Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Το φωτογραφικό Εργαστήρι του Δήμου Κοζάνης «Φωτοδίοδος» μας «συστήνει» τον Στράτο Καλαφάτη



Στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, στις 7μ.μ. το Φωτογραφικό Εργαστήρι Δήμου Κοζάνης, θα μας συστήσει τον φωτογράφο Στράτο Καλαφάτη.
Ο Στράτος Καλαφάτης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1966. Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη, φωτογραφίζει, διδάσκει και οργανώνει δράσεις που αφορούν τη δημιουργική φωτογραφία.

Έχει ολοκληρώσει μακροχρόνιες φωτογραφικές εργασίες όπως οι Αρχέτυπες Εικόνες, το Ημερολόγιο 1998-2002, η Saga, το Αρχιπέλαγος, ο Άθως – Τα χρώματα της πίστης.

Από το 1990 παρουσιάζει το έργο του σε πλήθος εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (10η Μπιεννάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία / Backlight Τριεννάλε, Τάμπερε, Φινλανδία / EU Japan, Σάγκα και Φουκουσίμα, Ιαπωνία / PhotoEspaña Μαδρίτη, Ισπανία / Bozar Expo, Βρυξέλλες / Φεστιβάλ Νίκαιας, Γαλλία / Φεστιβάλ Ρώμης, Ιταλία / Ημερολόγιο 1998-2002, Βηρυτός, Λίβανος).

Είσοδος ελεύθερη.

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Parallel Voices 2019 Open Call



Το Photometria International Photography Festival θέλοντας να συνεχίσει την ανάδειξη της σύγχρονης φωτογραφικής δημιουργίας, προκηρύσσει διαγωνισμό portfolio από την 1η Νοεμβρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018. Από τους συμμετέχοντες ζητάμε ένα (1) portfolio δεκαπέντε (15) φωτογραφιών, εκ των οποίων, θα επιλεγούν οι οκτώ (8). Μέσα από αυτές, ο φωτογράφος θα πραγματεύεται ένα θέμα της αρεσκείας του, μια ιδέα ή ακόμα και την αφήγηση μιας ιστορίας .



Τα καλύτερα εννέα (9) portfolio που θα επιλεγούν θα αποτελέσουν το υλικό των εκθέσεων με τίτλο "Parallel Voices", ενώ τα επόμενα δέκα (10) θα παρουσιαστούν ως προβολές.



Η επιλογή θα γίνει βάσει των εξής χαρακτηριστικών των portfolios:

Α. Η συνάφεια των φωτογραφιών με το θέμα.

Β. Η συνοχή του συνόλου των φωτογραφιών ως ένα ενιαίο σετ.

Γ. Η καλλιτεχνική και αισθητική ποιότητα του συνόλου των φωτογραφιών.

Το κόστος κάθε συμμετοχής ανέρχεται στα 15 ευρώ (για την καταβολή του ποσού ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.photobookstore.gr/index.php?route=product/product&path=60&product_id=59 ). Κάθε φωτογράφος θα πρέπει να στείλει τις φωτογραφίες του σε ψηφιακή μορφή μέσω WeTransfer στο portfolio@photometria.gr. Επίσης, στο e-mail θα πρέπει να σημειωθούν και τα παρακάτω στοιχεία (με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες):


Τίτλος έργου
Ονοματεπώνυμο
Πατρώνυμο
Διεύθυνση/Πόλη
Τηλέφωνο
Ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Περιγραφή του έργου



Για να κριθεί έγκυρη η συμμετοχή θα πρέπει να έχει αποσταλεί το portfolio και να έχει κατατεθεί και το ποσό συμμετοχής.

Σε περίπτωση που οι φωτογραφίες απεικονίζουν πρόσωπα εν αγνοία τους ή χωρίς την έγκριση τους, την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο φωτογράφος στον οποίο ανήκει το έργο και όχι το Photometria International Photography Festival.

Η μεγάλη πλευρά των φωτογραφιών που θα αποσταλούν θα πρέπει να είναι 1500 pixels, ανάλυση 300 ppi

Από τους διακριθέντες του διαγωνισμού, θα ζητηθεί εγκαίρως να στείλουν τις φωτογραφίες τους σε πλήρη ανάλυση για την έκθεση που θα ακολουθήσει.

Τελευταία ημέρα αποστολής των φωτογραφιών ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2018.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ (www.photometria.gr), στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ οι νικητές θα ενημερωθούν και μέσω e-mail.

Κριτική Επιτροπή:

Παναγιώτης Παπουτσής

Αχιλλέας Τζιάκος

Παναγιώτης Παππάς



Τα portfolios που θα διακριθούν θα αποτελέσουν το υλικό των εκθέσεων και της προβολής με τίτλο "Parallel Voices" που θα γίνουν σε χώρους που θα ανακοινωθούν από το φεστιβάλ.Το Photometria International Photography Festival διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες που θα διακριθούν στην προώθηση των εκθέσεων αυτών, καθώς και σε μελλοντικές προωθητικές ενέργειες του φεστιβάλ με αναφορά στον δημιουργό στον οποίο ανήκει το έργο.Τα εκτυπωμένα portfolio θα κρατηθούν στο αρχείο του φεστιβάλ, το οποίο διατηρεί το δικαίωμα διαχείρισής τους και μελλοντικής επανέκθεσής τους..

Η αποστολή των portfolio σημαίνει την αποδοχή των παραπάνω όρων του φεστιβάλ από τον εκάστοτε συμμετέχοντα.


http://www.photometria.gr/neo.php?name=parallel-voices-2019-open-call-1012

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Έκθεση φωτογραφικών πορτρέτων και προσωπικών αφηγήσεων



 

Οι προσωπικές αφηγήσεις και τα φωτογραφικά πορτρέτα εκτίθενται στον Δημοτικό Εκθεσιακό Χώρο (πρώην αποθήκη στρατού), Προβλήτα Α, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από τις 9 Νοεμβρίου έως και τις 9 Δεκεμβρίου 2018. Παράλληλα, στον χώρο παρουσιάζονται σε ηλεκτρονική μορφή τα έργα από τη συλλογή του ΕΜΣΤ που αποτέλεσαν το ερέθισμα για τις αφηγήσεις καθώς και ένα σύντομο βίντεο-καταγραφή όλου του προγράμματος. 

 
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα διοργανωθούν επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Ειδικά προγράμματα θα οργανώσει επίσης το ΚΕΘΕΑ για τους θεραπευόμενούς του.




Το Face Forward …into my home αποτελεί διαδραστικό πρόγραμμα, το οποίο εστιάζει σε ιστορίες ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους και προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια αφήγησης στα οποία πρόσφυγες, με έναυσμα την παρουσίαση έργων από τη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), αφηγούνται προσωπικές τους ιστορίες, φωτογράφιση των συμμετεχόντων και έκθεση με τα φωτογραφικά πορτρέτα των συμμετεχόντων και ηχητικά κείμενα των προσωπικών ιστοριών τους. Στο Face Forward …into my home συμμετέχουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που ζουν στην Ελλάδα και υποστηρίζονται μέσω του προγράμματος ESTIA (στήριξη έκτακτης ανάγκης για τη στέγαση και την ένταξη), που υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μετά την πρώτη επιτυχημένη παρουσίασή του στην Αθήνα και τη θερμή υποδοχή του στο Ηράκλειο Κρήτης, το διαδραστικό πρόγραμμα Face Forward …into my home ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη από τις 9 Νοεμβρίου μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2018, με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, του προγράμματος REACT και του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για να παρουσιάσει στο κοινό τα πρόσωπα και τις ιστορίες 26 προσφύγων και αιτούντων άσυλο που ζουν σε αυτές τις τρεις πόλεις.


http://www.faceforward.gr/ 

Αφιέρωμα στον μεγάλο σκηνοθέτη Andrei Tarkovsky, στην Φωτογραφική Ομάδα Βέροιας ¨Αντιθεσις¨



Η Φωτογραφική Ομάδα Βέροιας «Αντίθεσις» στο πλαίσιο των φετινών δραστηριοτήτων της,   
θα παρουσιάσει την προβολή ταινιών αφιέρωμα στο μεγάλο σκηνοθέτη
Andrei Tarkovsky
 
Οι ταινίες θα παρουσιάζονται Πέμπτη και ώρα 20:00μμ, στο χώρο της Φωτογραφική Ομάδας Βέροιας, στο κάτω όροφο της Δημοτικής Αγοράς ( είσοδος από Μεγ. Αλεξάνδρου 10 ).
Θα υπάρξει συζήτηση, μετά το τέλος, για το φωτογραφικό αποτύπωμα της ταινίας.
 
 

 πηγή : https://antithesisphoto.wordpress.com/



Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Φωτογραφική Ομάδα Βέροιας Αντίθεσις, στη Λαρισα 2015

ΠΟΡΤΡΕΤΟ



Το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης με χαρά σας προσκαλεί στη ημερίδα με θέμα: ΠΟΡΤΡΕΤΟ η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 17:30 μ.μ. στο Νομαρχείο / Αίθουσα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΡΗΤΗ (Μεγ. Αλέξανδρου & Ψαρών).

Ομιλητές στην ημερίδα θα είναι ο Ηρακλής Παπαϊωάννου (Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης), ο Χάρης Κακαρούχας (Φωτογράφος) και ο Ανδρέας Τσονίδης (Ψυχοθεραπευτής & Φωτογράφος).

Το πορτρέτο ή καλύτερα προσωπογραφία, ξεκινάει με το αίσθημα ότι ο άνθρωπος είναι το κέντρο όλων. Η τέχνη του πορτρέτου αποδόθηκε και ερμηνεύτηκε στον εκάστοτε πολιτισμό διαφορετικά. Οι αρχαίοι πολιτισμοί μέχρι και την αναγέννηση το αντιμετωπίζουν με ένα συμβολικό χαρακτήρα μιας και απεικονίζει το θείο και της εκδηλώσεις του. Στη συνέχεια αρχίζει το πρόσωπο να παίζει το εργαλείο εξερεύνησης του ίδιου του καλλιτέχνη μέχρι που στις ημέρες μας ο καλλιτέχνης στρέφεται στον εαυτό του ως το απόλυτο σύμβολο και η προσωπογραφία γίνεται “Selfie”. Το πορτρέτο παραμένει πάντα από τα δυνατότερα θέματα που απασχολούν τους καλλιτέχνες και ειδικά τους φωτογράφους.
Η φωτογραφία ως το κύριο εργαλείο της νέας εποχής βοηθά τους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν έναν κόσμο που τις περισσότερες φορές είναι η αυτό – εξερεύνηση του εαυτού τους και η ανακάλυψη της δικής τους ταυτότητας.

Πληροφορίες
Ημερομηνία: Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018
Ώρα προσέλευσης: 17:30 μ.μ.
Τοποθεσία: Νομαρχείο, Αλεξανδρούπολης (Μεγ. Αλέξανδρου & Ψαρών) Είσοδος: Ελεύθερη

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email: info@kedifot.gr ή στο τηλέφωνο 2551552828.



 ΠΟΡΤΡΕΤΟ
Πορτρέτο < γαλλική portrait < μέση γαλλική portraict / pourtraict < portraire< λατινική protraho < pro + traho < ινδοευρωπαϊκή (ρίζα) *trag
Το πορτρέτο ή καλύτερα προσωπογραφία, ξεκινάει με το αίσθημα ότι ο άνθρωπος είναι το κέντρο όλων. Η τέχνη του πορτρέτου αποδόθηκε και ερμηνεύτηκε στον εκάστοτε πολιτισμό διαφορετικά. Οι αρχαίοι πολιτισμοί μέχρι και την αναγέννηση το αντιμετωπίζουν με ένα συμβολικό χαρακτήρα μιας και απεικονίζει το θείο και της εκδηλώσεις του. Στη συνέχεια αρχίζει το πρόσωπο να παίζει το εργαλείο εξερεύνησης του ίδιου του καλλιτέχνη μέχρι που στις ημέρες μας ο καλλιτέχνης στρέφεται στον εαυτό του ως το απόλυτο σύμβολο και η προσωπογραφία γίνεται “Selfie”. Το πορτρέτο παραμένει πάντα από τα δυνατότερα θέματα που απασχολούν τους καλλιτέχνες και ειδικά τους φωτογράφους.
Η φωτογραφία ως το κύριο εργαλείο της νέας εποχής βοηθά τους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν έναν κόσμο που τις περισσότερες φορές είναι η αυτό – εξερεύνηση του εαυτού τους και η ανακάλυψη της δικής τους ταυτότητας. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
17:30 - 18:00 Προσέλευση - Εγγραφές 18:00 - 18:15 Έναρξη Ημερίδας – Χαιρετισμοί
1η ΕΝΟΤΗΤΑ
18:15 -18:45 «Φωτογραφικό πορτρέτο: η κατασκευή του αληθινού εαυτού» Ανδρέας Τσονίδης, Ψυχοθεραπευτής & Φωτογράφος 18:45 - 19:15 «Πορτρέτο» Ηρακλής Παπαϊωάννου, Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Διδάκτωρ Φωτογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΑΠΘ 19:15 - 19:30 Διάλειμμα
2η ΕΝΟΤΗΤΑ
19:30 - 20:00 «Από το πορτραίτο στη προσωπογραφία» Χάρης Κακαρούχας, Φωτογράφος

 20:00 - 20:30 Ερωτήσεις – Συζήτηση
Με το πέρας της ημερίδας θα ακολουθήσει δεξίωση φωτογραφικής δικτύωσης στο φουαγιέ του Νομαρχείου.


ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Ο Ηρακλής Παπαϊωάννου (Θεσσαλονίκη, 1962), σπούδασε Φυσική στο Α.Π.Θ., έκανε μεταπτυχιακό στη φωτογραφία στο New York University και διδακτορικό στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Α.Π.Θ. Από το 1999 εργάζεται στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και από το 2016 είναι διευθυντής του. Το διάστημα 1993-2006 υπήρξε οργανωτικό στέλεχος του ετήσιου διεθνούς φεστιβάλ φωτογραφίας Photosynkyria. Δημοσίευσε μεγάλο αριθμό κειμένων και δοκιμίων για τη φωτογραφία, ενώ επιμελήθηκε πολλές φωτογραφικές εκθέσεις και εκδόσεις. Έχει μεταφράσει έργα των Susan Sontag, Ian Jeffrey, Villem Flusser και Julian Stallabrass για τη φωτογραφία στα ελληνικά. Έχει εκδώσει τα έργα Οι φωτογραφίες Marlboro και η χλιαρή Άγρια Δύση (Άγρα, 2009) και Η φωτογραφία του ελληνικού τοπίου (Άγρα, 2015), Περί Φύσεως και Αληθινότητας (Νεφέλη, 2017). Επίσης, επιμελήθηκε τον συλλογικό τόμο Η ελληνική φωτογραφία και η φωτογραφία στην Ελλάδα. Μια ανθολογία κειμένων (Νεφέλη, 2013).

Ο Χάρης Κακαρούχας γεννήθηκε στην Αθήνα, Ελλάδα. Σπούδασε Χαρτογραφία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και Θεωρία του Χρώματος και οπτική αντίληψη στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Επίσης, έχει διδακτορικό στη Φωτογραφία από το πανεπιστήμιο του Ντέρμπι (τίτλος διατριβής: Προσωπογραφία- Χαρτογράφηση του εαυτού). Μελέτησε πολλές διαφορετικές μορφές θεραπείας μέσω της τέχνης στο Φωνητικό Ινστιτούτο της Ελβετίας, στο Ινστιτούτο Ερευνών της Πούνα στην Ινδία, όπως επίσης άλλες πρακτικές σύγχρονης φυσικής ψυχοθεραπείας (Ινστιτούτο Ελευθερίας-Άμστερνταμ, Ολλανδία).

Ο Ανδρέας Τσονίδης είναι ψυχοθεραπευτής και φωτογράφος που ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει συμβουλευτική και κλινική ψυχολογία και έχει εξειδικευτεί στη συστημική οικογενειακή ψυχοθεραπεία. Φωτογραφία σπούδασε στη φωτογραφική σχολή Στερέωσις στη Θεσσαλονίκη ενώ έχει παρακολουθήσει και αρκετά εργαστήρια με Έλληνες και ξένους φωτογράφους. Δουλειά του έχει παρουσιασθεί σε διεθνή φεστιβάλ και έντυπα φωτογραφίας και σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα με την καλλιτεχνική του δραστηριότητα ασχολείται ενεργά και με τη χρήση του φωτογραφικού μέσου στη συμβουλευτική και την ψυχοθεραπεία.