Μια έκθεση έργων τέχνης πάντα φέρει βαρύ φορτίο, απ’ όπου κι αν έρχεται, ότι κι αν παρουσιάζει. Ωστόσο, ο καθένας θα συμφωνήσει ότι το βάρος της ομαδικής έκθεσης μελών της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, με θέμα «ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ», είναι κρίσιμο και η παρέμβαση που πραγματοποιούν τα 2α Κινηματογραφικά Αφιερώματα Κατερίνης προσκαλώντας την
για το διάστημα 3 με 18 Μαρτίου είναι καίρια.
Μια έκθεση την οποία εγκαινιάζει ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, Παρασκευή 3 Μαρτίου, ώρα 20:00,
στη Γκαλερί Μάτι, ενώ ο Στρατής Τσουλέλλης (Πρόεδρος της ΦΕΜ) θα μιλήσει για το θέμα της έκθεσης «ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ». Την ημέρα των εγκαινίων θα προβληθεί επίσης οπτικοακουστικό υλικό με τίτλο “The Passage to the Dream”, με φωτογραφίες των μελών της ΦΕΜ σε σκηνοθεσία του Στρατή Τσουλέλλη και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Πρόκειται για μια έκθεση που έχει παρουσιαστεί μέχρι τώρα σε Μυτιλήνη, Βρυξέλλες (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), Λευκωσία , Λάρνακα, Ηράκλειο Κρήτης , Χανιά και Αθήνα. Επίσης, η ΦΕΜ συμμετείχε με περισσότερες από 500 φωτογραφίες για το ίδιο θέμα στη μεγάλη αναδρομική έκθεση του διεθνούς φήμης Κινέζου καλλιτέχνη και ακτιβιστή Ai Wei Wei στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το Γιάννη Ευθυμιάδη, καλλιτεχνικό διευθυντή των Κινηματογραφικών Αφιερωμάτων Κατερίνης «το προσφυγικό ζήτημα έχει αφήσει την σφραγίδα του στα χρόνια που ζούμε και αν μη τι άλλο εντάσσεται απόλυτα στο φετινό θέμα Κινηματογραφώντας (σ)την κρίση των Κινηματογραφικών Αφιερωμάτων Κατερίνης. Μην ξεχνάμε ότι η πόλη μας η Κατερίνη είναι στην ουσία μια πόλη ελλήνων προσφύγων που επίσης βίαια εκπατρίστηκαν από τις προγονικές τους εστίες, ξεκινώντας από το 1920-22 έως και πρόσφατα το 1992. Οι μνήμες μέσα από τις διηγήσεις των γονέων μας είναι ακόμη νωπές, γνωρίζουμε τι σημαίνει, να ξεριζώνεσαι από το τόπο σου. Πολλοί Έλληνες και Αρμένιοι το 1918-1922 με τις συστηματικές σφαγές των χριστιανικών πληθυσμών από το Οθωμανικό και Κεμαλικό καθεστώς, βρήκαν φιλοξενία και περίθαλψη στη Συρία. Ας δούμε λοιπόν, εμείς οι απόγονοι των Ελλήνων προσφύγων, την αλληλεγγύη μας προς τους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες ως μια ευκαιρία προσφοράς «αντίδωρου» για την τότε βοήθειά τους. Στην εποχή που ζούμε και τις καταστάσεις που βιώνουμε, καλό είναι να μην ξεχνάμε και να πορευόμαστε με α-λήθεια».
Η ΦΕΜ δίνει το στίγμα της έκθεσης με τις παρακάτω λέξεις:
«Η κραυγή της απόγνωσης. Η σιωπή του φόβου. Η ορφάνια. Η φτώχια. Η εκμετάλλευση. Ο πόνος του ξεριζωμού. Αλλά και η πάλη για ζωή. Ένα χαμόγελο στο ταλαιπωρημένο πρόσωπο, κάποιες παιδικές ανέμελες φωνές, μια χαραμάδα ελπίδας. Παραστάσεις από το θέατρο του παραλόγου της εποχής, στη γη του τόπου μας, σε μια αποστροφή επαναλαμβανόμενα άδικης ιστορίας. Με το φακό να μιλά αδιάψευστος καταγραφέας της σκληρής αλήθειας, με την αμεσότητα των συναισθημάτων της φωτογραφικής εικόνας. Αυτής που συντροφεύει τη βάρκα που παλεύει στα κύματα, τους ανθρώπους που φιλούν με λυγμούς τη στεριά, που ικετεύουν το Θεό, που ευγνωμονούν γιατί πέρασαν τη δοκιμασία. Αυτούς που άφησαν πατρίδα για να στριμωχθούν σε σκηνές και στρατόπεδα, που έκαναν το δρόμο κρεβάτι για να ξαποστάσουν μέχρι να συνεχίσουν το ταξίδι χωρίς πυξίδα και ορίζοντα. Αλλά και αυτούς που πραγματώνουν την αλληλεγγύη, που δεν διακρίνουν δέρμα και γλώσσα. Χωρίς πρόθεση να εκτεθεί η δυστυχία στην περιέργεια, παρά να μαρτυρηθεί ότι οι άνθρωποι εμποδίζονται να μοιράζονται ειρηνικά τον κόσμο. Για να δοκιμαστούν τα όρια της ανθρωπιάς μας».
Συμμετέχουν τα μέλη της ΦΕΜ, Στρατής Τσουλέλλης, Πέτρος Τσακμάκης, Δημήτρης Φωτίου, Θωμά Μαμάκος, Ηλίας Μάρκου, Μπάμπης Στυλιανίδης.
Η ΦΕΜ (Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης) είναι σωματείο πολιτιστικό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα , ιδρυθέν το 1980. Από τότε συνεχώς και αδιαλείπτως 36 χρόνια προσφέρει στο τόπο της Λέσβου στο κομμάτι του πολιτισμού και ειδικότερα στη φωτογραφία. Πολλά τα πεπραγμένα όλα αυτά τα χρόνια. Εκθέσεις, μαθήματα, workshopς με καλεσμένους από άλλα μέρη της Ελλάδος, πολιτιστικές ανταλλαγές, φωτογραφικοί διαγωνισμοί, συμμετοχή σε γενικότερα πολιτιστικά δρώμενα με θέατρο, μουσική κλπ.
Ο Στρατής Τσουλέλλης γεννήθηκε και ζει στη Μυτιλήνη. Με τη φωτογραφία ασχολείται από το 1975. Το 1982 γίνεται μέλος της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης και από το 1994 εκλέγεται συνεχώς πρόεδρος της μέχρι και σήμερα. Διδάσκει φωτογραφία σε νέα μέλη της ΦΕΜ. Φωτογραφίες του έχουν διακριθεί και βραβευθεί σε πολλούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Κατέχει τους τίτλους EFIAP silver, GPU cr 2 και GPU Aphrodite.
www.fem.gr
Αβέρωφ 4, Κατερίνη (Γκαλερί «Μάτι») 2351031275
Δευ - Παρ, 09:00 - 14:00 & 18:00 - 21:00 / Σάβ, 09:00 - 14:00
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου