Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Nikon D850



Το κατάστημα Κούνιο Φωτογραφικά και η Nikon, γιορτάζουν παράλληλα τα 100 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας τους και σας προσκαλούν την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου από τις 10:00 και μετά στο τελευταίο προγραμματισμένο Open Day της Nikon στην Θεσσαλονίκη, για το έτος 2017!

Ελάτε να δοκιμάσετε την νέα Nikon D850 καθώς και πολλές ακόμα μηχανές αλλά και φακούς της Nikon, για επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες!

Ο Υπεύθυνος Επαγγελματικών Προϊόντων της αντιπροσωπείας Ελλάδας, Πέτρος Χανδρινός, θα παρουσιάσει όλες τις νέες τεχνολογίες της πολυαναμενόμενης μηχανής Full Frame και όσοι δεν έχουν προλάβει ακόμα να την δουν από κοντά, είναι ευπρόσδεκτοι να φέρουν την κάρτα μνήμης τους και να φωτογραφίσουν οι ίδιοι!

Εκτός από την ναυαρχίδα της D850, η Nikon επιφυλάσει εκπλήξεις για τους φίλους της καθώς θα όλοι θα μπορούν παράλληλα να δοκιμάσουν και ακριβούς φακούς αλλά και άλλες μηχανές που μπορεί να σας ενδιαφέρουν!

https://www.facebook.com/ events/1803628583267810/? active_tab=about

Κατάστημα Κούνιο Φωτογραφικά
Κομνηνών 24, 54624
Θεσσαλονίκη, Κέντρο
Τηλ: 2310271003

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

‘Καλοχώρι in Focus’


 
‘Καλοχώρι in Focus’
29/11- 13/12/2017
 
Κοντά στην Πλατεία Αριστοτέλους...
Μητροπολίτου Γενναδίου 24, Θεσσαλονίκη
Καθημερινές : 18:00- 20:00
Σάββατο και Κυριακή : 11:00 - 13:00

Τα μέλη της φωτογραφικής Λέσχης “Out Of Focus, ύστερα από αλλεπάλληλες επισκέψεις σε διαφορετικές ώρες, μέρες κι εποχές στον υδροβιότοπο στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, συνέλεξαν έναν μεγάλο αριθμό φωτογραφιών, που ωστόσο είναι μικρός για να αποτυπώσει την ομορφιά του τόπου, που είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, στη Δυτική πλευρά του Θερμαϊκού Κόλπου.
 

Στόχος της έκθεσης αυτής είναι να νιώσουν οι επισκέπτες της έκθεσης τα συναισθήματα που προκλήθηκαν στους φωτογράφους, όταν αντίκριζαν τον κατακόκκινο τεράστιο ήλιο που βασίλευε, όταν άκουγαν το χτύπημα των φτερών ενός πουλιού που περνούσε από δίπλα τους, αθέατο, όταν μύριζαν αυτή την παράξενη μυρωδιά του απόκοσμου τοπίου, όταν γευόταν την αλμύρα της λιμνοθάλασσας. Όλες αυτές τις εικόνες και τα συναισθήματα προσπάθησαν με κάθε “κλικ” να τα αιχμαλωτίσουν στη μνήμη τους και στις φωτογραφικές μηχανές τους.
Ο υδροβιότοπος του Καλοχωρίου δεν είναι ποτέ ίδιος, μα είναι πάντα όμορφος, ελκυστικός και διαφορετικός, όσο διαφορετικές είναι και οι φωτογραφίες της έκθεσης.





http://outoffocus2014.blogspot.gr/ 

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Σεμινάρια Φωτογραφίας 2017 - 2018 στην Λήμνο



Στις μέρες μας η τεχνολογική εξέλιξη έχει καταστήσει την φωτογραφική αποτύπωση μία εξαιρετικά εύκολη διαδικασία, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να εμπλακούν σ’ αυτό που κάποτε ήταν προνόμιο ολίγων. Ταυτόχρονα, η διάδοση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook, Instagram,
 Flickr κ.α.) έκανε εφικτή την άμεση διάδοση αυτών των φωτογραφιών σε ένα ευρύ κοινό και η επιβράβευση των like έγινε το μέτρο ποιότητάς τους, άσχετα με το ποιον και σε ποια «ποιότητα» αφορά.

Η Φωτογραφία είναι μία οπτική γλώσσα, που εκτός των άλλων μπορεί να είναι και Τέχνη. Αυτή τη γλώσσα πρέπει να τη γνωρίζουμε, έστω και στις βασικές αρχές της, είτε νιώθουμε την ανάγκη να εκφραστούμε καλλιτεχνικά, είτε θέλουμε απλώς να καταγράφουμε την καθημερινότητα μας και τις εμπειρίες μας όσο το δυνατό καλύτερα. Έτσι οι φωτογραφίες μας θα ικανοποιούν πρώτα εμάς και την αισθητική μας και μετά τους υπόλοιπους θεατές τους.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Φωτογραφική Ομάδα Λήμνου ξεκινά μια σειρά ανοικτών σεμιναρίων σχετικών με τη φωτογραφία, τα οποία απευθύνονται σε όλους εκείνους που τους ενδιαφέρει η Αισθητική και η Τεχνική της Φωτογραφίας, ανεξάρτητα από το επίπεδο γνώσης και εξοπλισμού που κατέχουν.
Τα θέματα, οι ημερομηνίες και οι εισηγητές των σεμιναρίων έχουν ως εξής:
Βασικές Αρχές Φωτογραφίας, Παντελής Πραβλής: 18/11/2017, 18:00 – 21:00
Φωτογραφίζοντας το Τοπίο (Θεωρία), Παντελής Πραβλής: 25/11/2017, 18:00 – 21:00
Φωτογραφίζοντας το Τοπίο (Πρακτική – Κριτική φωτογραφιών), Παντελής Πραβλής: 26/11/2017, 10:00 – 13:00
Αρχιτεκτονική Φωτογραφία (Θεωρία), Γιάννης Πινάκος: 2/12/2017, 18:00 – 21:00
Αρχιτεκτονική Φωτογραφία (Πρακτική – Κριτική φωτογραφιών), Γιάννης Πινάκος: 3/12/2017, 10:00 – 13:00
Φωτογραφία Πορτρέτου (Θεωρία), Γιώργος Κοντέλλης: 27/1/2018, 18:00 – 21:00
Φωτογραφία Πορτρέτου (Πρακτική – Κριτική φωτογραφιών), Γιώργος Κοντέλλης: 28/1/2018, 10:00 – 13:00
Επεξεργασία Φωτογραφίας στο Adobe Lightroom, Κωνσταντίνος Μανώλης: 10/2/2017, 18:00 – 21:00

Το θεωρητικό μέρος των σεμιναρίων και η κριτική των φωτογραφιών θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα «Γκαλιούρη» ενώ η πρακτική άσκηση θα γίνεται στο πεδίο ανάλογα με το θέμα, τις καιρικές συνθήκες και τις συμμετοχές.

Η συμμετοχή στο κάθε σεμινάριο είναι δωρεάν για τα μέλη της Φωτογραφικής Ομάδας Λήμνου και κοστίζει 10 ευρώ για τη θεωρία και 15 για το συνδυασμό θεωρίας και πρακτικής άσκησης για τα μη-μέλη. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί ελεύθερα να επιλέξει ποια από θέματα τον ενδιαφέρουν και ποια όχι και να τα παρακολουθήσει.

Για τα σεμινάρια δεν απαιτείται προεγγραφή αλλά όσοι θέλουν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους 
ή να ζητήσουν περισσότερες διευκρινήσεις, μπορούν να αποστείλουν μήνυμα στο e-mail: photolimnos.2013@gmail.com ή στην σελίδα της Ομάδας στο facebook: lemnosphotogroup

Γαρουφαλλίδου 28, Μύρινα, Αίθουσα «Γκαλιούρη»

Κόστος:10 € για τη θεωρία / 15 € για το συνδυασμό θεωρίας και πρακτικής άσκησης (βλ. αναλυτικά στο κείμενο)
πηγή : fmag.gr

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Photometria International Photography Festival 2017-2018



Το Photometria International Photography Festival θέλοντας να συνεχίσει την ανάδειξη της σύγχρονης φωτογραφικής δημιουργίας, προκηρύσσει διαγωνισμό portfolio 
από την 1η Νοεμβρίου έως την 17η Δεκεμβρίου. Από τους συμμετέχοντες ζητάμε ένα (1) portfolio δεκαπέντε (15) φωτογραφιών, εκ των οποίων, θα επιλεγούν οι οκτώ (8). 
 Μέσα από αυτές, ο φωτογράφος θα πραγματεύεται ένα θέμα της αρεσκείας του, 
μια ιδέα ή ακόμα και την αφήγηση μιας ιστορίας .

Θα επιλεγούν 9 portfolios.

Η επιλογή θα γίνει βάσει των εξής χαρακτηριστικών των portfolios:

Α. Η συνάφεια των φωτογραφιών με το θέμα.

Β. Η συνοχή του συνόλου των φωτογραφιών ως ένα ενιαίο σετ.

Γ. Η καλλιτεχνική και αισθητική ποιότητα του συνόλου των φωτογραφιών.

Το κόστος κάθε συμμετοχής ανέρχεται στα 15 ευρώ (για την καταβολή του ποσού ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: http://photobookstore.gr/index.php/seminars/portfolio-contest,-parallel-voices-2017-18-detail ). Κάθε φωτογράφος θα πρέπει να στείλει τις φωτογραφίες του σε ψηφιακή μορφή μέσω WeTransfer στο portfolio@photometria.gr. Επίσης, στο e-mail θα πρέπει να σημειωθούν και τα παρακάτω στοιχεία (με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες):

Τίτλος έργου

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Διεύθυνση/Πόλη

Τηλέφωνο

Για να κριθεί έγκυρη η συμμετοχή θα πρέπει να έχει αποσταλεί το portfolio και να έχει κατατεθεί και το ποσό συμμετοχής.

Σε περίπτωση που οι φωτογραφίες απεικονίζουν πρόσωπα εν αγνοία τους ή χωρίς την έγκριση τους, την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο φωτογράφος στον οποίο ανήκει το έργο και όχι το Photometria International Photography Festival.

Η μεγάλη πλευρά των φωτογραφιών που θα αποσταλούν θα πρέπει να είναι 1500 pixels, ανάλυση 300 ppi
Για τα portfolios που θα διακριθούν θα ζητηθεί ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα και μία περιγραφή του έργου (με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες). Από τους διακριθέντες του διαγωνισμού, θα ζητηθεί εγκαίρως να στείλουν τις φωτογραφίες τους σε πλήρη ανάλυση για την έκθεση που θα ακολουθήσει.

Τελευταία ημέρα αποστολής των φωτογραφιών ορίζεται η 17η Δεκεμβρίου 2017.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ (www.photometria.gr), στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ οι νικητές θα ενημερωθούν και μέσω e-mail.

Τα portfolios που θα διακριθούν θα αποτελέσουν το υλικό των εκθέσεων με τίτλο Parallel Voices που θα γίνουν σε χώρους που θα ανακοινωθούν από το φεστιβάλ.Το Photometria International Photography Festival διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες που θα διακριθούν στην προώθηση των εκθέσεων αυτών, καθώς και σε μελλοντικές προωθητικές ενέργειες του φεστιβάλ με αναφορά στον δημιουργό στον οποίο ανήκει το έργο.Τα εκτυπωμένα portfolio θα κρατηθούν στο αρχείο του φεστιβάλ, το οποίο διατηρεί το δικαίωμα διαχείρησής τους και μελλοντικής επανέκθεσής τους.

Η αποστολή των portfolio σημαίνει την αποδοχή των παραπάνω όρων του φεστιβάλ 
από τον εκάστοτε συμμετέχοντα.

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

«Κοινοί Ιεροί Τόποι»



Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του να ξεναγηθούν στην έκθεση «Κοινοί Ιεροί Τόποι», ακολουθώντας ένα οδοιπορικό στις γεωγραφίες και στις κοινότητες των ιερών τόπων, που μοιράζονται οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο, μέσα από σύγχρονες φωτογραφίες και ιστορικό υλικό.

Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν: Σάββατο 11/11, 18/11, 2/12 και 16/12, στις 12:00, από τον επιμελητή της έκθεσης Στέργιο Καράβατο και την υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΜΦΘ Μαρία Κοκορότσκου.
Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται δωρεάν.

Οδοιπορικό στις γεωγραφίες και στις κοινότητες των κοινών ιερών τόπων

Η έκθεση στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης διαρθρώνεται σε οκτώ ενότητες, όπου τρία διακριτά επίπεδα φωτογραφικής αφήγησης εμπλέκονται μεταξύ τους, ένα ιστορικό, ένα αμιγώς τεκμηριωτικό κι ένα καλλιτεχνικό. Οι εικόνες μάς μεταφέρουν σε περιοχές όπου η γεωγραφία, η ιστορία και οι παραδόσεις, οι κοινωνικές συνθήκες και οι κοινοτικές συνθέσεις ύφαιναν μέσα στους αιώνες μοναδικά παραδείγματα συμβίωσης διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων και διαμοιράσματος του θείου και των ιερών τόπων.
Φωτογράφοι έκθεσης ΜΦΘ

Αλέξανδρος Αβραμίδης (GR), Yeosf Alraheel (SY), Μάριος Βερβέρης (GR), Τάσος Βρεττός (GR), Faraj Chammas (SY), Manuel Çitak (TR), Magali Corouge (FR), Gianni Berengo Gardin (IT) © Contrasto, Χάρης Γεωργούσης (GR), Christophe Goussard (FR) © Agence VU, Nele Gülck & Nikolai Antoniadis (DΕ), Robert Jankuloski & Elizabeta Koneska (FYROM), Izzet Keribar (TR), Sara Kuehn (DΕ), Ludovic Maisant (FR) © Getty Images, Jean-Luc Manaud (FR) © Gamma-Rapho-Keystone, Diàna Markosian (AM–US), Cécile Massie (FR), Γιώργος Μαυρομμάτης, Αγγελική Ροβάτσου & Μιράντα Τερζοπούλου (GR), Andrea Merli (IT), Ηλίας Μιχαλάκης (GR), Εύα Νταραρά (GR), Αβραάμ Παυλίδης (GR), Manoël Pénicaud (FR), Πάρις Πετρίδης (GR), Franck Pourcel (FR), Antonio Pusceddu (IT), Guy Raivitz (IL), Ivo Saglietti (IT), Φανή Σαρρή (GR), David Sauveur (FR) © Agence VU, Ahikam Seri (IL) © Panos Pictures, Laramie Shubber (UK), Νικολέττα Τζιανουδάκη (GR), Jeff Vanderpool (GR–US)

Επιμελητής: Στέργιος Καράβατος
Βοηθός επιμελητή: Δανάη Τεζαψίδου
Έρευνα: Όλγα Μούτσιανου
Επιστημονικός σύμβουλος: Γιώργος Μαυρομμάτης

*Φωτογραφία: Manoël Pénicaud, Εικόνα της «Παναγίας που γκρέμισε τους τοίχους» στο Διαχωριστικό Τείχος μεταξύ Βηθλεέμ και Ιερουσαλήμ, 2014

 
Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (ΜΦΘ)
Ναυάρχου Βότση 3, Θεσσαλονίκη2310566716 
Ελέυθερη είσοδο

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Έκθεση φωτογραφίας Self portraits στο I.I.E.K.E.S.P




Το Ι.Ι.Ε.Κ E.S.P. σας προσκαλεί στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας 
με τίτλο Self portraits. Μια επιλογή των καλυτέρων συμμετοχών του ετήσιου φωτογραφικού διαγωνισμού.

Εγκαίνια: Παρασκευή 10.11.2017 στις 18:00 στην E.S.P Gallery (Ναυμαχίας Έλλης 3-5, Λαδάδικα, τηλ. 2310541148).

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20.12.2016.

Ώρες επίσκεψης: Δευτέρα - Παρασκευή 11:00-18:00

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Λογοτεχνικό - Φωτογραφικό Διαγωνισμό για τον Ν. Καζαντζάκη



Με αφορμή το «Έτος Καζαντζάκη», όπως ανακηρύχτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για το 2017, ο Πολυχώρος Πολιτισμού Polyhoros Hania, αποδίδει φόρο τιμής 
στον σπουδαίο συγγραφέα και στοχαστή, διοργανώνοντας διαδικτυακό Λογοτεχνικό - Φωτογραφικό Διαγωνισμό για τον Ν. Καζαντζάκη.

Καλούμε τους ενδιαφερόμενους να προσεγγίσουν με ευαισθησία τη βαθιά φιλοσοφία του παγκόσμιου Κρητικού συγγραφέα, δημιουργώντας κείμενα, ποιήματα, μαντινάδες 
ή φωτογραφίες εμπνευσμένα από το έργο, τη ζωή και το πνεύμα του.

Οι συμμετοχές γίνονται δεκτές ηλεκτρονικά, από 15 Οκτωβρίου έως και 30 Νοεμβρίου 2017 
στον ιστότοπο www.diagonismos-kazantzakis.com.

Τα έργα όσων συμμετεχόντων το επιθυμούν, θα λάβουν μέρος σε έκθεση, 
η οποία θα πραγματοποιηθεί στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων (Νεώριο Μόρο) 
από 8 έως 15 Δεκεμβρίου 2017.
 
Την στελέχωση της κριτικής επιτροπής και τον Διαγωνισμό, γενικά, στηρίζουν σημαντικοί εκπρόσωποι του πολιτισμού και της τέχνης, όπως η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Ν. Καζαντζάκη, 
οι Εκδόσεις Καζαντζάκη και το Μουσείο Καζαντζάκη.

Επιθυμούμε τα πολύτιμα μηνύματα του Ν. Καζαντζάκη να φτάσουν στην καρδιά του καθημερινού ανθρώπου παντού στον κόσμο. Στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, καθώς οι ανθρώπινες αξίες δοκιμάζονται καθημερινά, το άκαμπτο ήθος και το πνευματικό ύψος του Ν. Καζαντζάκη 
είναι πιο επίκαιρα και αναγκαία από ποτέ.

Πληροφορίες και υποβολή έργων: www.diagonismos-kazantzakis.com
 
πηγή: fmag.gr

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Ποιος έφτιαξε την πρώτη και μοναδική ελληνική φωτογραφική μηχανή;



Ο Δημήτρης Πικόπουλος που έκανε αυτή την κίνηση τη δεκαετία του'50 δεν ζει πλέον, 
όμως ο γιος και ο εγγονός του συνεχίζουν την κληρονομιά του επισκευάζοντας μηχανές 
στην οδό Λέκκα, ενώ μια σπάνια Picca κοσμεί την βιτρίνα τους.

Η ιστορία θέλει έναν νεαρό άντρα από την Σμύρνη, που έπιαναν τα χέρια του, να ζητάει τη δεκαετία του ’50 δάνειο 100.000 δραχμών από την τράπεζα προκειμένου να παράξει μια κατασκευή 
που δεν είχε προσπαθήσει κανείς μέχρι τότε να φτιάξει στην Ελλάδα.

Η τράπεζα αρνήθηκε να του δώσει το δάνειο, επένδυσε τελικά 350.000 δραχμές σε μια ομάδα επιχειρηματιών που ήθελαν να ανοίξουν νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. 

Κάπως έτσι τελείωσε η ιστορία της Picca, της πρώτης και μοναδικής ελληνικής ερασιτεχνικής φωτογραφικής μηχανής που έφτιαξε ο Δημήτρης Πικόπουλος στην αρχή από μπρούτζο -εξαιτίας της απαγόρευσης εισαγωγών μετά την Κατοχή- και έπειτα από αλουμίνιο.

Ολόκληρο το άρθρο εδώ 

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

«ΛΟΥΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ» Από το αρχείο του Νίκου Περάκη


Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
παρουσιάζει την έκθεση

«ΛΟΥΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ»
Από το αρχείο του Νίκου Περάκη

την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017 
στις 20.00
στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη.


Το ΜΙΕΤ διοργανώνει έκθεση αφιερωμένη στην κινηματογραφική ταινία του Νίκου Περάκη Λούφα και παραλλαγή. Η ταινία, που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1984 με τέσσερα βραβεία (καλύτερης ταινίας, σεναρίου, μοντάζ και πρώτου ανδρικού ρόλου), σφράγισε με τη μεγάλη επιτυχία της και την απήχησή της την κινηματογραφική πορεία του δημιουργού της.

Αφορμή για τη διοργάνωση της έκθεσης στάθηκε η απόφαση του Νίκου Περάκη να δωρίσει το αρχείο του στο ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ. Από την ενότητα που αφορά τη Λούφα και παραλλαγή παρουσιάζονται τεκμήρια και έγγραφα που σχετίζονται με όλα τα στάδια της παραγωγής της ταινίας, όπως ο λογότυπος και άλλα σχέδια του σκηνοθέτη, το στόρυμπορντ, φωτογραφίες από τα γυρίσματα, υλικό από την προώθηση και τις προβολές, αλλά και προσωπικές φωτογραφίες του Νίκου Περάκη από τη στρατιωτική θητεία του στην Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων, που αποτέλεσε την πηγή της έμπνευσής του.

Η έκθεση εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017.
Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ του Βασίλη Καρκατσέλη


Το Ίδρυμα Πολιτισμού Τάσου Φάλκου Αρβανιτάκη & Τιτίκας Αρβανιτάκη "ΥΔΡΙΑ" ένας εναλλακτικός εκθεσιακός πολυχώρος (Παπαμάρκου 28 - Πλατεία Άθωνος, Θεσσαλονίκη, τηλ 2310-221289) σας προσκαλεί το βραδάκι της Παρασκευής 3 Νοεμβρίου για τα εγκαίνια της έκθεσης του Βασίλη Καρκατσέλη με τίτλο «ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ».

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό πειραματικά έργα, 

από τη δεκαετία του 1990.

Τα έργα παρουσιάζονται σε μικρές ενότητες για τη συγχρονία, για την προσθήκη τρίτης διάστασης στις φωτογραφίες, την κατάργηση ή διεύρυνση του ορθογώνιου φωτογραφικού κάδρου, την ένταξη της αφής στην απόλαυση ενός φωτογραφικού έργου, την προσπάθεια δημιουργίας χαοτικών πεδίων, καθώς ένα, το πλέον πρόσφατο, που θα καταδείξει αντιθετικά τη δύναμη και τις διαφοροποιήσεις των ερευνών εκείνης της εποχής.

Τα «φωτογραφήματα» είναι έργα που δημιουργούνται από φωτογραφίες ή στηρίζονται σε αυτές, αλλά δεν τις λες και φωτογραφίες, μια και ξεπερνούν κατά πολύ το αποδεκτό από τους φωτογράφους (ιδιαίτερα εκείνη την εποχή) για το τι μπορεί να περιλαμβάνει/νεται, για πως πρέπει να μοιάζει ή να εκτίθεται μία φωτογραφία και κυρίως για το πότε σταματά η δημιουργία μίας φωτογραφικής εικόνας (την ώρα του ‘κλικ’, της επεξεργασίας, της εκτύπωσης ή μήπως συνεχίζει και μετά από αυτά τα πρωταρχικά στάδια;).

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Σταύρου Δαγτζίδη, που πρώτος αυτός πίστεψε σε αυτό το υλικό, έσκυψε επάνω του και δούλεψε με το δημιουργό τους χρόνια στο συμμάζεμα όλων αυτών των εργασιών, τότε χύμα και διάσπαρτων παντού στο χαοτικό εργαστήριο της οδού Καραϊσκάκη, τις κατέγραψε και βοήθησε να μπουν, όσες προλάβανε, σε μία σειρά.

Διάρκεια έκθεσης έως 5 Δεκεμβρίου 2017 



Η παραγωγή είναι του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (www.fkth.gr

Στο πλαίσιο των «συζητήσεων για ένα διάλογο επάνω στη σύγχρονη φωτογραφία» του ΦΚΘ, τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, στις 8 μμ ο Βασίλης Καρκατσέλης θα παρουσιάσει την εποχή, θα μιλήσει για το πλαίσιο και το σύνολο των πειραμάτων που εντάσσονται στη συγκεκριμένη εργασία και θα συζητήσει με το κοινό του για τα «φωτογραφήματα».

Καθόλου τυχαία έχουμε και δεύτερα εγκαίνια

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, από τις 6 έως τις 10 μμ, ακριβώς απέναντι, εγκαινιάζεται ο νέος χώρος τέχνης ΑΘΩΝΟΣ aRT sRACE (Παπαμάρκου 25) με έκθεση χαρακτικών και χρηστικών αντικειμένων για τη Θεσσαλονίκη, από τον ίδιο καλλιτέχνη.

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες:

Βασίλης Καρκατσέλης τηλ. 6942 860 890