Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

RED



Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «RED» εγκαινιάζεται την Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου, 

στις 7 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Βαβυλωνίας.
 

Την έκθεση διοργανώνει η Φωτογραφική Ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Βαβυλωνίας, 
"photo BABYLON".

"Είναι το κόκκινο που βλέπω εγώ το ίδιο με το κόκκινο που βλέπεις εσύ; Αυτό είναι, 

και μάλλον θα παραμείνει, ένα άλυτο μυστήριο. Σας περιμένουμε να τις μοιραστούμε!."

Θέμα: RED

Επιμέλεια έκθεσης: Αποστόλης Κεσίδης

Εγκαίνια: 02/02/2018, στις 19.00

Διάρκεια έκθεσης: 2 έως 16 Φεβρουαρίου 2018

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά από τις 12.00 έως 22.00, το Σάββατο 14.00 -20.00.


RED 

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Ε΄ KOINOTHTAΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Ε΄ KOINOTHTAΣ

 

Ξεκινούν νέα τμήματα μαθημάτων φωτογραφίας 2017 στην Ε΄ δημοτική κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης
΄Οποιος είναι έτοιμος να γνωρίσει τον μαγικό κόσμο της φωτογραφίας έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει νέα σεμινάρια φωτογραφίας στην Ε΄ Κοινότητα Θεσσαλονίκης .
Έναρξη σεμιναρίων Φωτογραφίας - Αρχαρίων! από την Μαρία Κ. Θαμνίδου στα εικαστικά εργαστήρια της Ε ΄ Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης στον ατμοσφαιρικό και υποβλητικό χώρο της Βίλας Μορντώχ στον 1ο όροφο (Β.¨ολγας και Μαρτίου , Θεσσαλονίκη) ,

κάθε Τετάρτη .
 

Λειτουργούν επίσης τα εξής τμήματα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΙ Κάθε Δευτέρα 11.30 πμ και 7.30μμ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΛΙΤΕΧΝΙΚΗ Τετάρτη 11.00 πμ και 5.30μμ
PHOTOSHOP -ψηφιακή επεξεργασία Τέταρτη 9.00πμ και 8.00μμ


Στο Φωτογραφία Ι Τμήμα αρχαρίων:
Διδάσκονται οι βασικές τεχνικές γνώσεις θεωρητικά και πρακτικά για τη δημιουργία φωτογραφιών, και βασική αναφορά και στα είδη της φωτογραφίας. Εργαζόμαστε κυρίως με DSLR μηχανές.
Μέσα από τις διαδρομές που θα κάνουμε μαζί, θα κατακτήσετε την χαρά και την τέχνη της αποτύπωσης του κόσμου σας, μέσα από την φωτογραφία. Ίσως να ανακαλύψετε και λίγο Bresson μέσα σας!
Στο Τμήμα Photoshop ψηφιακή επεξεργασία εικόνας:
Διδάσκονται τα βασικά εργαλεία και επεξεργασίες εικόνας. Εδώ διδάσκεται η τέχνη της αποπλάνησης.
Στην εκπαίδευση περιλαμβάνονται επισκέψεις σε εκθέσεις , φωτογραφικές περιηγήσεις εντός και εκτός πόλης ,οργάνωση και παρουσίαση εργασιών (εκθέσεις).
Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα χορηγηθεί στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης .
Τα δίδακτρα είναι 30 ευρώ τον μήνα ,τρεις ώρες την εβδομάδα.

Ο εγγραφές ξεκίνησαν.
Τμήμα αρχαρίων η πρώτη συνάντηση γνωριμίας θα γίνει 29 /1 στην έδρα της Ε΄ κοινότητας 

ΩΡΑ 8.30 μμ. Διεύθυνση: Βασ. Όλγας 162/ 25ης Μαρτίου 24
Έναρξη μαθημάτων 07/02/2017

Για περισσότερες πληροφορίες εγγραφές κινητό 6977355218 Μ. Θαμνίδου

“Be part of the art”: Διαγωνισμός selfie από το ΜΦΘ



Τη δική τους θέση στον… τοίχο του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης θα έχουν σε λίγο καιρό οι λάτρεις των selfie. Στο πλαίσιο της επόμενής του έκθεσης με τίτλο selfimages, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης διενεργεί διαγωνισμό selfie μέσω της επίσημης σελίδας του στο Facebook, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να γίνουν “part of the art”!
 

Στην ειδική εφαρμογή του διαγωνισμού (http://bit.ly/thmphoto-contest), οι χρήστες μπορούν να συμμετέχουν ανεβάζοντας τη δική τους selfie, καλώντας στη συνέχεια τους διαδικτυακούς τους φίλους να ψηφίσουν. Με τη λήξη του διαγωνισμού, οι 100 φωτογραφίες με τα περισσότερα like θα παρουσιαστούν σε ειδικό σημείο στην είσοδο του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης! 
Ο διαγωνισμός selfie θα διαρκέσει έως τις 14 Φεβρουαρίου 2018 και οι νικητές θα δουν τις φωτογραφίες τους στο ΜΦΘ στα τέλη του ίδιου μήνα.
Η έκθεση selfimages, σε επιμέλεια της Νατάσσας Μαρκίδου, συνιστά μια μελέτη των διαφορετικών τρόπων με τους οποίους σύγχρονοι Έλληνες φωτογράφοι πραγματεύονται το αυτοπορτραίτο, ενώ τα 130 περίπου έργα 33 Ελλήνων δημιουργών έρχονται σε διάλογο με την εποχή του μαζικού φαινομένου της selfie, της φωτογραφικής αυτοαναπαράστασης που κατακλύζει τα κοινωνικά δίκτυα.

*Φωτογραφία: Κατερίνα Τσακίρη, από τη σειρά Οικογενειακή Υπόθεση, 2014-15

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Αμφίσημα σώματα - διαχρονικές ερμηνείες


Αμφίσημα σώματα - διαχρονικές ερμηνείες


Ημερομηνίες διεξαγωγής: 27/01/2018 ... 24/03/2018

Αμφίσημα σώματα - διαχρονικές ερμηνείες – Μέρος Β’

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1 – Λιμάνι Θεσσαλονίκης)

27 Ιανουαρίου – 24 Μαρτίου 201

Από την προϊστορία έως και σήμερα, ίσως το πιο προσιτό, απλό, αλλά συνάμα και περίπλοκο στοιχείο της φύσης, δηλαδή το ανθρώπινο σώμα, αποτελεί την απόλυτη «έδρα» για την ταυτότητα και τη δομή κάθε πολιτισμού.

Με αφορμή τα προϊστορικά κυπριακά ειδώλια και, ειδικότερα, την αξιοσημείωτη ασάφεια ως προς την ένδειξη φύλου σε αυτά, καλλιτέχνες από την Κύπρο και την Ελλάδα, ως «άλλοι» αρχαιολόγοι, καλούνται να προσεγγίσουν ερμηνευτικά ένα μείζον θέμα που σήμερα απασχολεί και τη σύγχρονη (μετα)πολιτισμική θεωρία: το φύλο, το σώμα ως φορέα του, την αοριστία (ή και την άρνηση) ένδειξης ή αφομοίωσης φύλου, όπως αυτό φαίνεται να διαμορφώνεται εδώ και αιώνες. Οι καλλιτέχνες καλούνται να δομήσουν (ή αποδομήσουν) στερεότυπα, να προτάξουν τη δική τους γόνιμη διαχείριση κάθε αμφιλεγόμενης και ανένταχτης ταυτότητας.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Γιάννης Αβραμίδης, Ελίνα Ιωάννου, Λίζη Καλλιγά, Κυριάκος Καμπαδάκης, Νίκη Καναγκίνη, Αννέτα Καπόν, Άκης Καράνος, Μαρία Λιανού, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Γιάννης Μπαρδάκος, Ευαγγελία Μπασδέκη, Νατάσα Παπαδοπούλου, Μιχάλης Παπαμιχαήλ, Χαράλαμπος Σεργίου, Βάσω Χατζουλή Σεργίου, Πανίκος Τεμπριώτης, Κωστής Φωκάς

Glitch Artists Collective (onlineweb project)

Αλέξανδρος Πλωμαρίτης (performance έναρξης, 27/01/2018)

Έκτωρ Μαυρίδης - Anat Pick – Κωστής Δρυγιανάκης (performance λήξης 24/03/2018)

 http://www.cact.gr/

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2018



ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2018

-

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ι:

Βασικό τεχνικό σεμινάριο, που απευθύνεται σε όσους ξεκινούν ν' ασχοληθούν με την φωτογραφία, προσφέροντας τους τις απαραίτητες γνώσεις. Αφορά την τεχνική λήψης για αναλογική και ψηφιακή φωτογραφία. Η ύλη περιλαμβάνει: Εισαγωγή στην Φωτογραφία - οριοθετήσεις, φωτογραφική μηχανή, φακός, φιλμ και αισθητήρας, χρήση φωτογραφικής μηχανής, φωτομέτρηση, οριακή ταχύτητα για σταθερές λήψεις, βάθος πεδίου, πάγωμα κίνησης, flash, φως και φωτισμός, χρωματική θερμοκρασία, flash και αργή ταχύτητα, zoom in, panning, πολλαπλή έκθεση - μοντάζ, νυχτερινή φωτογραφία.

Έναρξη: Σάββατο 10 Φεβρουαρίου

(κάθε Σάββατο από τις 1:30 μ.μ. ως τις 3:45 μ.μ.)

-

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΙ:

Δεύτερο μέρος του τεχνικού σεμιναρίου, που περιλαμβάνει περισσότερες γνώσεις, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των τεχνικών μαθημάτων λήψης (για αναλογική και ψηφιακή φωτογραφία). Η ύλη περιλαμβάνει: Έλεγχο φωτομέτρησης – ζωνικό σύστημα, φωτομέτρηση σε ειδικές φωτιστικές συνθήκες, fill in - πλήρη έλεγχο του flash, επαγγελματικό φωτισμό – εφαρμογές, φωτογράφηση πορτρέτου, νεκρής φύσης, μάκρο, φίλτρα, light painting, υπέρυθρη φωτογραφία, υποβρύχια φωτογραφία.

Τμήμα 1: Έναρξη: Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

(κάθε Παρασκευή από τις 6:30 ως τις 8:45 μ.μ.)

Τμήμα 2: Έναρξη: Τρίτη 13 Φεβρουαρίου

(κάθε Τρίτη από τις 6:30 ως τις 8:45 μ.μ.)

-

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ (PHOTOSHOP) ΙΙ:

Δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, που περιλαμβάνει περισσότερες γνώσεις, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των μαθημάτων της ψηφιακής επεξεργασίας. Η ύλη περιλαμβάνει: Επεξεργασία αρχείων RAW, διεύρυνση δυναμικού εύρους HDR, διορθώσεις σφαλμάτων του φακού, αύξηση βάθους πεδίου, μείωση βάθους πεδίου, εισαγωγή κειμένου και γεωμετρικών σχημάτων, σύνθεση λήψεων με κοινό φόντο και μεταβαλλόμενο κινούμενο θέμα, προσομοίωση αργής ταχύτητας και τεχνικών κίνησης, προσομοίωση cross process, polaroid, υπέρυθρης, νυχτερινής λήψης, ομίχλης, βροχής, χρήση adjustment layers, average, επιλεκτικό sharpen και blur.

Έναρξη: Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

(κάθε Παρασκευή από τις 4:00 μ.μ. ως τις 6:15 μ.μ.)

-

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΙ:

Δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, που περιλαμβάνει περισσότερες γνώσεις και ανάπτυξη ή διαμόρφωση προσωπικού ύφους. Η ύλη περιλαμβάνει: Θεματικές (Τοπίο, Αστικό Τοπίο, Φωτογραφία Δρόμου, Σκηνοθετημένη Φωτογραφία, Γυμνό, Still Life) και Ρεύματα της Τέχνης (Πικτοριαλισμός, F64, Νέα Αντικειμενικότητα, Σουρεαλισμός, Μινιμαλισμός), με παρουσίαση αντιπροσωπευτικών φωτογράφων, ανάλυση του έργου τους και των τεχνικών λήψης και επεξεργασίας.

Τμήμα 1: Έναρξη: Σάββατο 10 Φεβρουαρίου

(κάθε Σάββατο από τις 11:00 π.μ. ως τις 1:15 μ.μ.)

Τμήμα 2: Έναρξη: Τρίτη 13 Φεβρουαρίου

(κάθε Τρίτη από τις 4:00 ως τις 6:15 μ.μ.)

-

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Η εγγραφή στα σεμινάρια μπορεί να γίνει στον Πολυχώρο Εικόνας Κούνιο (Κομνηνών 24, Λουλουδάδικα) ή με αποστολή της φόρμας εγγραφής με email.

Πολυχώρος Εικόνας Κούνιο: 2310 271003

Τάσος Σχίζας: 2310 638447, 6974 898910

http://www.photoeidolo.gr/ seminaria/seminaria6b.html Φιλικά
Τάσος Σχίζας

Φωτογραφικό Είδωλο
Ναυμ. Έλλης 4
546 25 Θεσ/νίκη
Τηλ/Fax: 2310-638.447
Κιν. 6974 898910

www.photoeidolo.gr

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Οικογένεια



«Οικογένεια δεν είναι το από πού είσαι. Είναι το πού θα βρεις φως όταν όλα σκοτεινιάζουν»
– Pierce Brown

To Photoglobe Seminars παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Οικογένεια».

Οικογένεια. Οι δικοί μας άνθρωποι, αυτοί που αντικρίσαμε πρώτοι όταν ήρθαμε στον κόσμο, που μας γνώρισαν στις ομορφιές και τις δυσκολίες της ζωής.

Μικρές και μεγάλες, ιδιόρρυθμες και παραδοσιακές, κάθε οικογένεια έχει τη δική της προσωπικότητα, την δική της σύσταση και χημεία ανθρώπων που την κάνουν μοναδική. 

Η καθεμία έχει χαράξει έναν θερμό κύκλο, που μένει μέσα μας για πάντα και μας δίνει μια πολύ προσωπική ματιά για τον κόσμο.

Η έκθεση «Οικογένεια» επιχειρεί να υπογραμμίσει αυτήν την προσωπική ματιά στην καλλιτεχνική της διάσταση. Εικονίζονται πρόσωπα, αντικείμενα και καταστάσεις που παραπέμπουν σε αυτό που συνιστά την αίσθηση της οικογένειας, σε αυτήν την ιδιότυπη ζεστασιά, αλλά και στη θλίψη της απώλειας αυτής, μέσα από το φακό 36 μαθητών φωτογραφίας του Photoglobe Seminars.

Το Photoglobe Seminars, ίδρυσε και δημιούργησε η Βασιλική Ελευθερίου, η οποία και επιμελείται την έκθεση αυτήν στον πολυχώρο Space Lab, Μοναστηρίου 18, Θεσσαλονίκη, που εγκαινιάζεται στις 24 και θα διαρκέσει έως τις 25 Ιανουαρίου 2018.

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Αλέξανδρος Αγαθόνικος, Αντώνιος Τρέσσος, Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης, Αστέριος Δαμιανίδης, Αφροδίτη Χαλάτση, Βαγγέλης Δρίζης, Γεωργία Μαλανδρή, Γιάννης Γουγούλας, Γιώργος Σεφερίδης, Γιώτα Τσιτσάκη, Δέσποινα Γραβάνη, Ειρήνη Αρπατζή, Ειρήνη Βαλαλά, Ειρήνη Καλαϊτζίδου, Ειρήνη Κεφάλα, Ελένη Λέλη, Ευγενία Σαρρή, Εύη Τουαντζόγλου, Ευθυμία Μαντζανά, Ιωάννα Ρεδούκα, Ιωσήφ Βασιλειάδης, Μαρία Καραμπούτα, Μαρία Πόνη, Μαριλένα Ζηκοπούλου, Παναγιώτα Γκόλιαρη, Παναγιώτης Γιαλαμάς, Πάρης Τρανός, Πόπη Παναγιωτοπούλου, Ροζάρια Φωσκόλου, Σαμίνα Παπαιωάννου, Σταμπουλάκη Χριστίνα, Σταυρούλα Ζουντουρίδου, Τζίνα Πουπνάρα, Φωτεινή Κουλακίδου, Χριστίνα Πετσιού και Χρυσή Νείρου.

https://seminars.photoglobe.gr/ 

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας της ομάδας JPEG Μικρόπολις


Ομαδική έκθεση φωτογραφίας της ομάδας JPEG Μικρόπολις

Γ. Σεφέρης
<< Τη μνήμη όπου και την αγγίξεις πονεί. >>
Τ. Λειβαδίτης
<< Ολόκληρη η ζωή μου δεν ήταν παρά η ανάμνηση ενός ονείρου μέσα σ’ ένα άλλο όνειρο. >> 

<< Και τώρα που ξεμπερδέψαμε πια με τα μεγάλα λόγια, τους άθλους, τα όνειρα, καιρός να ξαναγυρίσουμε στη ζωή μας…. >>

Διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικά βιώματα, διαφορετικός και ο τρόπος που ο καθένας απεικονίζει τη δική του ανάμνηση, υπό το πρίσμα ενός φακού.

Εγκαίνια: Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018
Ώρα Έναρξης: 20:00 Τοποθεσία: Μικρόπολις (1ος όροφος),Βενιζέλου και Βασ. Ηρακλείου 18, Θεσσαλονίκη


Η Ομάδα φωτογραφίας JPEG Μικρόπολις μετρά μόνο λίγους μήνες ζωής. Έχει όμως ήδη στο ενεργητικό της τρείς εκθέσεις φωτογραφίας. Η πρώτη με τίτλο <<Σκιές>>, η οποία πραγματοποιήθηκε στον κοινωνικό χώρο Μικρόπολις, απ’ όπου και ξεκίνησε. Η δεύτερη με τίτλο <<Μοναξιά>>, η οποία ταξίδεψε σε διάφορους χώρους (Ποέτα Συνεταιριστικό Βιβλιοπωλείο Καφέ) και φεστιβάλ (Αντιρατσιστικό & Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας). Και η τρίτη με τίτλο <<Κρυφοί αντικατοπτρισμοί>> η οποία πραγματοποιήθηκε στον κοινωνικό χώρο Μικρόπολις. Κοινό στοιχείο των μελών της είναι η επιθυμία απεικόνισης της δικής τους πραγματικότητας, μέσα από την ιδιαίτερη ματιά τους. Συνεχίζοντας τη δράση της, η ομάδα παρουσιάζει τη νέα της έκθεση με θέμα <<Αναμνήσεις>>.

Ομάδα Jpeg : Κατερίνα Μπάτζιου , Τατιάνα Παπά, Τζένη Κοντούλη, Θωμάς Τσιολάκης, Έλενα Αλμανίδου, Χριστίνα Παπαντώνη, Χαρά Σερμετζίδου, Δώρα Καπλανίδου, Πολυξένη Ανδρεάδου, Θεοδώρα Μπατσή, Γιώργος Βαχάρης, Ανθή Καματερού, Λευτέρης Συναχέρης, Ευαγγελία Κουκουνά, Τεό Μαυρογιαννίδου, Ελευθερία Γκέσου, Ian Tyas.
Συντονιστής: Αποστόλης Κεσίδης

πηγή: http://greece-eventer.com

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Η Φωτογραφική Ομάδα Βέροιας «Αντίθεσις» διοργανώνει μαθήματα φωτογραφίας




Η Φωτογραφική Ομάδα Βέροιας «Αντίθεσις» διοργανώνει μαθήματα φωτογραφίας, για ακόμη μια χρονιά, από την Τετάρτη 24/1/2018. 

  
Τα μαθήματα αφορούν τις ενότητες: 1)Εισαγωγή στη φωτογραφία 2) Ταχύτητα κλείστρου 
3) Διάφραγμα 4) ISO-Φακοί 5) Σύνθεση 
 6) Photoβόλτα και θα γίνουν από ερασιτέχνες φωτογράφους/μέλη της Ομάδας. Απευθύνονται σε ανθρώπους που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τη φωτογραφία, την ιστορία και την τεχνική της. Θα γίνονται κάθε Τετάρτη 20.00-22.00 στον χώρο της Ομάδας, στον κάτω όροφο της Δημοτικής Αγοράς (είσοδος από Μεγάλου Αλεξάνδρου).

Απαραίτητες προϋποθέσεις η κατοχή φωτογραφικής μηχανής και η όρεξη για μάθηση. Δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση και οι θέσεις είναι περιορισμένες (ως 20). Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 22/1/2018 στο www.facebook.com/antithesisphoto και στο antithesisphoto@gmail.com.

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Έξι καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί στο σεμινάριο φωτογραφίας του ΜΦΘ







Έξι καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί στο σεμινάριο φωτογραφίας του ΜΦΘ


Νέο θεωρητικό σεμινάριο με εισηγητές καλλιτέχνες και θεωρητικούς της τέχνης και των μαζικών μέσων διοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Το σεμινάριο αποτελείται από έξι τρίωρες εισηγήσεις σχετικά με τη φωτογραφία και τα πολιτικά της συμφραζόμενα, την πολυσημία της φωτογραφικής εικόνας, τους προβληματισμούς που συνδέονται με τη φωτογραφική τέχνη. Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη φωτογραφία ανεξάρτητα από τις γνώσεις τους γύρω από το αντικείμενο ή την επαγγελματική τους ενασχόληση με αυτό.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται Παρασκευή από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι τις 9 Μαρτίου (εκτός από την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου), τις ώρες 18:00-21:00.

Κόστος συμμετοχής: 60,00 ευρώ/ άτομο για όλα τα μαθήματα.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή επιβεβαιώνεται με την εξόφληση των διδάκτρων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους εισηγητές και το περιεχόμενο των μαθημάτων, καθώς και για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την κα Έλλη Τσίνογλου (τηλ.: 2310-566716 / info.thmp@culture.gr).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

26 Ιανουαρίου: Παναγιώτης Παπαδημητρόπουλος, Το θέμα και η φωτογραφία: Από τη θεωρία (κριτήρια κρίσης του φωτογραφικού έργου) στην πράξη (Τι, πώς, γιατί φωτογραφίζω)

2 Φεβρουαρίου: Πάρις Πετρίδης, Το σύγχρονο ντοκουμέντο: Από το γεγονός στην επινόηση

9 Φεβρουαρίου: Μανώλης Σκούφιας, Η κρυφή γοητεία της τοπιογραφίας

23 Φεβρουαρίου: Γεώργιος Κατσάγγελος, Ο άνθρωπος στο επίκεντρο

2 Μαρτίου: Γιάννης Σταυρακάκης, Ψυχανάλυση της εικόνας και πολιτικές του υποκειμένου

9 Μαρτίου: Γρηγόρης Πασχαλίδης, Selfies: Αυτο(ανα)παράσταση στην ψηφιακή εποχή

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ

Ο Παναγιώτης Παπαδημητρόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε πλαστικές τέχνες και φωτογραφία στην École d’arts décoratifs και στο Université Paris 8, στο οποίο ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή. Παράλληλα, εργάστηκε ως ανεξάρτητος φωτογράφος για διαφημιστικά γραφεία, στούντιο φωτογραφίας και για το δημοσιογραφικό πρακτορείο Wostok. Διετέλεσε, επίσης, ανταποκριτής φωτογράφος στη Γαλλία για τα περιοδικά Ένα, Flash και συνεργάστηκε με τα περιοδικά Ιδέες και Λύσεις και Deco Figaro. Από το 2006 διδάσκει στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο Πάρις Πετρίδης είναι φωτογράφος και καθηγητής φωτογραφίας (PhD). Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: Καθ’ οδόν (Ιστός, 1998), Γαμήλιο άλμπουμ (Ιστός, 2002), Σημειώσεις στην άκρη του δρόμου (Άγρα, 2006), Τα ρωμαίικα σχολεία της Πόλης (Άγρα, 2007), Εδώ: Τόποι βίας στη Θεσσαλονίκη (με επιμέλεια κειμένων Σάκη Σερέφα – Άγρα, 2012), Λεπτομέρειες στο κέντρο της πόλης (Ιστός, 2016), The void and the country (Blue Sky Books, 2016), Ατομικό αναμνηστικό (Άγρα – University Studio Press, 2017). (www.parispetridis.com)

Ο Μανώλης Σκούφιας γεννήθηκε στη Βέροια (1965). Σπούδασε φωτογραφία στο ΤΕΙ Αθηνών, έκανε διδακτορικό στη φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο του Westminster. Διδάσκει φωτογραφία στο ΙΙΕΚ ESP στη Θεσσαλονίκη. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης από το 2016. Υπήρξε συνεπιμελητής της έκθεσης «Πορτραίτα ιστορίας, Βούλα Παπαϊωάννου – Δημήτρης Χαρισιάδης».

Ο Γεώργιος Κατσάγγελος σπούδασε φωτογραφία με υποτροφία, στο Brooklyn College της Νέας Υόρκης. Δάσκαλός του υπήρξε ο Walter Rosenblum. Διετέλεσε διευθυντής του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από το 2002 έως το 2005. Από το 2006 έως το 2010 ήταν κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Σήμερα είναι καθηγητής πρώτης βαθμίδας στο Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ. Έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων για τη δουλειά του στη φωτογραφία.

Ο Γιάννης Σταυρακάκης σπούδασε πολιτική επιστήμη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ανάλυση λόγου στο Πανεπιστήμιο του Essex. Εργάστηκε στα Πανεπιστήμια του Essex και του Nottingham. Από το 2006 διδάσκει ανάλυση πολιτικού λόγου και πολιτική θεωρία στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στα ελληνικά κυκλοφορούν οι μελέτες του Ο Λακάν και το πολιτικό (Ψυχογιός, 2008) και Η λακανική αριστερά (Σαββάλας, 2012), ενώ έχει συνεπιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους: Το πολιτικό στη σύγχρονη τέχνη (Εκκρεμές, 2008), Όψεις λογοκρισίας στην Ελλάδα (Νεφέλη, 2008), Νεολαία: ο αστάθμητος παράγοντας; (Πολύτροπον, 2008). Τελευταίο του βιβλίο (από κοινού με τον Νικόλα Σεβαστάκη) η μελέτη Λαϊκισμός, αντιλαϊκισμός και κρίση (Νεφέλη, 2012).

O Γρηγόρης Πασχαλίδης είναι καθηγητής Πολιτισμικών Σπουδών στο Tμήμα Δημοσιογραφίας & Mέσων Mαζικής Eπικοινωνίας του AΠΘ. Είναι συγγραφέας των H ποιητική της αυτοβιογραφίας (1993), Εισαγωγή στη μελέτη του πολιτισμού (2002) και Τα νοήματα της φωτογραφίας (2012), καθώς και μελετημάτων για τη θεωρία και ιστορία της λογοτεχνίας και των μέσων επικοινωνίας, τη σημειωτική και τη σύγχρονη δημοφιλή και οπτική κουλτούρα, την πολιτισμική θεωρία και την πολιτισμική πολιτική.

*Φωτογραφία: Σπύρος Στάβερης, Αναζήτηση_Λίβανος, από την έκθεση «Ένας κόσμος χωρίς περιθώρια», ΜΦΘ, 2011

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ



10η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018
Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Η 10η ηλεκτρονική έκδοση (Ιανουάριος 2018) συνεχίζει την καθιερωμένη ανανέωση 

του e-book (1η έκδοση 2008).

Προσφέρεται δωρεάν και είναι διαθέσιμη για κατέβασμα από την παρακάτω σελίδα του περιοδικού:

http://www.photoeidolo.gr/N/7% 20BOOK/index.html

Η έντυπη έκδοση διατίθεται σε βιβλιοπωλεία, φωτογραφικά καταστήματα και στα γραφεία του περιοδικού.

---

«Η τεχνική της αναλογικής και της ψηφιακής φωτογραφίας» αποτελεί ένα σύγχρονο σύγγραμμα, που έχει σκοπό να καλύψει με τη μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα τις ανάγκες ενός ερασιτέχνη ή σπουδαστή ή επαγγελματία φωτογράφου. Η φωτογραφία αντιμετωπίζεται μικτά (ψηφιακή και αναλογική μαζί), όπως άλλωστε είναι η σημερινή μορφή της. Στην ύλη περιλαμβάνονται: Οι οριοθετήσεις, για την καλύτερη κατανόηση του περιεχομένου, ο εξοπλισμός που χρειαζόμαστε, η χρήση της φωτογραφικής μηχανής, με απλό τρόπο για την εύκολη εισαγωγή του νέου στη φωτογραφία, η λήψη, στην οποία δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη φωτομέτρηση, που αποτελεί και τον σημαντικότερο παράγοντά της, οι φωτογραφικές τεχνικές, για όσους αναζητούν περισσότερα εκφραστικά μέσα, ο φωτισμός, που οι περισσότεροι παραμελούν παρά τη σπουδαιότητά του,  

ο σκοτεινός θάλαμος (ασπρόμαυρος και έγχρωμος), για όσους επιθυμούν να διατηρήσουν τις βάσεις του παρελθόντος και να αποχτήσουν «κλασική φωτογραφική ταυτότητα» και τέλος η ψηφιακή επεξεργασία, εστιασμένη κυρίως στο Photoshop και δοσμένη στα μέτρα της φωτογραφίας, με τέτοιο τρόπο, που να αφορά παράλληλα τον αρχάριο, αλλά και τον «ψαγμένο» φωτογράφο.

Φιλικά
Τάσος Σχίζας


Φωτογραφικό Είδωλο
Ναυμ. Έλλης 4
546 25 Θεσ/νίκη
Τηλ/Fax: 2310-638.447
Κιν. 6974 898910
www.photoeidolo.gr