Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Αναστασία Μιχαήλογλου «'Round Midnight» - Τάσος Σχίζας «Γαλάζιος ήχος»




Δύο εκθέσεις φωτογραφίας
Αναστασία Μιχαήλογλου «'Round Midnight» - Τάσος Σχίζας «Γαλάζιος ήχος»
Το Σάββατο, στις 4 Φεβρουαρίου, από τις 12:00 ως τις 3:00 μ.μ. στον Πολυχώρο Εικόνας Κούνιο, 
θα γίνουν τα εγκαίνια των δύο εκθέσεων φωτογραφίας, που έχουν κοινή εστίαση τις συναυλίες Jazz. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 4 Φεβρουαρίου ως τις 7 Μαρτίου 2017.
Στα εγκαίνια θα είναι διαθέσιμο και το νέο βιβλίο του Τάσου Σχίζα «Το είδωλο της μουσικής».

Αναστασία Μιχαήλογλου «'Round Midnight»
Θάλασσα βαθιά
χιλιάδες νότες
του έρωτα
και
της ψυχής
ποτίζουν όνειρα
αγγίζουνε καρδιές

Τάσος Σχίζας «Γαλάζιος ήχος»
Φωτογραφίες εμπνευσμένες από τον  εκρηκτικό, γαλάζιο ήχο της Jazz, από τη μυσταγωγική ατμόσφαιρα των συναυλιών και από την καλλιτεχνική έκφραση των μουσικών. 
Βασισμένες στον πειραματισμό και στον αυτοσχεδιασμό.
Παρακολουθώ και φωτογραφίζω Jazz συναυλίες εδώ και τρεις δεκαετίες. Τα πρώτα χρόνια συνήθιζα να λέω, πως η φωτογράφηση με αποσπούσε από τα ακούσματα και συχνά άφηνα τη μηχανή, για να απολαύσω τη μουσική. Τα τελευταία χρόνια, αυτό έχει αντιστραφεί και αν δεν φωτογραφίσω, νιώθω απών. Η φωτογραφία με συνδέει με τη σκηνή, με βοηθάει να προσεγγίσω καλύτερα, με όλες μου τις αισθήσεις, το ζωντανό μουσικό δρώμενο. Νιώθω, ακούω, βλέπω και «αγγίζω».

Εγκαίνια: Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 12:00 – 3:00 μ.μ.
Διάρκεια: 4 Φεβρουαρίου – 7 Μαρτίου 2017

Πολυχώρος Εικόνας Κούνιο
Κομνηνών 24 (Λουλουδάδικα), τηλ. 2310 271003 http://www.kounio.gr
Ωράριο λειτουργίας: Δευτ. 9:00-17:00, Τρ. 9:00-16:00, Τετ. 9:00-17:00, Πεμ. 9:00-16:00, Παρ. 9:00-16:00, Σαβ. 9:00-11:00, Κυρ. κλειστά

Facebook event

Φιλικά
Τάσος Σχίζας

Φωτογραφικό Είδωλο
Ναυμ. Έλλης 4
546 25 Θεσ/νίκη
Τηλ/Fax: 2310-638.447
Κιν. 6974 898910
www.photoeidolo.gr

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Η Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής στην Καβάλα



Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017 στις 19:30 η Φωτογραφική Ομάδα Καβάλας φιλοξενεί 

στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Πυθαγόρα στην Καβάλα, 
τη Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής.

Θα παρουσιαστούν ομαδικές αλλά και ατομικές φωτογραφικές εργασίες μελών της ομάδας, θα συζητήσουμε για την τέχνη της φωτογραφίας και θα μοιραστούμε τις εμπειρίες μας γύρω από αυτή.

Η συνάντηση είναι ανοιχτή για όλους τους φίλους της φωτογραφίας αλλά και της τέχνης γενικότερα.



Πληροφορίες για την Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής:

Η Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής δημιουργήθηκε από μια παρέα ανθρώπων που αγαπούν τη φωτογραφία γενικά και το είδος που συνηθίζουμε να αποκαλούμε "καλλιτεχνική φωτογραφία". Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε τον κοινό τόπο και χρόνο στον οποίο να βρισκόμαστε με σκοπό την επικοινωνία και την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την φωτογραφία και την τέχνη. 

Οι δράσεις μας περιλαμβάνουν εκθέσεις, παρουσιάσεις φωτογράφων, φωτογραφικές εξορμήσεις, μαθήματα φωτογραφίας. Είμαστε μια παρέα ανοιχτή σε όποιον ενδιαφέρεται για τη φωτογραφία και την τέχνη γενικότερα. Η επικοινωνία είναι μια πρόκληση για μας, μπορεί να ανοίξει καινούριους δρόμους.

www.photokomotini.com


πηγή : https://el-gr.facebook.com/events/1110017919109879/

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Μαθημάτων Φωτογραφίας - Αρχαρίων και Photoshop! από την Μαρία Κ. Θαμνίδου



Νέα έναρξη Μαθημάτων Φωτογραφίας - Αρχαρίων και Photoshop! 
από την Μαρία Κ. Θαμνίδου στα εικαστικά εργαστήρια της Ε ΄ Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης στον ατμοσφαιρικό και υποβλητικό χώρο της Βίλας Μορντώχ 
στον 1ο όροφο (Β. Όλγας και Μαρτίου, Θεσσαλονίκη), κάθε Τετάρτη.
 
Στο Φωτογραφία Ι Τμήμα αρχαρίων:
Διδάσκονται οι βασικές τεχνικές γνώσεις θεωρητικά και πρακτικά για τη δημιουργία φωτογραφιών, και βασική αναφορά και στα είδη της φωτογραφίας. Εργαζόμαστε κυρίως με DSLR μηχανές.
Μέσα από τις διαδρομές που θα κάνουμε μαζί, θα κατακτήσετε την χαρά και την τέχνη της αποτύπωσης του κόσμου σας, μέσα από την φωτογραφία. Ίσως να ανακαλύψετε και λίγο Bresson μέσα σας!
 
Στο Τμήμα Photoshop ψηφιακή επεξεργασία εικόνας:

Διδάσκονται τα βασικά εργαλεία και επεξεργασίες εικόνας. Εδώ διδάσκεται η τέχνη της αποπλάνησης.

Στην εκπαίδευση περιλαμβάνονται επισκέψεις σε εκθέσεις, φωτογραφικές περιηγήσεις εντός και εκτός πόλης, οργάνωση και παρουσίαση εργασιών (εκθέσεις).

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα χορηγηθεί στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Τα δίδακτρα είναι 30 ευρώ τον μήνα, τρεις ώρες την εβδομάδα.

Ο εγγραφές ξεκίνησαν.

Έναρξη μαθημάτων 01/02/2017

Β. Όλγας και Μαρτίου, Θεσσαλονίκη

Βίλα Μορντώχ (1ος όροφος)
E: me@mariathamnidou.gr
Τ: 2310853300
Τ: 6977355218
(Μαρία Θαμνίδου)
Κόστος : 30 € το μήνα

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Έκθεση φωτογραφίας των μαθητών της Stereosis


Η Stereosis σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας των μαθητών του πρώτου κύκλου σεμιναρίων (Photo 1), την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στις 21:00. 

 
Συμμετέχουν:

Ζαφειρίδης Αλέξανδρος
Μανωλής Ιωάννης - Χρήστος
Πετρίδου Κατερίνα
Ανδρουλάκης Γιάννης
Τσέα Στέλλα
Κρυστάλλης Δημήτρης
Διαμαντή Αναστασία
Ζαταγιάς Άκης
Ρίμπα Αλεξάνδρα
Λιάτσικου Συραγώ
Τζούβελη Βασιλική
Ιωαννίδης Δημήτρης
Δαδάλα Χρύσα
Σταμούλη Μαριάννα
Πασιά Σοφία
Μουδάνιαλη Έλλη
Κωνσταντίνου Έλλη
Σιδέρογλου Στέφανος
Κυριακίδου Γιάννα
Τσολάκης Μιχάλης
Παπαχριστοδούλου Κωνσταντίνα
Ανθουλάκης Κωνσταντίνος
Γκίνης Άγγελος
Τερζούδης Χρήστος
Μιλιούδης Απόστολος
Κωνσταντάκου Αναστασία



Ζεύξιδος 3, Θεσσαλονίκη
Stereosis Creative Photography @facebook

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

HOMOUTOPICUS IN CRISIS



To Mουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού παρουσιάζει στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» την έκθεση HOMO UTOPICUS IN CRISIS, η οποία θα εγκαινιαστεί 
την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017 στις 20:00. Η έκθεση αφορά την συνεύρεση 
μιας ομάδας 13 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και τη Γαλλία, που συντάχθηκαν για να στοχαστούν και να διασταυρώσουν την έννοια της ουτοπίας, με την κρίση που βιώνει η Ελλάδα σήμερα. 
Το αποτέλεσμα επιχειρεί μια εικαστική προσέγγιση της ουτοπίας που δυνητικά μπορεί να επιτευχθεί σε προσωπικό ή συλλογικό πλαίσιο, με γνώμονα την τέχνη και δη την καλλιτεχνική σκέψη. Αυτήν την σκέψη η ομάδα προτάσσει ως το ισχυρό αντίδοτο στα πλήγματα που έχει υποστεί ο άνθρωπος από την κρίση, σε κάθε έκφανση του βίου του.

 
Επιπλέον των έργων που θα παρουσιαστούν, οι Γάλλοι καλλιτέχνες προσκαλούν το κοινό στην συνάντηση «Ουτο-πίστες» σε δύο διαδραστικές συναντήσεις. 
Κατά την διάρκεια αυτών, η γαλλική Homo Utopicus: Françoise Bonnerot, William Gosselin, 
Sylvaine Louradour, Aurélie Piau και Βάγια Πολίτη, μέσα από μια στρογγυλή τράπεζα, workshops, και performances, θα επιχειρήσει να αλληλεπιδράσει με το κοινό και να προτείνει την ουτοπική διάσταση των πραγμάτων μέσω της τέχνης, με φόντο την ελληνική κρίση, διερευνώντας τη δυνατότητα εξόδου από αυτήν. 


Ομαδική περιοδική έκθεση Ελλήνων και Γάλλων εικαστικών με βίντεο - Ιnstallations - Ζωγραφική - Φωτογραφία - Ψηφιακά μέσα
 
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Françoise Bonnerot, Μυρτώ Βουνάτσου και Στέλιος Ντεξής, Σύνθια Γεροθανασίου, Εύη Δαμιανάκη, William Gosselin, Θοδωρής Λάλος, Sylvaine Louradour, Αθανασία Παπατζέλου, Μαρία Παπατζέλου, Βάγια Πολίτη, Νάσσος Χαλκίδης και Aurélie Piau.

Παράλληλες Εκδηλώσεις: «Ουτο-πίστες» Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 11:00 - 16:00 
& Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 11:00 - 14:00
 
καθημερινά 09:00 - 16:00
Διεύθυνση: Λεωφόρος Στρατού 2, Θεσσαλονίκη
Είσοδος ελεύθερη

H διαδρομή






H διαδρομή // ομαδική έκθεση φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη
 
Εγκαίνια \ Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, 20:00 \ cafe bar mob
Ίωνος Δραγούμη & Παπαδοπούλου 2 \ 1ος όροφος
είσοδος ελεύθερη


Όλα τα μονοπάτια οδηγούν στον ίδιο στόχο:
Να εκφράσουμε στους άλλους αυτό που είμαστε.
Pablo Neruda, 1904-1973, Χιλιανός ποιητής, Νόμπελ 1971

Τι μπορεί να συμβεί όταν τριάντα ζευγάρια μάτια παίρνουν… τους δρόμους με μία φωτογραφική στο χέρι;
Εκατοντάδες φωτογραφίες, γεμάτες χρώματα, μυστήριο, αντιθέσεις και μαγικά μονοπάτια, διηγούνται με ένα μοναδικό τρόπο, την ιστορία της διαδρομής τους.
Η σχολή φωτογραφίας «Photoglobe Seminars» διοργανώνει, με αφορμή την έναρξη του νέου κύκλου σεμιναρίων φωτογραφίας τον Φεβρουάριο 2017 τη νέα της φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Η Διαδρομή».
Οι μαθητές του Photoglobe Seminars ενώνουν τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις και παρουσιάζουν ο καθένας τη δική του “διαδρομή”. Σαγηνευτικά τοπία, χειμωνιάτικες όψεις ποταμιών, βουνών, χωριών αλλά και πόλεων, την «ανάσα» της φύσης αλλά και των κτιρίων, μοναχικές περιπλανήσεις και ανθρώπινα συναισθήματα, περιγράφουν την εμπειρία τους, όπως την κατέγραψε ο φωτογραφικός τους φακός.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017 στις 20:00 στο cafe-bar “mob”.
 

Οι φωτογραφίες θα παραμείνουν στο χώρο έως και τις 8 Φεβρουαρίου.
*Ο νέος κύκλων σεμιναρίων φωτογραφίας ξεκινά στις 13 Φεβρουαρίου 2017. Θα πραγματοποιηθεί “Συνάντηση γνωριμίας” για τους ενδιαφερόμενους τη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου στις 19:00, στο studio του Photoglobe Seminars - Ελευθ. Βενιζέλου 23 (κέντρο Θες/κης), 4ος όροφος. Εισηγήτρια: Βασιλική Ελευθερίου


Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά): 
Αλέξης Γεωργοκωστόπουλος, Ανέστης Πανταζής, Άννα Δουμάνογλου, Anna-Gaelle Piquet, Άννυ Δαλγίτση, Άνυ Δημητρίου, Βαλερία Ζαγκότση, Γεωργία Κέδρου, Γεωργία Μαλανδρή, Γιάννης Σιμιτόπουλος, Γιάννης Φελώνης, Γιώργος Γκώγκος, Γιώργος Λίτσας, Γιώργος Μαλαθούνης, Γιώργος Τσούσης, Grinelda Kosmidou, Ειρήνη Παπαδοπούλου, Έλενα Καργιώτη, Ελένη Καλκοπούλου, Enis Gikas, Ερωδίτη Παπαποστόλου, Ευγενία Σαρρή, Εύη Σαρδέλη, Ευτυχία Πετρίδου, Θάνος Χαρίσης, Θεοδώρα Συμεώνογλου, Θωμάς Οργαντζής, Ιορδάνης Ιορδανίδης, Ιωάννα Δομουχτσίδου, Κατερίνα Γκαλίνα, Κατερίνα Καραντώνη, Κατερίνα Καστρινοπούλου, Κερασία Στανιού, Kledi Veizi, Κορίνα Βάντα, Κώστας Κωστινάκης, Λεωνίδας Χατζηδάκης, Λια Εμμανουηλίδου, Μαίρη Καραγωγέα, Manuel Alexandre, Μαρία Γιαννακίδου, Μαρία Κωνσταντούδη, Μαρία Μενού, Μένη Σαπρανίδου, Νάστια Γαλιλαίου, Νίκη Αδαμαντίδου, Νοεμή Βασιλειάδου, Ντέμη Τρούλιαλη, Νώντας Υφαντής, Όλγα Νικολαίδου, Παναγιώτης Καραουλάνης, Πάνος Μαρκατάτος, Πασχαλία Αδαμούδη, Παύλος Δημητριάδης, Σοφία Ηλιάδου Σοφία Μωυσιάδου, Σταύρος Μάμαλης, Στέλιος Κατσιαμούρης, Τάσος Τριανταφύλλου, Tijana Svrdlan Terzopoulou, Φανή Παπαστεργίου, Χάρης Δαμιανίδης, Χρήστος Παπαλεξανδρής, Χρήστος Τσοπάνης, Χρυσάνθη Φίλιππα

Photoglobe Seminars
Ιστοσελίδα: http://seminars.photoglobe.gr
Facebook: https://www.facebook.com/photoglobeseminars
E-mail: info@seminars.photoglobe.gr
Τηλ. 2310 421 115 | Κιν. 6949 737942

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος

 

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι)

19 Ιανουαρίου - 28 Φεβρουαρίου 2017

Το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων που στις μέρες μας περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο τείνει να είναι ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα παγκοσμίως, είναι η αφορμή για την έκθεση με τίτλο «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος», μια σύμπραξη του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης και της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι) και διαρκεί έως τις 28 Φεβρουαρίου. 
Θα φιλοξενείται επίσης στις βιτρίνες του ΟΤΕ (Καρόλου Ντηλ & Ερμού) από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου και στον εκθεσιακό χώρο του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης, από τις 9 Φεβρουαρίου έως τις 17 Μαρτίου.
Την οργάνωση έχουν αναλάβει η Θάλεια Βραχοπούλου, PhD, Καθηγήτρια εικαστικών τεχνών στο John Jay College of Criminal Justice of the City University of New York και ο Χάρης Σαββόπουλος, Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση αναζητά υποβολές που αντικρούουν, επανεξετάζουν και απορρίπτουν τις ανισότητες αποτελώντας παραδείγματα των επιδιώξεων του ουμανισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο οικουμενικός ουμανισμός και η κοινωνική δικαιοσύνη μοιράζονται κοινούς στόχους: προσπαθούν να προωθήσουν το δικαίωμα του ατόμου αλλά και των κοινωνιών σε ίση πρόσβαση στην ευκαιρία και το όφελος, καθώς και την υιοθέτηση της ισότητας ως κυβερνώσα αρχή σε όλους τους τομείς της σύγχρονης ζωής. Στη σημερινή εποχή της κρίσης η ανισότητα του πλούτου, η καταστολή της ελευθερίας του λόγου, οι κυβερνητικά κυρωθείσες διακρίσεις, η θρησκευτική μισαλλοδοξία, η πολιτική διαφθορά, όλα λειτουργούν ως τροχοπέδη στα ζητούμενα του Ουμανισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Οι καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος στην έκθεση έχουν διαφορετικό κοινωνικό και πολιτισμικό υπόβαθρο και επελέγησαν από τους επιμελητές διότι τα έργα τους εκφράζουν κοινωνική δικαιοσύνη.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: 
Αλκαλάη Άρτεμις, Αμελαδιώτης Δημήτρης, Αυγητίδου Αγγελική, Βασιλακάκης Βασίλης, Βενετόπουλος Μπάμπης, Bertrand Lucile, Bogaert Tom, Γκάγκας Σαράντης, Γκούτζος Φίλιππος, Cortez Esperanza, Διβάρης Γεώργιος, Dodson Laura, Δουλγέρης Χριστόφορος, Giordano Joan, Ιωαννίδης Πολ. Γιώργος, Καραμέτου Μαρία, Kestleman Simone, Lombardi D. D., Lopes Cyriaco, Μαγκώνη Δέσπω, Μαστρογιαννάκη Βιργινία, Magnanti Renee, Μεϊμάρογλου Δέσποινα, Μελανίτης Γιάννης, Μήτρεντσε Χριστίνα, Moore Nick, Μουζακίτη Ελένη, Νομίδου Βάλλυ, Ξόνογλου Δημήτρης, Pangburn Bill, Παπατζανάκη Αντωνία, Παπαφίγκος Γιώργος, Petric Eva, Ποταμιάνου Άρτεμις, Σαχίνης Ξενής, Σταματίου Κωνσταντίνος, Στρατάκης Αναστάσης, Τζινούδης Γιώργος,Τουλιόπουλος Αλέξανδρος, VanDamme Godelieve, Φωκάς Γιάννης, Φωτιάδου Ελένη, Χριστάκος Γιάννης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Αποθήκη Β1, λιμάνι
Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00
Κυριακή, Δευτέρα κλειστά
Εισιτήρια: 3€ ολόκληρο, 1,5€ μαθητικό-φοιτητικό-μειωμένο, 1€ ομαδικό. Ισχύουν ατέλειες.
T. 2310 593270
www.cact.gr

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Νέος κύκλος σεμιναρίων φωτογραφίας ξεκινάει από τον Φεβρουάριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στον Πολυχώρο Εικόνας Κούνιο, από τον Τάσο Σχίζα.

Νέος κύκλος σεμιναρίων φωτογραφίας ξεκινάει από τον Φεβρουάριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στον Πολυχώρο Εικόνας Κούνιο, από τον Τάσο Σχίζα.
Επίσης, για όσους βρίσκονται εκτός Θεσσαλονίκης, υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα φωτογραφίας εξ αποστάσεως.


ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΟΥΝΙΟ
Πρόκειται για μια σειρά μαθημάτων χωρισμένα σε 3 ανεξάρτητα σεμινάρια (Τεχνική της φωτογραφίας, Ψηφιακή επεξεργασία, Καλλιτεχνική φωτογραφία), που πραγματοποιούνται 
σε 2 κύκλους (Οκτώβριος – Ιανουάριος και Φεβρουάριος – Μάιος).


ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ
Πρόκειται για μια σειρά μαθημάτων που πραγματοποιούνται από τον Τάσο Σχίζα, χωρισμένα σε 6 ανεξάρτητα σεμινάρια (Λήψη Ι, Λήψη ΙΙ, Ψηφιακή επεξεργασία I, Ψηφιακή επεξεργασία IΙ, Καλλιτεχνική φωτογραφία I, Καλλιτεχνική φωτογραφία II) και σχεδιασμένα για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Η εγγραφή στα σεμινάρια μπορεί να γίνει στον Πολυχώρο Κούνιο (Κομνηνών 24, Λουλουδάδικα) 
ή με αποστολή της φόρμας εγγραφής με email.
Πολυχώρος Εικόνας Κούνιο: 2310 271003
Τάσος Σχίζας: 2310 638447, 6974 898910

Facebook
Φιλικά
Τάσος Σχίζας

Φωτογραφικό Είδωλο
Ναυμ. Έλλης 4
546 25 Θεσ/νίκη
Τηλ/Fax: 2310-638.447
Κιν. 6974 898910
www.photoeidolo.gr

Η τεχνική της αναλογικής και της ψηφιακής φωτογραφίας
www.photoeidolo.gr/N/7%20BOOK/index.html 

Αληθινό ψέμα
http://www.photoeidolo.gr/N/taperiodika/truelie.htm

Περιοδικό Φωτογραφικό Είδωλο
http://www.photoeidolo.gr/N/2%20TA%20PERIODIKA/index.html

Μαθήματα φωτογραφίας
www.photoeidolo.gr/seminaria/seminaria.html
 
Τάσος Σχίζας
www.photoeidolo.gr/TassosSchizas.html 

Contrast / Αντίθεση: φεστιβάλ φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
http://www.photoeidolo.gr/contrast.htm

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Τι είδους σχέση διαμορφώνει ο άνθρωπος με το περιβάλλον του



Στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΠΜΣ) «Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία» του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και συγκεκριμένα εντός του «Σεμιναρίου για τον σχεδιασμό παρεμβάσεων στην εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία – Πρακτική Άσκηση» με υπεύθυνη την Καθηγήτρια Α. Δημητρίου, θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Επίσης, θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική έκδοση με όλες τις φωτογραφίες και τα σχόλια ή τις απόψεις των συμμετεχόντων.

 
Το θέμα της έκθεσης εστιάζεται στη σχέση του Ανθρώπου με το Περιβάλλον και ειδικότερα αποσκοπεί στο να αναδείξει το/τα είδος/η της σχέσης που αναπτύσσει ο άνθρωπος με τη φύση και το περιβάλλον: «Τι είδους σχέση διαμορφώνει ο άνθρωπος με το περιβάλλον του».

 
Το περιβάλλον του ανθρώπου, φυσικό και ανθρωπογενές, καθορίζει τις συνθήκες μέσα από τις οποίες ο άνθρωπος διαμορφώνει τη ζωή του, επιτελώντας λειτουργίες και ικανοποιώντας ανάγκες. Από την άλλη ο άνθρωπος, λειτουργεί όλο και περισσότερο ως διαμορφωτής του περιβάλλοντός του, επιδρώντας ποικιλοτρόπως πάνω σε αυτό. Το είδος της επίδρασης θα μπορούσαμε να πούμε ότι καθορίζει εν τέλει και το είδος της σχέσης που θα διαμορφωθεί μεταξύ του ανθρώπου με το περιβάλλον του. Συνεπώς, ο άνθρωπος, οι ανθρώπινες κοινωνίες και το φυσικό περιβάλλον, αλληλοσυνδέονται σε ένα σύνθετο πλέγμα σχέσεων, στο οποίο οι ανθρώπινες δραστηριότητες και επιλογές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας των μεταξύ τους σχέσεων.

Λεπτομερής παρουσίαση του θέματος γίνεται στη σελίδα στο facebook με τίτλο: ΠΜΣ Έκθεση Φωτογραφίας.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί το Μάιο του 2017 στην Αλεξανδρούπολη. Η υλοποίηση της έκθεσης γίνεται με την ευθύνη της μεταπτυχιακής φοιτήτριας Δέσποινας Νικολάου.


ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Υποβολές έργων για συμμετοχή στην έκθεση μπορούν να γίνουν τόσο από ερασιτέχνες όσο και από επαγγελματίες φωτογράφους, άνω των 18 ετών. Κάθε διαγωνιζόμενος/η μπορεί να συμμετέχει με 1 έως 5 φωτογραφίες, έγχρωμες ή ασπρόμαυρες.
Ο/Η φωτογράφος θα πρέπει να είναι ο/η πνευματικός/η δημιουργός του έργου που θα υποβάλλει. Σε περίπτωση που οι φωτογραφίες απεικονίζουν πρόσωπα εν αγνοία τους ή χωρίς την έγκρισή τους, την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο/η φωτογράφος στον/στην οποίο/α ανήκει το έργο.
Οι υποβολές των έργων θα γίνουν ηλεκτρονικά μέσω Ε-mail: diagfwtodpt@gmail.com και facebook. Στο facebook, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναρτήσουν τα έργα που υποβάλλουν για την έκθεση στη σελίδα «ΠΜΣ Έκθεση Φωτογραφίας». Στη σελίδα αυτή οι ενδιαφερόμενοι, συμμετέχοντες και μη, θα μπορούν να δείχνουν την προτίμησή τους για τα έργα που αναρτώνται επιλέγοντας "like". Ο φωτογράφος ενός έργου δεν μπορεί να επιλέξει το δικό του έργο. Φωτογραφικά έργα με μεγάλη προτίμηση (πολλά "like"), θα ληφθούν υπόψη στην τελική επιλογή. Οι δημιουργοί θα μπορούν να υποβάλλουν τα έργα τους από 10 Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου 2017. Στην αποστολή email θα αναγράφετε επίσης τον τίτλο της φωτογραφίας, το ονοματεπώνυμό σας, ηλικία, ιδιότητα καθώς και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
Το Π.Μ.Σ. στα πλαίσια του οποίου πραγματοποιείται η συγκεκριμένη δράση- έκθεση, διατηρεί το δικαίωμα χρήσης όλων των έργων-συμμετοχών, με οποιοδήποτε τρόπο κρίνει κατάλληλο (όπως π.χ. στη δημιουργία της ηλεκτρονικής έκδοσης που θα γίνει με όλα τα έργα αλλά και με την ανάρτηση τους στον ιστότοπο του Π.Μ.Σ. http://pmsees.psed.duth.gr/) υπό την προϋπόθεση να αναφέρεται πάντοτε το ονοματεπώνυμο του/της δημιουργού.
Τα έργα θα πρέπει να έχουν ανάλυση τουλάχιστον 5 Mpixels, να είναι σε μορφή αρχείου jpg και μέγεθος αρχείου έως 35MB. Το αρχείο θα έχει την εξής μορφή: ονοματεπώνυμο συμμετέχοντος και ο (αύξων) αριθμός της φωτογραφίας, π.χ. Παπαδοπούλου Μαρία_01. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να συνοδεύσει τη φωτογραφία του με ένα κείμενο, έως 200 λέξεις, στο οποίο ο/η συμμετέχων θα μπορεί: είτε να παρουσιάζει την ιδιαίτερη οπτική του/της, είτε να διατυπώνει τις απόψεις, τις ιδέες και τους προβληματισμούς του όσον αφορά τη συγκεκριμένη θεματική (θέμα της έκθεσης), είτε με αφορμή από κάτι που διάβασε (π.χ. κάποιο ποίημα ή μυθιστόρημα) σχετικό με το θέμα, να θελήσει να σχολιάσει κάτι παραθέτοντας και αποσπάσματα (αναφερόμενοι και στο ποιος το έγραψε), είτε γιατί όχι γράφοντας και ένα ποίημα. Για οποιαδήποτε άλλη πρόταση μπορείτε να μου στείλετε την ιδέα σας στο email που θα στείλετε και τις φωτογραφίες. Το κείμενο αυτό θα συνοδεύσει τη φωτογραφία στο ηλεκτρονικό βιβλίο που θα δημιουργηθεί όπως και στην έκθεση, σε περίπτωση επιλογής της.
Η συμμετοχή στην έκθεση είναι δωρεάν για εκτυπώσεις μεγέθους Α4. Όποιος επιθυμεί εκτύπωση σε μεγαλύτερο μέγεθος αναλαμβάνει και το κόστος της εκτύπωσης όπως και την αποστολή της φωτογραφίας ή φωτογραφιών με απλό ταχυδρομείο στην εξής διεύθυνση: Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΠΜΣ «Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία», Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία, Ν. Χηλή, 68100 Αλεξανδρούπολη (υπόψη κ. Κ. Κυρτλιώτη).
Η επιλογή των φωτογραφιών θα γίνει από επιτροπή που αποτελείται από έμπειρο φωτογράφο, την υπεύθυνη οργάνωσης της έκθεσης, διδάσκοντες του ΠΜΣ και από την προτίμησή του κοινού μέσα από τη σελίδα στο facebook.
Κάποιοι από τους όρους ενδέχεται να τροποποιηθούν, αν κριθεί απαραίτητο.
Η συμμετοχή στην έκθεση σημαίνει την ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των παραπάνω όρων.
 

diagfwtodpt@gmail.com (υποβολές έργων)

Δωρεάν συμμετοχή


Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Το φύλο μου, ο εαυτός μου



Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης διοργανώνει για το 2017 σειρά δράσεων με άξονα το Φύλο, κάτω από το γενικό τίτλο «Το φύλο μου, ο εαυτός μου». 

Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν:

Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017, 10.30′ – 14.30′ ημερίδα πάνω στο θέμα του Φύλου, που θα γίνει στο Μουσείο Φωτογραφίας και θα είναι ελεύθερη στο κοινό.
 
Συμμετέχουν οι ομιλητές:
Η Ιστορικός της Τέχνης και Διευθύντρια του ΚΣΤ Συραγώ Τσιάρα. Θέμα: «Αναταραχή φύλου και πολιτικές του βλέμματος στην Σύγχρονη Τέχνη» ο ποιητής και εκδότης του περιοδικού «ΕΝΕΚΕΝ» Γιώργος Γιαννόπουλος. Θέμα: «Το ζήτημα της γυναίκας και η ταξική συνείδηση»
ο Ψυχολόγος – Ψυχαναλυτής και πρόεδρος της Φροϋδικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος Χρήστος Σιδηρόπουλος. Θέμα: «Η φωτογραφία ως καθρέφτης χωρίς επιφάνεια και η ένταξη στο φύλο» ο φωτογράφος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Βασίλης Καρκατσέλης. Θέμα: «Η εμφάνιση της φεμινιστικής φωτογραφίας στα πλαίσια του Μεταμοντέρνου» ο φωτογράφος Μάνος Χρυσοβέργης. Θέμα: «Φωτογραφία και βίωμα της ανώμαλης (kink) σεξουαλικότητας»
ο Διδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας Univ. de Paris και Συγγραφέας Φώτης Καγγελάρης. Θέμα: «Το φύλο ως όριο»
Η ημερίδα γίνεται με την υποστήριξη του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Στα τέλη Μαρτίου του 2017 θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας και βίντεο αρτ με συμμετοχή νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, σε επιμέλεια του φωτογράφου Θανάση Ράπτη. Η τελική επιλογή των καλλιτεχνών που θα συμμετέχουν θα ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο του 2017.
Η έκθεση θα υποστηρίζεται από τεύχος του περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ με κείμενα αποκλειστικά σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και φωτογραφικό ένθετο με αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες της έκθεσης

Ναυάρχου Βότση 3, Θεσσαλονίκη

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Διαγωνισμός - έκθεση φωτογραφίας για τις εξαρτήσεις




Το Δίκτυο Φορέων Πρόληψης και Θεραπείας των Εξαρτήσεων Ν. Θεσσαλονίκης, το οποίο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, διοργανώνει διαγωνισμό - έκθεση φωτογραφίας με τον τίτλο «ΕΥ ΖΗΝ», στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, 
από τις 11 έως τις 22 Ιανουαρίου 2017.

Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η προώθηση της συμμετοχικότητας, η ανάδειξη των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων των μελών των θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης 
και η ευαισθητοποίηση της κοινότητας στο πρόβλημα της εξάρτησης.

Οι φωτογραφίες που θα παρουσιαστούν θα χαρακτηρίζονται από ποικίλη θεματολογία, 
η οποία ωστόσο θα αποτυπώνει την αντίληψη και την έκφραση του «ΕΥ ΖΗΝ».

Η έκθεση θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή κατά τις ώρες 09.00 έως 14.00 και 17.00 έως 21.00 καθώς και το Σάββατο, από τις 09.00 έως τις 14.00.
Διατηρώντας ως κοινούς στόχους την πρόληψη, τη θεραπεία και την απεξάρτηση, στα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας του, το Δίκτυο Φορέων Πρόληψης και Θεραπείας των Εξαρτήσεων 
Ν. Θεσσαλονίκης, διεξάγει δράσεις ενημέρωσης, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης, που απευθύνονται τόσο στα εξαρτημένα από ψυχοδραστικές ουσίες άτομα, όσο και στον ευρύτερο πληθυσμό.

Στο Δίκτυο συμμετέχουν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και οι φορείς Αργώ - ΨΝΘ, ΑΡΣΙΣ, Ε.Κ.Κ.Ε.Ε. ΟΚΑΝΑ, Θ.Μ.Υ. ΟΚΑΝΑ, Ιανός - ΨΝΘ, ΚΕΘΕΑ - ΑΝΑΔΥΣΗ, ΚΕΘΕΑ - ΙΘΑΚΗ, ΚΕΘΕΑ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, «Σείριος» - Κέντρα Πρόληψης, ΜΕΘΕΞΙΣ - ΨΝΘ και ΟΚΑΝΑ 
– Συντονισμός Β. Ελλάδος.



Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

9η ηλεκτρονική έκδοση - Ιανουάριος 2017 του Τάσου Σχίζα




Η 9η ηλεκτρονική έκδοση - Ιανουάριος 2017 του Τάσου Σχίζα

Η τεχνική της αναλογικής και της ψηφιακής φωτογραφίας

Η νέα έκδοση του ebook βρίσκεται online από τις 31 Δεκεμβρίου 
και είναι διαθέσιμη για κατέβασμα από την ιστοσελίδα του περιοδικού:

www.photoeidolo.gr