλλογής, που εκτείνεται χρονικά από τα μέσα του 19ου μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα και έχει στον πυρήνα της οικογενειακά και προσωπικά αρχεία. Από αυτόν το θησαυρό της καθημερινής και εφήμερης φωτογραφίας (vernacular photography) αναδύονται όλες οι πτυχές του οικείου ή δημόσιου βίου, με άλλα λόγια της ζωής του ανθρώπου.

Ο σχεδιασμός της σειράς έγινε από τον Διονύση Καψάλη και η επιμέλεια από τις Βασιλική Χατζηγεωργίου, υπεύθυνη Αρχείου Φωτογραφίας ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ και Ματθίλδη Πυρλή, αρχειονόμο Αρχείου Φωτογραφίας ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ .


Στη σειρά κυκλοφορούν:

ΑΦΕΛΙΑ 1
ΝΥΦΕΣ
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΕΛΙΑΝΑ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΟΥ

Η Ελιάνα Χουρμουζιάδου, μεταξύ άλλων, σημειώνει στην εισαγωγή της ότι ορισμένες από τις φωτογραφίες που περιλαμβάνονται σε αυτή την έκδοση «ανήκουν στο αρχείο του ίδιου του φωτογράφου, άλλες βρέθηκαν σε οικογενειακά αρχεία, και άλλες είχαν αγοραστεί από συλλέκτες (όπως ο Διονύσης Φωτόπουλος). Η επιλογή έγινε κυρίως με αισθητικά ή ανθρωπολογικά κριτήρια και με προφανή στόχο να συνθέσει έναν όσο το δυνατόν πιο απολαυστικό οδηγό στους τρόπους με τους οποίους οι νύφες ποζάρουν στον φακό, σχεδόν από την πρώτη στιγμή που η φωτογράφηση έγινε προσιτή στο ευρύ κοινό. Ανάμεσα στην παλαιότερη φωτογραφία, που χρονολογείται γύρω στο 1870, και την πιο πρόσφατη, που μας έρχεται από τη δεκαετία του 1960, μεσολαβεί περίπου ένας αιώνας. Η διασπορά τους ανά την υφήλιο είναι εντυπωσιακή. Από τους γάμους για τους οποίους γνωρίζουμε τον τόπο τέλεσης οι μισοί έγιναν εκτός ελλαδικού χώρου: Κωνσταντινούπολη, Ικόνιο, Αλεξάνδρεια, Κάιρο, Βηρυττός, Λευκωσία, Παρίσι, Λονδίνο, ΗΠΑ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Κεϋλάνη (γάμος αυτοχθόνων στο κτήμα της ελληνικής οικογένειας Ζαρίφη). Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους έλαβαν χώρα στην Αθήνα, ενώ από έναν γάμο έχουμε στη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, τον Βόλο, τον Μούδρο της Λήμνου (όπου το μυστήριο τελείται επί του θωρηκτού «Αβέρωφ») και σε ένα αταύτιστο χωριό της Μακεδονίας (γάμο τον οποίο απαθανάτισε ένας άγνωστος Γάλλος αξιωματικός ή στρατιώτης την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου). Τέλος, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, αλλά και τη διαίσθησή μας, αποκομίζουμε την εντύπωση ότι οι φωτογραφίες αυτές συνθέτουν ένα –ατελές σίγουρα– κοινωνικό μωσαϊκό: λαϊκά στρώματα, ολόκληρο το φάσμα της αστικής τάξης, προσωπικότητες, όπως ο Αλεξάντερ και η Αμαλία Φλέμινγκ ή η Διδώ Σωτηρίου, πολιτικοί, όπως ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, γόνοι γνωστών οικογενειών, όπως η Δέσποινα Γεωργίου Στρέιτ, που παντρεύτηκε τον Ιωάννη Μαρίνου Γερουλάνο, μέχρι εστεμμένοι, όπως ο πρίγκιπας Γεώργιος της Ελλάδος και η Γαλλίδα πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη. Συνήθως οι νεόνυμφοι στέκονται απέναντι στον φακό φορώντας σαν μάσκα τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν την προοπτική του έγγαμου βίου. Κάτω από τη μάσκα αυτή κρύβονται ακόμη και οι πλέον επιφανειακές σκέψεις τους, πολύ περισσότερο όμως οι ειδικές συνθήκες της εκάστοτε γαμήλιας ένωσης: οι χαρές αλλά και οι δυσκολίες, οι προσδοκίες αλλά και οι βιοτικές μέριμνες στις οποίες ο γάμος δεν θα δώσει λύση. Πρόκειται για κατεξοχήν αινιγματικές φωτογραφίες. […]

Η γαμήλια φωτογραφία καταγράφει και διασώζει μια εντελώς ειδική στιγμή στη ζωή του ανθρώπου. Είναι κατεξοχήν η φωτογραφία όπου φοράμε τα καλά μας και παραμερίζουμε την καθημερινότητα –η δημόσια εικόνα ενός ιδιωτικού γεγονότος. Έτσι, μπορεί να λειτουργήσει μόνο συμπληρωματικά στα τεκμήρια για την ιστορική συγκυρία και την καθημερινή διαβίωση».



ΑΦΕΛΙΑ 2
ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ


Οι εικόνες του φωτογραφικού αρχείου του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, που περιλαμβάνει αυτή η έκδοση, δείχνουν τον καλλιτέχνη στον χώρο της δουλειάς του. Όπως σημειώνει στην εισαγωγή του ο Κώστας Ιωαννίδης, στον χώρο του εργαστηρίου και μέσα από την τριβή με σχέδια, υλικά, εργαλεία, ιδέες και ανθρώπους, κυοφορείται και συμβαίνει το θαύμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας. «Εκεί έρχονται οι λίγοι εκλεκτοί, φίλοι, καλλιτέχνες, πάτρονες, για να παραστούν σε μέρος της διαδικασίας ή να δουν πρώτοι απ’ όλους το τελικό αποτέλεσμα». Το εργαστήρι δεν είναι μόνον χώρος δημιουργίας αλλά και συνάντησης καλλιτεχνών, αξιολόγησης, ανταγωνισμού ή αλληλοαναγνώρισης. Το εργαστήρι είναι επίσης χώρος συγκέντρωσης, μόνωσης, περισυλλογής ή ακόμη και χώρος διδασκαλίας. Είναι ένας χώρος κλειστός για τους πολλούς, στον οποίο κινούνται κυρίως οι ειδικοί, οι ζωγράφοι, οι γλύπτες και οι βοηθοί τους. Οι επιφανείς παραγγελιοδότες εκμεταλλεύονται ενίοτε τη θέση τους για να διεισδύσουν στο άδυτο. Ανθρώπινες σχέσεις αναπτύσσονται με αφετηρία έναν κόσμο αναπαραστάσεων. Οι φωτογραφίες του αρχείου του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο και απαθανατίζουν στιγμιότυπα από τις σπάνιες επισκέψεις φωτογράφων στα άδυτα του εργαστηρίου ζωγράφων ή γλυπτών. Μπροστά στον φωτογραφικό φακό ποζάρουν οι Φρίξος Αριστεύς, Νικηφόρος Λύτρας, Θωμάς Θωμόπουλος, Γεώργιος Ροϊλός, Κώστας Δημητριάδης, Κωστής Παρθένης, Γιάννης Κεφαλληνός, Γεώργιος Ιακωβίδης, Θάλεια Φλωρά-Καραβία, Φωκίων Ρωκ, Μιχάλης Τόμπρος, Γιώργος Γουναρόπουλος, Θωμάς Φανουράκης, Γιώργος Σικελιώτης, Γιάννης Μιγάδης, Γιάννης Τσαρούχης, Σπύρος Βασιλείου, Γιώργος Μανουσάκης, Μίνως Αργυράκης, Γιάννης Μόραλης, Γιώργος Μαυροΐδης, Χρήστος Καπράλος, Μανώλης Νουκάκης, Ανδρέας Νομικός, Ναταλία Μελά, Κώστας Τσόκλης και Θόδωρος.



ΑΦΕΛΙΑ 3
Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Πορτρέτα αναγνωστών αλλά και η ίδια η πράξη της ανάγνωσης είναι το θέμα των φωτογραφιών που συγκεντρώνονται στο βιβλίο αυτό. Η απεικόνιση του αναγνώστη δεν αποτέλεσε φωτογραφική καινοτομία. Όπως σημειώνει στον πρόλογό του ο Γιάννης Παπαθεοδώρου, «η ζωγραφική είχε βέβαια προετοιμάσει το έδαφος για την απεικόνιση της ανάγνωσης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως για την ιστορία της λογοτεχνίας, την ιστορία του βιβλίου και της ανάγνωσης, τα χαρακτικά, τα ιχνογραφήματα, οι ζωγραφικοί πίνακες και οι φωτογραφίες με θέμα την ανάγνωση αποτελούν σήμερα σημαντικά τεκμήρια για να κατανοήσουμε τις αλλαγές στις νοοτροπίες και στις αναγνωστικές συμπεριφορές». Φωτογραφίες λοιπόν που ξεκινούν από το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα και φτάνουν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970 αποτυπώνουν γλαφυρά τη διάδοση της ανάγνωσης σε μια εποχή κατά την οποία συγκροτείται μια δυναμική «καινούργια αναγνωστική κουλτούρα, η οποία έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό: το βιβλίο βγαίνει έξω από τα τείχη της βιβλιοθήκης των λογίων». Αναγνώστες και των δύο φύλων, κάθε ηλικίας και κοινωνικής ομάδας, εκ των οποίων πολλοί γνωστοί και επώνυμοι, καταθέτουν ένα είδος προσωπικής μαρτυρίας όταν επιλέγουν, ή απλώς αποδέχονται, να φωτογραφηθούν τη στιγμή που διαβάζουν. Στις φωτογραφίες αυτές, «η επανάληψη της θεματικής είτε αποτυπώνει μια ιδιαίτερη κοινωνική πρακτική είτε επιβεβαιώνει την προσήλωση γύρω από ένα σταθερό πολιτισμικό αντικείμενο (τα βιβλία). Σε κάθε περίπτωση οι φωτογραφίες σχετίζονται με τα ίδια τα βιογραφικά στοιχεία των ατόμων ή των κοινωνικών ομάδων που απεικονίζονται». Οι φωτογραφίες αυτές καταγράφουν τη μετάβαση από την ατομική, σιωπηρή και μοναχική ανάγνωση του 19ου αιώνα, περιορισμένη συνήθως σε έναν κύκλο λογίων ή μορφωμένων ατόμων και των οικογενειών τους, στις νέες αναγνωστικές πρακτικές του 20ού αιώνα, τις οποίες υιοθετεί ολόκληρη η κοινωνία. Αναδεικνύουν επίσης τη διεύρυνση του αναγνωστικού κοινού, την οποία επιφέρει ο μαζικός αλφαβητισμός και η εισαγωγή της υποχρεωτικής εκπαίδευσης: μαθητές και μαθήτριες, στρατιώτες, το ανώνυμο πλήθος της πόλης, όλοι αποκτούν δικαιωματικά μια θέση στην κοινότητα των αναγνωστών. Παράλληλα αποτυπώνεται και η τεχνολογική πρόοδος του φωτογραφικού μέσου, η οποία πολύ σύντομα επιτρέπει τη φωτογράφηση του αναγνώστη όχι μόνο στο γραφείο ή στο σπίτι αλλά και σε οποιονδήποτε εξωτερικό χώρο, παραδείγματος χάρη στον κήπο, στον δρόμο ή στο καφενείο. Στο βιβλίο αυτό ποζάρουν με την ιδιότητα του αναγνώστη μεταξύ άλλων ο Γιάννης Ψυχάρης, η Μαρία Πολυδούρη, ο Νάνος Βαλαωρίτης σε παιδική ηλικία, ο Θράσος Καστανάκης, ο Στρατής Τσίρκας, ο Δημήτρης Γληνός, ο Γεώργιος Δροσίνης, ο Κωστής Παλαμάς, ο Τζουζέππε Ουνγκαρέττι, η Κατίνα Παξινού, ο Γιάννης Μπεράτης, ο Παντελής Πρεβελάκης και ο Γιώργος Σεφέρης.

Είσοδος ελεύθερη
πηγή:fmag.gr

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Μονόλογοι

Τα μέλη της φωτογραφικής ομάδας Δράμας "Εφοδος" 
 σας προσκαλούν το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017 
και ώρα 20:00 στα εγκαίνια της ετήσιας έκθεσης φωτογραφίας "Μονόλογοι" που θα πραγματοποιηθεί 
στην Αίθουσα Τέχνης Ελευθερία στη Δράμα.

Αίθουσα τέχνης Ελευθερία , Δράμα.
Διάρκεια έκθεσης: 14 Οκτωβρίου - 22 Οκτωβρίου 2017
Ώρες λειτουργίας: 18:00 - 22:00

πηγή: https://el-gr.facebook.com/photoefodos/

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Τάσος Σούπαρης ‘η φυλή των Καλλάσσα’


Το f14-κοινόν φωτογράφων σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πελεκανιωτών Θεσσαλονίκης “Μύριχος” παρουσιάζει την έκθεση 


του Τάσου Σούπαρη ‘η φυλή των Καλλάσσα’

στην Αίθουσα Τέχνης Φ.Α.Α.Θ. (Αγίας Σοφίας 38)

από 13 έως 24 Οκτωβρίου 2017.


Εγκαίνια: Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017, ώρα 19:30.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: f14-Κοινόν Φωτογράφων

Των εγκαινίων της έκθεσης θα ακολουθήσει ομιλία του Αθανασίου Λερούνη, 

επικεφαλής των Ελλήνων Εθελοντών στο Β.Δ. Πακιστάν, στη φυλή των Καλλάσσα.

Την εκδήλωση χαιρετίζει ο Ηλίας Κουτσούκος, Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.
Διάρκεια έκθεσης
13 – 24 Οκτωβρίου 2017
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα – Παρασκευή 11:00 – 14:00 & 18:00-21:00
Σάββατο 11:00 – 14:00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
f14 κοινόν φωτογράφων
PHOTOGRAPHERS' COMMUNE
Μητσαίων 3, Αρχαία Αγορά
546 31 Θεσσαλονίκη
Τ│2310244714, 6932968574, 6970656797
http://www.f14.gr
info@f14.gr

πηγή:pttl.gr