Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

DADA NO DADA



Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η εικαστική ομάδα TeeToTuM διοργανώνουν την 3η Διεθνή συνάντηση Ταχυδρομικής Τέχνης με βάση τη φωτογραφία με θέμα: DADA NO DADA

Η συνάντηση αυτή γίνεται με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση του Cabaret Voltaire. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν όλα τα έργα των καλλιτεχνών (απ’ όλο τον κόσμο) που θα επιχειρήσουν να ιχνηλατήσουν στο σήμερα τον απόηχο των πρακτικών του Dada: δηλαδή μηδενιστική διάθεση, απουσία ελέγχου και λογικής, χιούμορ και εφευρετικότητα, ανατρεπτική πολιτική κριτική, θόρυβος, πηγαία δημιουργική ορμή.

Σε απόλυτη αντίφαση με το πνεύμα των ντανταϊστών, που αναμφίβολα θα ήταν οι πιο σφοδροί πολέμιοι αυτής της «επετειακής» πρωτοβουλίας, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ανάδειξη της «αντι-τέχνης» του σήμερα, των αιρετικών και ρηξικέλευθων εικαστικών προτάσεων που, αν βεβαίως υπάρχουν,

έχουν ίσως κάτι σημαντικό να μας πουν.


Τον Φεβρουάριο του 2016 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του Cabaret Voltaire στη Ζυρίχη, του χώρου που φιλοξένησε τις πρώτες δράσεις του κινήματος του Dada. Ακριβώς δύο χρόνια αργότερα, ο Tristan Tzara, εμβληματική φυσιογνωμία των ντανταϊστών, εξέδωσε το δεύτερο μανιφέστο του κινήματος, διακηρύσσοντας:

«Γράφω αυτό το μανιφέστο για να δείξω ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ταυτόχρονα αντιθετικές ενέργειες στη διάρκεια μιας δροσερής ανάσας. Είμαι κατά της δράσης, και όσο για τη διαρκή αντίφαση ή την κατάφαση, δεν είμαι ούτε υπέρ ούτε κατά και δεν πρόκειται να εξηγήσω τι εννοώ γιατί μισώ την κοινή λογική. Είμαι κατά των συστημάτων. Το πιο αποδεκτό σύστημα είναι να μην έχεις επί της αρχής κανένα σύστημα.»
Tristan Tzara, 1918


Υποβολή έργων1. Η έκθεση είναι ανοιχτή προς το κοινό.
2. Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής
3. Τα έργα δεν επιστρέφονται και θα αποτελούν συλλογή του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για μελλοντική αντίστοιχη παρουσίαση.

Προδιαγραφές έργων
1. Ο καθένας μπορεί να συμμετέχει με περισσότερα από ένα έργα.
2. Αποδεκτά γίνονται μόνο έργα σε οποιαδήποτε επιφάνεια μπορεί να ταχυδρομηθεί και που σε κάποια φάση κατασκευής του έργου χρησιμοποιείται η φωτογραφία, (είτε βασίζονται στο φωτογραφικό μέσο, είτε το αποτέλεσμα σχετίζεται με την τεχνική της φωτογραφία, ή υπονοείται η φωτογραφία, ή χρησιμοποιείται επεξεργασμένη φωτογραφία για την παραγωγή ενός νέου έργου, ή κολλάζ φωτογραφίας/-ιών, ή οτιδήποτε άλλο μπορεί με τον έναν ή άλλον τρόπο να εμπλέκει τη φωτογραφία.
3. Στο μέγεθος των έργων δεν τίθεται περιορισμός, αρκεί το έργο να μπορεί να μπει σε φάκελο και να ταχυδρομηθεί. Ενθαρρύνεται και η χρήση του φακέλου ως μέσο ή μέρος του έργου.
4. Όλα τα έργα θα εκτεθούν σε κεντρικό εκθεσιακό χώρο της Θεσσαλονίκης περίπου στα τέλη του Ιανουαρίου του 2017, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100+1 χρόνια DADA.
5. Δεκτά γίνονται τα έργα που θα αποσταλούν με ταχυδρομείο, χωρίς κορνίζα, μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2016 στην παρακάτω διεύθυνση:
Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
ΤΘ 50163 Θεσσαλονίκη
TK 54013 / Ελλάδα


Πνευματικά δικαιώματα, Όροι και Προϋποθέσεις
1. Όλα τα έργα που θα συμμετέχουν στην έκθεση αποτελούν ιδιοκτησία του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
2. Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να φωτογραφίσουν, να αναπαράγουν, να καταχωρήσουν, να μεταδώσουν ή δημοσιεύσουν στο διαδίκτυο τα έργα, για την καταγραφή, την έρευνα, ή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, φυσικά και για τον κατάλογο που θα τη συνοδεύει.
3. Οι διοργανωτές θα χειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με ασφάλεια κάθε έργο, δεν θα αναλαμβάνουν, όμως, την ευθύνη σε περίπτωση απώλειας ή ζημιάς λόγω αναπόφευκτων ατυχημάτων, όπως μια φυσική καταστροφή.

4. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς των έργων.


Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε
- με την Γεωργία Γρηγοριάδου:
gogo@go-teetotum.gr
- με τον Άγγελο Σοφιανίδη: angelos.sofianidis@gmail.com

Ηλεκτρονική πρόσκληση και ηλεκτρονικός κατάλογος θα αποσταλεί σε όλους τους συμμετέχοντες.

Διοργανωτές: Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης & Εικαστική Ομάδα TeeToTuM

fkth.gr


…περισσότερα 

https://www.facebook.com/groups/1330214356989100/

http://teetotum.weebly.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: