Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Όψεις της PhotoBiennale

Εκθέσεις - Όψεις της Photobiennale - Λόγος





Η PhotoBiennale του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με θέμα το Λόγο ολοκληρώνεται, 
με μια μεγάλη ομαδική έκθεση στο χώρο του Μουσείου, που περιλαμβάνει επιλεγμένα έργα από συμμετέχοντες στη PhotoBiennale δημιουργούς και από τη συλλογή του Μουσείου.

Λίγα λόγια για την έκθεση «Όψεις της PhotoBiennale»

Διαφορετικά και αντικρουόμενα, αλλά εξίσου γοητευτικά είδη λόγου έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει ο επισκέπτης της έκθεσης «Όψεις της PhotoBiennale-Λόγος» που παρουσιάζεται στο ΜΦΘ 
και θα εμπλουτιστεί κατά τη διάρκειά της με οπτικοακουστικό υλικό και διαδραστικές εφαρμογές.

Μπαίνοντας κανείς στο χώρο της έκθεσης, αντικρίζει επιλεγμένα έργα του Fouad Elkoury (1952-) από τη σειρά Θεσσαλονίκη: ένα πολυεθνικό παρελθόν, που αφηγείται με το δικό του μοναδικό τρόπο ιστορίες από το παρελθόν της πόλης.

Σε μια ιδιαίτερη συνομιλία αλλά με κοινό άξονα μπλέκονται ο Dara McGrath (1970-) και ο Brent Meistre (1975-), αφού και οι δύο δίνουν μέσα από τα έργα τους λόγο εκεί όπου κυριαρχεί η απουσία: ο μεν πρώτος καταγράφει στη σειρά Edgelands τους ερημωμένους και ρευστούς χώρους στα εθνικά σύνορα της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, ενώ ο δεύτερος επιχειρεί να φωτογραφίσει στη σειρά SOJOURN: Τοπίο στη Νότια Αφρική 2007-2012 ένα τοπίο εντελώς κενό - ένα αδιανόητο τοπίο, άδειο από νόημα, από ιστορία, από οποιοδήποτε ίχνος.


Προχωρώντας πιο μέσα, ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με έναν άλλο λόγο, άφατο πολλές φορές και ανώνυμο: από τη μια ο Gilbert Hage (1966-) με τη σειρά Anonymes που αποτίνει φόρο τιμής στην ανωνυμία και ο Γιώργος Πρίνος (1977-) που μας προσκαλεί στη σειρά Black να ερμηνεύσουμε το λόγο του μέσα από τη συνθήκη της σκιάς, κι από την άλλη ο Maleonn (1972-), που μέσα από το Λευκό στο Λευκό επιχειρεί μια μεταφορά για τις αναμνήσεις που ξεθωριάζουν, 
όπως οι φωτογραφίες που ασπρίζουν όταν η εικόνα σβήνει.


Την ενότητα συμπληρώνουν έργα του Κωνσταντίνου Ιγνατιάδη και του Eric Bance, 
όπου κυριαρχεί το στοιχείο της αυτοαναφοράς.


Στην αριστερή πλευρά του εκθεσιακού χώρου τα όρια μεταξύ φανταστικού και «πραγματικού» συγχέονται, η έννοια της ταυτότητας φαίνεται να απασχολεί τους δημιουργούς, ο λόγος όμως δεν παύει να είναι εμφανής και καθηλωτικός: στη σειρά Εικονίσματα ο Gabriele di Stefano (1981-) «θολώνει» εσκεμμένα τα πρόσωπα πολιτικών ηγετών χωρίς όμως αυτά να μετατρέπονται σε μη αναγνωρίσιμα, ενώ ο Κώστας Κυρίτσης (1962-) στις Αυτοπροσωπογραφίες του μας καλεί σε ένα ταξίδι αναζήτησης της δικής του ταυτότητας.


Μαζί τους, ο Daniel Blaufuks (1963-) καταπιάνεται και πάλι με τη διαδικασία της μνήμης, κάτι που γίνεται εμφανές ακόμα και με ένα έργο του από τη σειρά Album, ενώ ένα εμβληματικό πορτραίτο της Ji Hyun Kwon(1981-) από τη σειρά The Guilty θέτει με καθοριστικό τρόπο ανάλογα ερωτήματα για την ταυτότητα και τη μνήμη.


Στη δεξιά πλευρά του εκθεσιακού χώρου, οι δημιουργοί συνεχίζουν το διάλογο μεταξύ προσωπικού και συλλογικού λόγου, ατομικής και ιστορικής μνήμης: η Zeren Göktan (1975-) φωτογραφίζει στη σειρά Black Swan Event τυχαία γεγονότα στην Ίμβρο, ο Παναγιώτης Λάμπρου (1975-) αναφέρεται με προσωπικό τόνο στη γιαγιά του στη σειρά Αριστούλα. 
Στην ίδια ενότητα, η Vesselina Nikolaeva (1976-) ξεδιπλώνει στη σειρά Yesterday when I was little μια ιστορία αγάπης, προσπαθώντας να αφηγηθεί στην κόρη της το ημερολόγιο από την αρχή της ζωής της.


Κοντά τους, σε έναν πιο κλειστό χώρο, η Αθηνά Καζολέα (1958-) μας μεταφέρει Θραύσματα παρουσίας στα Χάνια της Κωνσταντινούπολης, παίζοντας ταυτόχρονα μεταξύ παρόντος και παρελθόντος, ιστορικών σχολίων και προσωπικών μαρτυριών.


Σε ένα ευδιάκριτο σημείο, ο θεατής θα συναντήσει μια τριλογία έργων της Αννέτας Καπόν (1950-). Εδώ η δημιουργός πλάθει εκφάνσεις του Λόγου κατανέμοντας και ζυγιάζοντας το «ειδικό βάρος» τόσο της εικαστικής, όσο και της ρηματικής περιοχής, όπως αναφέρεται στο επεξηγηματικό κείμενο.


Στα έργα του Άντρου Ευσταθιού (1974-), από τη σειρά Nicosia International Airport, ο επισκέπτης θα βιώσει τη μετεξέλιξη του αεροδρομίου Λευκωσίας από κτίριο σύμβολο σε κάτι πολύ πιο ανθρώπινο και προσωπικό.


Στο τέλος της έκθεσης, τα έργα των δημιουργών συνδυάζουν το λόγο με την εικόνα και τον ήχο:
Ο Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος (1978-) συμμετέχει με την εγκατάσταση Please Participate Me. 
Εδώ τα φωτογραφικά του έργα παρουσιάζονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο, ενώ εμπλουτίζονται με μία video προβολή από 10.000 still images, η οποία μεταφέρει και λεκτικές δηλώσεις σε μορφή υποτιτλισμού (scrolling subtitles).


Ο Νίκος Μάρκου (1959-) στο βίντεο Αφηγήσεις της Ζωής παρουσιάζει καθημερινούς ανθρώπους να αφηγούνται αποδραματοποιημένα ίχνη ζωής, ενώ δύο εκτυπωμένες φωτογραφίες του, πορτραίτα των ανθρώπων που παρουσιάζονται στο βίντεο, μας κοιτάζουν κατάματα θέτοντας ερωτήματα για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Διάρκεια έκθεσης 11.11.2014 έως 31.01.2015

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

“Aγορές του κόσμου”

Εμφάνιση ΤΑΣΟΣ ΣΟΥΠΑΡΗΣ.jpg  Εμφάνιση ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ.jpg



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ



Το f14-κοινόν φωτογράφων 

σας προσκαλεί
στην έκθεση φωτογραφίας
“αγορές του κόσμου”


Η φωτογραφική ομάδα f14 ανακοίνωσε ότι λόγω του καιρού
η έκθεση φωτογραφίας “αγορές του κόσμου” μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο της Θεσσαλονίκης.




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η έκθεση φωτογραφίας “αγορές του κόσμου” του f14-κοινόν φωτογράφων που ήταν προγραμματισμένη να παρουσιαστεί υπαίθρια στις πλατείες Αριστοτέλους και Αγίας Σοφίας μετακόμισε, λόγω καιρικών συνθηκών, στο γυάλινο περίπτερο του Δήμου Θεσσαλονίκης μπροστά από το Ολύμπιον, όπου θα παραμείνει μέχρι και την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014. 



Η έκθεση χορηγήθηκε και υποστηρίζεται από τον

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

αγορές του κόσμου

Με το πέρασμα του χρόνου η αγορά αποκτά τον δικό της χαρακτήρα προσαρμοζόμενη στις ανάγκες και στο επίπεδο της περιοχής που λειτουργεί. Καθορίζεται από την κουλτούρα και τις συνήθειες των ανθρώπων που συναλλάσσονται σε αυτήν.

Τις ιδιαιτερότητες των τόπων αυτών βλέπουμε μέσα από τις φωτογραφίες που παρουσιάζονται. 
Τα υπερσύγχρονα εμπορικά κέντρα της Δύσης σε αντίθεση με την παραδοσιακή μορφή άλλων περιοχών του κόσμου. Ένα ταξίδι από την Νέα Υόρκη στο Τόκιο και από το Βερολίνο στην Αντίς-Αμπέμπα. Λαμπερά κτίρια σε αντίθεση με τα πολύχρωμα παζάρια. Και πρόσωπα χαρούμενα ή σκυθρωπά ή ανέκφραστα.

Παντού οι ίδιοι άνθρωποι!

Φώτης Παλαιολόγος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής f14

Επιμέλεια έκθεσης: f14-κοινόν φωτογράφων

Παραγωγή έκθεσης: f14-κοινόν φωτογράφων – ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ημέρες έκθεσης: 21 & 28 Δεκεμβρίου 2014 

Συμμετέχουν:

Βασιλική Βαρσακέλη, Βασίλης Βαρσακέλης, Γιώργος Γεωργιάδης, Νίκος Γιουβανούλης, Τάσος Ηλιάδης, Μαρία Καραδουλαμά, Γιώργος Καρακατσάνης, Γιώργος Κατσιαβός, Χρήστος Κοπιδάκης, Δημήτρης Λαζόπουλος, Βασίλης Μαλίγκος, Σπύρος Μαρκογιάννης, Ελένη Μαυροπούλου, Φώτης Παλαιολόγος, Αναστασία Παλαιολόγου, Αλέξανδρος Παρασκευαΐδης, Κώστας Παρασκευαΐδης, Νίκος Πετρίδης, Τάσος Σούπαρης, Εύη Τεμπελούδη, Γιάννης Τριανταφυλλίδης, Χριστίνα Τρώντσιου, Αγάπη Φαρφάρα, Στέλιος Φιλίππου.




f14 κοινόν φωτογράφων
PHOTOGRAPHERS' COMMUNE
Μητσαίων 3, Αρχαία Αγορά ΤΚ 546 31, Θεσσαλονίκη
τηλ. 2310244714, 6932968574, 6970656797
http://www.f14.gr
info@f14.gr

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Το Photometria Ioannina Photography Festival διοργανώνει διαγωνισμό φωτογραφικού Portfolio με ελεύθερο θέμα.


Pol 3 of 12 copy


Από τους συμμετέχοντες ζητάμε ένα (1) portfolio δεκαπέντε (15) φωτογραφιών, εκ των οποίων, θα επιλεγούν οι οκτώ (8). Μέσα από αυτές, ο φωτογράφος θα πραγματεύεται ένα θέμα της αρεσκείας του, μια ιδέα ή ακόμα και την αφήγηση μιας ιστορίας .

Η επιλογή θα γίνει βάσει των εξής χαρακτηριστικών των portfolios:

Α. Η συνάφεια των φωτογραφιών με το θέμα.

Β. Η συνοχή του συνόλου των φωτογραφιών ως ένα ενιαίο σετ.

Γ. Η καλλιτεχνική και αισθητική ποιότητα του συνόλου των φωτογραφιών.

            Κάθε φωτογράφος θα πρέπει να στείλει τις φωτογραφίες του σε ψηφιακή μορφή με e-mail στο portfolio@photometria.gr (σε περίπτωση μεγάλου όγκου αρχείου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σελίδες όπως το  www.wetransfer.com) .  Ο τίτλος που θα χρησιμοποιηθεί στο e-mail θα αποτελεί και το θέμα του portfolio. Επίσης, στο e-mail θα πρέπει να σημειωθούν και τα παρακάτω στοιχεία:

  • Ονοματεπώνυμο (με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες)
  • Πατρώνυμο
  • Διεύθυνση/Πόλη
  • Τηλέφωνο

Σε περίπτωση που οι φωτογραφίες απεικονίζουν πρόσωπα εν αγνοία τους ή χωρίς την έγκριση τους, την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο φωτογράφος στον οποίο ανήκει το έργο και όχι το PIPF.

Για τα portfolios που θα διακριθούν θα ζητηθεί ένα μικρό κείμενο (100 λέξεων π.), με το οποίο θα περιγράφεται εν συντομία το θέμα που έχει επιλέξει ο φωτογράφος, καθώς και το σκεπτικό του φωτογραφικού τρόπου προσέγγισής του ή ό,τι αυτός νομίζει καλύτερο για την δουλειά του (π.χ. βιογραφικό σημείωμα).

Το εν λόγω κείμενο θα αναρτηθεί μαζί με τις φωτογραφίες του στην έκθεση που θα ακολουθήσει.

Η μεγάλη πλευρά των φωτογραφιών που θα αποσταλούν θα πρέπει να είναι 1500 pixels
ανάλυση 300 ppi



            Από τους διακριθέντες του διαγωνισμού, θα ζητηθεί εγκαίρως να στείλουν τις φωτογραφίες τους σε πλήρη ανάλυση για την έκθεση που θα ακολουθήσει.

Τελευταία ημέρα αποστολής των φωτογραφιών ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2014.



            Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ (www.photometria.gr),
στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ οι νικητές θα ενημερωθούν και μέσω e-mail.

Τα portfolios που θα διακριθούν θα αποτελέσουν το υλικό των εκθέσεων 
με τίτλο "Parallel Voices" που θα γίνουν σε χώρους που θα ανακοινωθούν από το φεστιβάλ. 

Το PIPF διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες που θα διακριθούν στην προώθηση των εκθέσεων  αυτών (καθώς και σε μελλοντικές προωθητικές ενέργειες του φεστιβάλ), με αναφορά στον δημιουργό στον οποίο ανήκει το έργο.

Τα εκτυπωμένα portfolios θα κρατηθούν στο αρχείο του φεστιβάλ.

Οι φωτογραφίες θα κριθούν από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ κ. Ιάσων Δήμου

Το παρόν κείμενο πρέπει να σταλεί μαζί με τις φωτογραφίες και σημαίνει την αποδοχή των παραπάνω όρων του φεστιβάλ από τον εκάστοτε συμμετέχοντα.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΑΣ!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



“Photometria" Ioannina Photography Festival is organizing a contest.

We are asking from the participants to submit one (1) portfolio of fifteen (15) photographs, eight (8) of which will be selected. Through these photographs, the photographer will present a favorite subject, an idea or the narration of a story. The subject is open.

The selection will be made based on the characteristics of the portfolios, which are:

A. The relevance between photographs and subject.

B. The cohesion of the photographs as a whole, in order to consist a unity.

C. The artistic and aesthetic quality of all photographs.

Each photographer must send his/her photographs in digital form to the following e-mail: portfolio@photometria.gr (for very large archives you may also use websites like www.wetransfer.com). The title that will be used in the e-mail will be the theme of the portfolio. The e-mail must also contain the following:

  • Name and Surname
  • Name of father
  • Address/City
  • Telephone

In case the photographs depict faces and people without their permission for the shooting, any responsibility lies exclusively with the photographer that owns the project and not with the PIPF.

For the portfolios that will be distinguished a small text of about 100 words will be asked, in order that the photographer's chosen theme can be described, as well as his/her way of thinking about the manner in which he/she approaches it, or whatever the artist thinks is most suitable for his/her work (a curriculum vitae for instance). The text will be posted along with his/her photographs at the exhibition that will follow.

The large side of the photographs that will be sent must be 1500 pixels with definition of 300 ppi.

From the selected artists, it will be asked to send their photographs in full definition for the exhibition that will follow.

December 31st, 2014 is the last day for sending your photographs.

The results will be announced on the festival's website (www.photometria.gr) and in social media, and winners will also be informed through e-mail.

The selected portfolios will form exhibitions titled "Parallel Voices" that will take place in spaces, which will be announced by the festival.

The PIPF preserves the right to use the selected photographs in order to promote these exhibitions (as well as in future promotion of the festival), always with the proper credit to the creator of the project.

The printed portfolios will be kept in the festival's archive.

The photographs will be judged by the artistic manager of the festival, Mr. Iason Demos.

The present text must be sent along with the photographs as proof that each participant accepts the above terms of the festival.

WE AWAIT YOUR PARTICIPATIONS!
photometria.gr 


Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Τικταπανίδη & της Πόπης Ιωακειμίδου στο cafe bar Εν Φλωροίνοι



Το cafe bar 
"Εν Φλωροίνοι" (Ταγματάρχου Φουλεδάκη 18), στη Φλώρινα 
φιλοξενεί από 12 έως και 28 Δεκεμβρίου 2014 την έκθεση φωτογραφίας 
του Δημήτρη Τικταπανίδη & της Πόπης Ιωακειμίδου.

Μια ιδιαίτερη σύγχρονη προσέγγιση καλλιτεχνικού γυμνού, αποτυπώνεται στην φωτογραφική έκθεση που διοργανώνει η ομάδα «Ροές» της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας και επιμελείται καλλιτεχνικά ο Κώστας Παπαϊωάννου.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014, στις 9 μ.μ.



12 Δεκέμβριος - 28 Δεκέμβριος, 2014
Cafe bar "Εν Φλωροίνοι", Ταγματάρχου Φουλεδάκη 18, Φλώρινα

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

O Πέτρος Κοτζαμπάσης στο καφέ BAZAAR, στην Θεσσαλονίκη





Τη Δευτέρα 15/12/2014 το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
έχει προσκεκλημένο τον  Πέτρος Κοτζάμπαση, θα παρουσιάσει τη δουλειά του 
και το πρώτο του βιβλίο “Εμμονές”.
Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση.
... όπως πάντα στο καφέ BAZAAR στην οδό Παπαμάρκου 34, στην πλατεία Άθωνος, στις 8μμ.

Έκθεση φωτογραφίας 11 καλλιτεχνών στη Casa Bianca.


Έκθεση φωτογραφίας 11 καλλιτεχνών στη Casa Bianca

Έκθεση φωτογραφίας 11 καλλιτεχνών στη Casa Bianca.

Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο "Ένας περίπατος στην πόλη, 
3 τόποι - 11 φωτογράφοι" 
θα πραγματοποιηθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, 
Casa Bianca (Βασ. Όλγας 180 και Θεμ. Σοφούλη, τηλ. 2310 425530) 
 στις 17 Δεκεμβρίου 2014, στις 20.00.


Στο πλαίσιο της έκθεσης, η οποία θα λειτουργήσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2015, θα παρουσιαστούν οι φωτογραφίες έντεκα καλλιτεχνών, που αποτυπώνουν γνωστές και άγνωστες όψεις της Θεσσαλονίκης από τις περιοχές του Μπεχ-Τσινάρ, της Νέας Κρήνης και της Άνω Πόλης.

Η συγκεκριμένη εικαστική πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2012 βασισμένη στο σκεπτικό μίας σπονδυλωτής φωτογραφικής περιπλάνησης σε διαφορετικές γειτονιές της πόλης.

Όπως αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης, Ηρακλής Παπαϊωάννου “κάθε φωτογράφος κινήθηκε ελεύθερα μέσα στο ορισμένο γεωγραφικό πλαίσιο, ερμηνεύοντας τις ιστορικές, κοινωνικές ορίζουσες του τόπου και τη σύγχρονή του διάσταση. Μόνη απαίτηση, εν είδει συνδετικού κρίκου ή κοινού παρονομαστή, οι φωτογραφίες να διαθέτουν παράλληλα με την προσωπική και κάποια τεκμηριωτική πτυχή, να φανερώνουν δηλαδή ένα ψήγμα του τόπου που περπατήθηκε, φιλοτεχνώντας σταδιακά ένα ελλειπτικό μωσαϊκό της πόλης”.

Οι φωτογράφοι που πήραν μέρος στους τρεις εικαστικούς περιπάτους είναι οι:
· Κωστής Αργυριάδης, Στέργιος Καράβατος, Κοσμάς Παυλίδης, 
Αχιλλέας Τηλέγραφος (Μπεχ Τσινάρ / 2012)

· Γιώργος Μπούτικος, Σίμος Σαλτιέλ, Ιωάννα Φωτιάδου (Αρετσού – Νέα Κρήνη / 2013)

· Θόδωρος Ανδρεάδης, Εύη Γιαννακού, Λία Ναλμπαντίδου, 
Γιάννης Παντελίδης (Άνω Πόλη / 2014)


Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή, 10.00 έως 18.00.

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

"Εντός Τόπου και Χρόνου"


"Εντός Τόπου και Χρόνου"

…γιατί μες στο φακό μας κλείνουμε όχι όσα βλέπουμε, αλλά όσα είμαστε
έτσι φωτογραφίσαμε άλλη μια φορά εντός τόπου και χρόνου…

31 μέλη του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας φωτογράφισαν 
«εντός τόπου και χρόνου» και σας παρουσιάζουν τα έργα τους 
στην ετήσια Έκθεση Φωτογραφίας:


Πρόδρομος Αποστολίδης, Νέλη Βασιλειάδου,
Νατάσα Βιολιτζή, Σωτήρης Γιαννάκης,
Βασίλης Γιαννούσης, Παντελής Ευθυμιάδης,
Χρήστος Ζαπώνης, Μαρία Καλογιώργη,
Κωνσταντίνος Καρακατσάνης,
Αφροδίτη Κονδυλίδου, Ηλίας Κουμουλίδης,
Μυρτώ Κωνσταντινίδου, Όλγα Κωνσταντινίδου,
Παναγιώτης Λαγός, Βάλια Λειβαδίτου,
Μάκης Μακρής, Χρύσα Μάλλιου,
Γιώργος Μαστοράκης, Δέσποινα Μέτσικα,
Άλκης Μίσχος, Μέλη Μίχα, Μιχάλης Μιχαλακίδης,
Αναστασία Μπίτσα, Ματούλα Σολωμού,
Άννα Τζελέπη, Γιώτα Τριανταφυλλίδου,
Γιώργος Τσίλης, Θάνος Τσουκαλάς,
Σώτη Τυρολόγου, Σοφία Φάκα, Γιώργος Χάσπαρης.


Επιμέλεια Έκθεσης: Πέτρος Κοτζαμπάσης

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 12 έως τις 21 Δεκεμβρίου στο 2ο όροφο του
Εμπορικού Κέντρου Καβάλας (Μεγ. Αλεξάνδρου και Αβέρωφ γωνία).

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου στις 20:30.

Ώρες λειτουργίας: κάθε μέρα 10:00 - 14:00 & 18:00 - 22:00.

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Έκθεση φωτογραφίας και φιλανθρωπική εκδήλωση από την ομάδα Οut of Focus





Η φωτογραφική ομάδα της Θεσσαλονίκης, Οut of Focus, πραγματοποιεί έκθεση φωτογραφίας 
και δωρεά αγάπης αυτό το Σαββατοκύριακο στην Θεσσαλονίκη.


Εκτός του φωτογραφικού μέρους της εκδήλωσης οι επισκέπτες θα μπορούν 
να δωρίσουν ότι μπορούν για διάθεση σε κοινωφελές ίδρυμα.

Ακολουθεί η ενημέρωση από την ομάδα.

Έκθεση φωτογραφίας με φιλανθρωπικό χαρακτήρα

Τα μέλη της φωτογραφικής ομάδας "Οut of Focus" σας προσκαλούν με ξεχωριστή χαρά, 
στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή της λέσχης τους το Σαββατοκύριακό 13 & 14 Δεκέμβρη στην οδό Μητροπολίτου Γενναδίου 24 (γωνία πλ. Αριστοτέλους με Φιλίππου).

Οι τοίχοι μας θα είναι στολισμένοι εορταστικά και φωτογραφικά, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί και δωρεά αγάπης (ενδύματα, υποδήματα, παιχνίδια, τρόφιμα & χρήματα) τα έσοδα & λοιπά συγκεντρωθέντα,της οποίας θα διατεθούν εξ’ ολοκλήρου σε κοινωφελές ίδρυμα.

Σάββατο 13 Δεκέμβρη από τις 6 το απόγευμα 
& Κυριακή 14 Δεκέμβρη από τις 11 το πρωί.

“ο χορός του μαύρου, του κόκκινου και του μπλε”






Στην πόλη της Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται από τις 12 Δεκεμβρίου 2014 ως τις 28 Φεβρουαρίου 2015 η έκθεση φωτογραφίας του Φώτη Παλαιολόγου “ο χορός του μαύρου, 

του κόκκινου και του μπλε”.

Η παρουσίαση της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί στον χώρο 
της φωτογραφικής ομάδας f14-κοινόν φωτογράφων. 
Ακολουθεί το δελτίο τύπου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έκθεση φωτογραφίας “ο χορός του μαύρου, του κόκκινου και του μπλε”
Φώτης Παλαιολόγος
f14 gallery, Μητσαίων 3, Αρχαία Αγορά, Θεσσαλονίκη
12 Δεκεμβρίου 2014 έως 28 Φεβρουαρίου 2015
Εγκαίνια την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 20:30


Ακόμη μια εικαστική έκθεση πρόκειται να φιλοξενηθεί στην f14 gallery, στη Θεσσαλονίκη, με έργα του πολυπαραγωγικού Φώτη Παλαιολόγου, Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ομάδας f14-κοινόν φωτογράφων. “Ο χορός του μαύρου, του κόκκινου και του μπλε” τιτλοφορείται η φωτογραφική αυτή ενότητα και πρόκειται για μια απεικόνιση με κυριότερες επιρροές, μεταξύ άλλων, από την τέχνη της εποχής που γέννησε τη φωτογραφία.


Η έκθεση θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014, στις 20:30 και θα συνεχίσει, ανοιχτή για το κοινό, ως τις 28 Φεβρουαρίου 2015.

Επιμέλεια έκθεσης: Κατερίνα Μαρνέλλου

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα – Παρασκευή 19:00 – 22:00
Σάββατο 11:00 – 14:00
Κλειστά, τις ημέρες των εορτών 24.12.2014 – 06.01.2015

f14 gallery, Μητσαίων 3, Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκη
τηλ. 2310 244714, 6970656797

ο χορός του μαύρου, του κόκκινου και του μπλε

Ο χορός –ίσως η μοναδική οικουμενική έκφραση– από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν βασική θεματική για όλες τις τέχνες. Αγγεία, ψηφιδωτά, γλυπτά, πίνακες και αργότερα φωτογραφίες, αποτυπώνουν, δημιουργούν ή αναπαριστούν σκηνές χορού σε όλον τον κόσμο.

Επάνω σε αυτό το θέμα κλήθηκε και ο φωτογραφικός φακός να δημιουργήσει εικόνες. 
Και ενώ η πρώτη σκέψη ήταν μία στατική απεικόνιση, ένα πάγωμα της στιγμής, μια άλλη ματιά –αυτή της κίνησης– επικράτησε.

Αυτή η συνεχής ροή δημιουργεί εικόνες που ο νους μας μπορεί να τοποθετήσει όπου θέλει. Η ασάφεια των εικόνων, η απουσία συγκεκριμένων μορφών, η ονειρική παρουσία του χρώματος αφήνει τη φαντασία να μας μεταφέρει σε διάφορες σκηνές, σε διάφορες εποχές.

Ποιός μπορεί να μου αφαιρέσει το δικαίωμα να βλέπω τις μαύρες φιγούρες σε κόκκινο φόντο του Μωρίς Μπεζάρ, τις μαυροντυμένες Σπανιόλες του φλαμένγκο σε ένα θέατρο της Μαδρίτης και τις γαλάζιες μπαλαρίνες στην όπερα του Παρισιού του 1880;

Κανείς. Ίσως μόνο η πεζή ημερομηνία λήψης των φωτογραφιών.

Φώτης Παλαιολόγος 2011

Ο Φώτης Παλαιολόγος γεννήθηκε το 1959 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι. Με τη φωτογραφία άρχισε να ασχολείται το 1978 και δούλεψε δίπλα σε γνωστούς φωτογράφους. Το 1985-86 παρακολουθεί μαθήματα καλλιτεχνικής φωτογραφίας στο Παρίσι.

Αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ενώ από το 2006 συμμετέχει ενεργά ως ιδρυτικό μέλος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ομάδας «f14 –κοινόν φωτογράφων», στην οποία και διδάσκει φωτογραφία.

Από το 1991 ως σήμερα, έχει πραγματοποιήσει 17 ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Απόψεις του για την φωτογραφία έχουν παρουσιαστεί σε εφημερίδες, περιοδικά και τηλεόραση, 
ενώ έργα του φιλοξενούνται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Παλαιολόγος Φώτης
Καραϊσκάκη 9, Συκιές ΤΚ 566 26, Θεσσαλονίκη
τηλ. 2310211576, 2310799446, 6932968574
www.fotispaleologos.gr
info@fotispaleologos.gr

f14 κοινόν φωτογράφων
PHOTOGRAPHERS' COMMUNE
Μητσαίων 3, Αρχαία Αγορά ΤΚ 546 31, Θεσσαλονίκη
τηλ. 2310244714, 6932968574, 6970656797

http://www.f14.gr

info@f14.gr


Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Εκεί που το μεταίσθημα συναντάει το συναίσθημα


Train##15




Στον πολυχώρο Κούνιο της Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστεί η έκθεση φωτογραφίας του Μάρκου Δολόπικου "Εκεί που το μεταίσθημα συναντάει το συναίσθημα".

Ακολουθεί το δελτίο τύπου.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μάρκος Δολόπικος
Ατομική έκθεση φωτογραφίας

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΜΕΤΑΙΣΘΗΜΑ ΣΥΝΑΝΤΑΕΙ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ

Εγκαίνια έκθεσης:
Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου, 20:00

Πολυχώρος Εικόνας Κούνιο
Κομνηνών 24 (Λουλουδάδικα) Θεσσαλονίκη τηλ. 2310.271.003 www.kounio.gr

Επιμέλεια έκθεσης: Τάσος Σχίζας

Διάρκεια έκθεσης:
12 Δεκεμβρίου 2014 έως 13 Ιανουαρίου 2015

Αυτή τη φορά ο Μάρκος Δολόπικος μας ταξιδεύει, έχοντας μετατρέψει σε φωτογραφικό φακό το παράθυρο του τρένου, κατά τη διάρκεια ταξιδιών στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες. Το κάδρο που ορίζεται από το παράθυρο, καθώς και η ταχύτητα με την οποία κινείται ο συρμός και εναλλάσσονται οι εικόνες, παράγουν ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Ένα πολύ ατίθασο και πεισματάρικο αποτέλεσμα.

Ο Μάρκος Δολόπικος όχι μόνο καταφέρνει, να τιθασεύσει αυτό το αποτέλεσμα, αλλά προχωράει και παραπέρα. Καταφέρνει, να συνδέσει το μεταίσθημα με το συναίσθημα. Μέσα από αυτό το σμίξιμο μας λέει αυτά που θέλει. Μας λέει όμως και αυτά που κι εμείς θα θέλαμε να δούμε και ίσως δεν θα προλαβαίναμε.

Όπως το μεταίσθημα, έτσι και οι φωτογραφίες αυτές μας δίνουν μια διαχρονικότητα στη συνέχεια των όσων παρατηρούμε. Οι φωτογραφίες είναι ασπρόμαυρες, ενεργοποιώντας έτσι τη μνήμη και το συναίσθημα, που επιχρωματίζουν τις φωτογραφίες με το δικό τους χρώμα.

Ένα ταξίδι με τρένο, όπως συμβαίνει και με τη ζωή, είναι γεμάτο εναλλαγές συναισθημάτων και διαθέσεων. Μελαγχολικά, φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα τοπία που αναδύονται μέσα από την ομίχλη και δημιουργούν έντονα συναισθήματα. Κάθε στιγμή ένα καινούριο τοπίο εμφανίζεται. Μία καινούρια ιστορία έτοιμη να την αφηγηθεί κάποιος. Κτίρια που στέκουν μοναχικά μέσα στο τοπίο, περιμένοντας την επιβεβαίωση της ύπαρξής τους, που ο φωτογραφικός φακός έρχεται να δώσει.

Η έκθεση θα γίνει στον τόπο καταγωγής του Μάρκου Δολόπικου, τη Θεσσαλονίκη, από την οποία απουσιάζει από το 1985.

Η έκθεση θα μεταφερθεί στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2015.

Είσοδος Ελεύθερη

Πληροφορίες:
Πολυχώρος Εικόνας Κούνιο τηλ. 2310.271.003
Μάρκος Δολόπικος www.markosdolopikos.com

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τετάρτη 9:00-18:00
Τρίτη, Παρασκευή 9:00-16:00
Πέμπτη 9:00-18:30
Σάββατο 9:00-11:00
Κυριακή κλειστά
Train##14
Train##13
Train##3





Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Ημερίδα με θέμα «ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ»

Ημερίδα με θέμα «ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ»


Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου, 09.30-17.00

στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης
(αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης)



09.30 - 10.00 Έναρξη – Χαιρετισμοί

Έλλη Χρυσίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θεσσαλονίκης,
Αγαθονίκη Τσιλιπάκου: Διευθύντρια Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού,
Peter Panes, Διευθυντής Goethe – Institut Θεσσαλονίκης,
Christophe Le RigolIeur, Διευθυντής Γαλλικού Ινστιτούτου και Γενικός Πρόξενος Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη,
Σοφία Μουρατίδου, Πρόεδρος I.R.E.N.E.,
Καθ. Αθανάσιος Καϊσης, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος – International Hellenic University.

10.00 – 12.00 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ
Το νομικό πλαίσιο της πνευματικής ιδιοκτησίας – Έργα και δημιουργοί – Φορείς των δικαιωμάτων – Η διεθνής προστασία τους

Πρόεδρος: Καθηγητής Αθανάσιος Καϊσης, Επιστημονικός υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος ART – LAW - ECONOMY
• Ελληνικό πλαίσιο: Παναγιώτης Λαδάς – Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.
• Γερμανικό πλαίσιο: Michael Becker – Επίτιμος Πρόεδρος I.R.E.N.E.
• Γαλλικό και Διεθνές πλαίσιο: Pierre Becqué, Πρόεδρος Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Συμβολαιογραφίας (C.A.E.)
Παρεμβάσεις:
• Framing και Προστασία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Αναστασία Καραβασίλη, Επιστημονική Συνεργάτης International Hellenic University
• Πνευματική Ιδιοκτησία των Ολυμπιακών Συμβόλων – Παναγιώτα Παπανικολάου, Επιστημονική Συνεργάτης International Hellenic University

12. 00 – 12.30 Διάλειμμα

12.30 – 14.30 ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ
Δίκαιο και Τέχνη – Δημόσια Παρουσία και διακίνηση Έργων Τέχνης
Πρόεδρος: Σοφία Μουρατίδου, Πρόεδρος I.R.E.N.E.

• Το Δίκαιο και η Ελευθερία της Τέχνης. Επιρροές – Αφαιρετικές Ανιχνεύσεις
Δρ. Αναστασία Σαμαρά – Κρίσπη, Πρόεδρος Ιδρύματος Κρίσπη
• Παραγωγή και κυκλοφορία καλλιτεχνικών έργων σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης.
Αλέξανδρος Μπαλτζής, Αν. Καθηγητής Α.Π.Θ.
• Τα οικονομικά πλαίσια της κυκλοφορίας του έργου τέχνης και τα όρια της νομικής της κάλυψης.
Μανώλης Μαυρομάτης, Ομ. Καθηγητής Ιστορίας Τέχνης Α.Π.Θ.
• Η γλυπτική στο δημόσιο χώρο και το νομικό πλαίσιο.
Σταύρος Παναγιωτάκης, Υποψήφιος Διδάκτορας Αρχιτεκτονικής Σχολής Α.Π.Θ. – Καλλιτέχνης
Παρέμβαση
Επίδραση της νέας τεχνολογίας στη διακίνηση έργων τέχνης – Διακίνηση μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Σίλια Λιάγκουρα, υποψήφια διδάκτωρ Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Johannes-Kepler Βιέννης

14.30 – 14.45 Διάλειμμα

14.45-16.30 ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ
Τέχνη και Δίκαιο στη Θεσσαλονίκη - Συζήτηση
Πρόεδρος: Θάλεια Στεφανίδου, ιστορικός – κριτικός Τέχνης
Συμμετέχουν
• Άννα Δεσποτίδου – Αντωνιάδου, Νομική Σύμβουλος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Λέκτορας Νομικής Σχολής Α.Π.Θ.
• Γιώργος Διβάρης, Πρόεδρος Τμήματος Πλαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. – Καλλιτέχνης
• Βαγγέλης Ιωακειμίδης, Διευθυντής Φωτογραφικού Μουσείου Θεσσαλονίκης
• Ξανθίππη Σκαρπιά – Χόϊπελ, Πρόεδρος Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ομότιμη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής Α.Π.Θ.
16.30 – 17.00 ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση από και προς γερμανική και γαλλική γλώσσα


Στην ημερίδα συνεργάζονται





Στο πλαίσιο της ημερίδας διοργανώνεται έκθεση εικαστικών έργων, τριάντα καλλιτεχνών, στη γκαλερί του Γερμανικού Ινστιτούτου Goethe, με θέμα
«ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ»
Εγκαίνια: Το ίδιο βράδυ, ώρα 20.00 στο Ινστιτούτο Goethe
Διάρκεια έκθεσης: 4.12.- 19.12. 2014

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ


Τάσος Σχίζας





«Η τεχνική της αναλογικής και της ψηφιακής φωτογραφίας» αποτελεί ένα σύγχρονο σύγγραμμα, που έχει σκοπό να καλύψει με τη μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα τις ανάγκες ενός ερασιτέχνη ή σπουδαστή ή επαγγελματία φωτογράφου. Η φωτογραφία αντιμετωπίζεται μικτά (ψηφιακή και αναλογική μαζί), όπως άλλωστε είναι η σημερινή μορφή της. 

Στην ύλη περιλαμβάνονται: Οι οριοθετήσεις, για την καλύτερη κατανόηση του περιεχομένου, ο εξοπλισμός που χρειαζόμαστε, η χρήση της φωτογραφικής μηχανής, με απλό τρόπο για την εύκολη εισαγωγή του νέου στη φωτογραφία, η λήψη, στην οποία δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη φωτομέτρηση, που αποτελεί και τον σημαντικότερο παράγοντά της, οι φωτογραφικές τεχνικές, για όσους αναζητούν περισσότερα εκφραστικά μέσα, ο φωτισμός, που οι περισσότεροι παραμελούν παρά τη σπουδαιότητά του, ο σκοτεινός θάλαμος (ασπρόμαυρος και έγχρωμος), για όσους επιθυμούν να διατηρήσουν τις βάσεις του παρελθόντος και να αποχτήσουν «κλασική φωτογραφική ταυτότητα» και τέλος η ψηφιακή επεξεργασία, εστιασμένη κυρίως στο Photoshop και δοσμένη στα μέτρα της φωτογραφίας, με τέτοιο τρόπο, που να αφορά παράλληλα τον αρχάριο, αλλά και τον «ψαγμένο» φωτογράφο.

Το βιβλίο διατίθεται σε περίπτερα, βιβλιοπωλεία, φωτογραφικά 

καταστήματα και στα γραφεία του περιοδικού. 



photoeidolo.gr







Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

"Εμμονές - Obsessions"-- Πέτρου Κοτζαμπάση




Εμμονές - Obsessions

"Εμμονές - Obsessions" :το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Πέτρου Κοτζαμπάση μόλις κυκλοφόρησε.

Παραγγελίες-Πληροφορίες:
obsessionsbook@gmail.com

Σελίδες: 112
Διαστάσεις: 25Χ21 cm
92 Ασπρόμαυρες Φωτογραφίες

Κόστος:20€ + 5€ (Έξοδα αποστολής)

Εκδόσεις Black Box

Ο Πέτρος Κοτζαμπάσης γεννήθηκε στην Κομοτηνή όπου και ζει. Φωτογραφίζει καθημερινά τα "πλούτη" της καθημερινότητας, δεν επιδιώκει παρά την στιγμή, που η αφήγηση γίνεται περιττή, με σκοπό να δημιουργήσει ένα νέο σύμπαν, όπου όλα είναι φανερά και όμως κάτι κρύβουν , όχι με σύμβολα αλλά με υπαινιγμούς. Οι "Εμμονές" είναι το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Πέτρου Κοτζαμπάση.

"Στις Φωτογραφίες του Πέτρου Κοτζαμπάση τα στοιχεία είναι πολλά και συχνά δυσδιάκριτα ή μυστηριώδη. Μόνο που προέρχονται από διαφορετικές αφετηρίες και όχι μόνο μέσα από την φόρμα. Η πολυπλοκότητα δεν περιορίζεται στον προφανή χώρο της φορμαλιστικής επιφάνειας, μέσα στον οποίο και πάλι κινείται με άνεση, αλλά συμπληρώνει την προσέγγιση με συναισθήματα, εντάσεις και αντιθέσεις που πηγάζουν από απρόσμενες λεπτομέρειες. Έτσι η κάθε φωτογραφία του μετατρέπεται σε ένα γοητευτικό αμάλγαμα, το οποίο ανθίσταται σε έυκολες και μονοσήμαντες ερμηνείες."

Πλάτων Ριβέλλης


Φ.Ο.Κομοτηνής 


Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Φωτογραφική Ομάδα Βέροιας " Αντίθεσις "

 

To blog της Φωτογραφικής Ομάδας Βέροιας " Αντίθεσις "ανανεώθηκε.

 Επίσης, η σελίδα στο facebook με app στην αριστερή μπάρα για τις φώτογραφίες 
και τα βίντεο της ομάδας.

https://www.facebook.com/antithesisphoto
https://antithesisphoto.wordpress.com/

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ "Η ΔΡΑΜΑ ΣΗΜΕΡΑ"


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ "Η ΔΡΑΜΑ ΣΗΜΕΡΑ"

Ο Δήμος Δράμας σε συνεργασία με την «Φωτογραφική Ομάδα Δράμας e-ΦΟΔ-ος» 
διοργανώνει Φωτογραφικό Διαγωνισμό με θέμα την πόλη της Δράμας.
Στόχος του διαγωνισμού είναι να δραστηριοποιηθούν οι πολίτες και να αποτυπώσουν γνωστές και άγνωστες πτυχές της πόλης μας αφενός και αφετέρου να δημιουργηθεί ένα σημαντικό φωτογραφικό αρχείο που θα είναι στη διάθεση του Δήμου. Πρόθεση των διοργανωτών είναι ο διαγωνισμός αυτός να γίνει θεσμός και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν όλοι οι ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφοι ανεξάρτητα από Εθνικότητα, τόπο διαμονής και κράτος.
Κάθε διαγωνιζόμενος/η μπορεί να συμμετέχει με 1 έως 5 φωτογραφίες.
 Η υποβολή των υποψηφιοτήτων θα γίνεται από τις 1/10/2014 έως 30/11/2014. 
Αναλυτικά οι όροι συμμετοχής στον διαγωνισμό είναι οι παρακάτω.

1ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ «Η Δράμα σήμερα»

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

1. Ο Δήμος Δράμας σε συνεργασία με τον «Φωτογραφικό Ομάδα Δράμας e-ΦΟΔ-ος» διοργανώνει Φωτογραφικό Διαγωνισμό με θέμα την πόλη της Δράμας. Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν όλοι οι ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφοι ανεξάρτητα από Εθνικότητα, τόπο διαμονής και κράτος. Κάθε διαγωνιζόμενος/η μπορεί να συμμετέχει με 1 έως 5 φωτογραφίες. Η υποβολή των υποψηφιοτήτων θα γίνεται από τις 1/10/2014 έως 30/11/2014 Στο διαγωνισμό αυτό θα γίνουν δεκτές φωτογραφίες που έχουν ληφθεί είτε με ψηφιακή είτε με αναλογική φωτογραφική μηχανή. Ο φωτογράφος θα πρέπει να είναι ο πνευματικός δημιουργός του έργου που θα υποβάλλει. Σε περίπτωση που οι φωτογραφίες απεικονίζουν πρόσωπα εν αγνοία τους ή χωρίς την έγκρισή τους, την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο φωτογράφος στον οποίο ανήκει το έργο.

2. Οι φωτογραφίες θα πρέπει μέχρι την 30/11/2014 να αποσταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: efodos2014@gmail.com (τηλ. επικοινωνίας: 6948353437, υπεύθυνος: Νίκος Δόρτης) συνοδευόμενες από το δελτίο συμμετοχής (βλ. τέλος της παρούσας προκήρυξης). 
Η συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι δωρεάν.

3. Οι διαστάσεις των έργων θα πρέπει να έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: Μικρή πλευρά 40 εκ., Μεγάλη πλευρά από 40 - 60 εκ., Ανάλυση 300 dpi, Μορφή αρχείου jpg, Μέγεθος αρχείου έως 10Mb, 
Μορφή περιγραφής αρχείου: (επίθετο και όνομα σε λατινικό αλφάβητο)_(αύξων αριθμός φωτογραφίας) π.χ. papadopoulos ioannis_1.

4. Η κριτική επιτροπή είναι τριμελής και αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΕΜΠΕΚΗΣ – Δάσκαλος Φωτογραφίας
ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – Ζωγράφος
ΣΥΛΒΗ ΜΑΝΕΝΤ – Ιστορικός Τέχνης
5. Οι αποφάσεις της κριτικής επιτροπής είναι οριστικές και αμετάκλητες. Οι δε συμμετοχές δεν επιστρέφονται.

6. Η απονομή των βραβείων θα γίνει σε ειδική δημόσια τελετή και τα έργα που θα διακριθούν θα προβληθούν σε χώρους και σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν από τον Δήμο Δράμας σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Σωματείο «Φωτογραφικός Όμιλος Δράμας e-ΦΟΔ-ος».

7. Θα δοθούν τρία βραβεία, τα οποία έχουν ως εξής:

Α ́ Βραβείο: € 300,00
Β ́ Βραβείο: € 200,00
Γ ́ Βραβείο: € 100,00

8. Ο Δήμος Δράμας διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όλα τα συμμετέχοντα στον παρόντα διαγωνισμό έργα, ήτοι διακριθείσες και μη συμμετοχές, με οποιοδήποτε τρόπο κρίνει στο μέλλον, σε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο (όπως ενδεικτικά και όχι δεσμευτικά: για εκθέσεις, προβολές, έκδοση αναμνηστικών λευκωμάτων και περιοδικών, ημερολογίων, δημιουργία CD-DVD, δημιουργία ηλεκτρονικού αποθετηρίου φωτογραφιών της περιοχής σε σχετικό δικτυακό τόπο κ.λ.π.), οι δε συμμετέχοντες/ουσες με τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό, αποδέχονται ρητά τον όρο αυτό και παραχωρούν το σχετικό δικαίωμα χρήσεως των έργων τους με την υπογραφή τους στο Δελτίο συμμετοχής, όπως πιο κάτω, στον Δήμο Δράμας. Από την πλευρά του ο Δήμος Δράμας υποχρεούται να αναφέρει πάντα το ονοματεπώνυμο του/της δημιουργού σε εμφανές σημείο, εντός ή εκτός του εκάστοτε καλλιτεχνικού προϊόντος/έργου που θα χρησιμοποιείται, σε οποιαδήποτε αναδημοσίευση και με οποιονδήποτε τρόπο, μέσα στα πλαίσια του σεβασμού της πνευματικής δημιουργίας και της ανάδειξης των δημιουργών.

9. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό συνεπάγεται αυτόματα την ανεπιφύλακτη αποδοχή από μέρους των διαγωνιζομένων όλων των όρων της παρούσας προκήρυξης και η μη ακριβής συμμόρφωση προς τους όρους του διαγωνισμού αποτελεί λόγο αποκλεισμού από αυτόν.
 

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Μια μικρή ανείπωτη ιστορία, Prolog


Μια διαφορετική έκθεση φωτογραφίας στην Toss Gallery (ladoze) 
από τον Σαράντη Διαμαντόγλου.
aneipoti-istoria-prolog"Είναι μια ιστορία που ερμητικά ίσως, κρύβουμε όλοι μέσα μας. Ανέγγιχτη από τρίτους και σίγουρα "προστατευμένη". 
Είναι ο δικός μας κόσμος. Μόνο αέναες προσθέσεις γίνονται σ'αυτό το κόσμο. 
Ναι ... είναι ο κατάδικός μας κόσμος.


Και πάντα καταδικασμένος. 

Να καταγράφει τον εαυτό του χωρίς λέξεις. 
Μόνο εικόνες, συναισθήματα ... Σιωπηλά. Βαθιά. Μέσα μας.



Πάντα όμως θα είναι Πρόλογος. Μέχρι την επόμενη πρόσθεση...

Σαράντη Διαμαντόγλου
Toss Gallery (ladoze)
Βηλαρά 1 & Συγγρού, περιοχή Βαλαωρίτου
20 - 30 Νοεμβρίου 2014



Thessaloniki Arts and Culture, 

http://www.thessalonikiartsandculture.gr/




Άρι Γεωργίου « ...και σώματι»








Έκθεση φωτογραφίας του Άρι Γεωργίου « ...και σώματι», στο Kalos&Klio Showrom

Εγκαίνια Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014 -εως31 Δεκεμβρίου 2014
 
Της ηλικίας προϊούσης, η αναδίφηση του αρχείου μου ήρθε να προστεθεί σχεδόν ισότιμα δίπλα σε όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητές μου. Επί πλέον, όσο περνάει ο καιρός, δείχνει να ενδύεται ρόλο δημιουργικό. Εκπλήσσομαι μάλιστα καθώς διαπιστώνω πόσο η χρονική απόσταση από τις παραγωγικές στιγμές του παρελθόντος συνεισφέρει στην αξιολόγησή τους ωσεί παρά τρίτου. Ταυτόχρονα ―και παλίμψηστα― εντούτοις, ως "πρώτος" και πάλι, βιώνω μία εκ των πραγμάτων δημιουργική προσέγγιση των ίδιων των "ευρημάτων" μου που, ως "τρίτος", εντοπίζω στο αρχείο μου.

Ευλαβικά σχεδόν, ανέσκαψα τα αρνητικά που θα με οδηγούσαν σε απεικονίσεις της Ζακελίνας όταν εκείνη έσβησε πρόωρα το 2012. Και σταχυολόγησα εικόνες της που αρχίζουν να υφίστανται από τη δεκαετία του ’70. Ανάμεσά τους και γυμνά.
Το νήμα της αναδίφησης γυναικείων γυμνών ξετυλίχτηκε με την ευκαιρία προς άλλες λήψεις, άλλων σωμάτων, που το αρχείο μου περιείχε σποραδικά, άτακτα, ελλειμματικά. Εκτείνονται σε δύο περίπου δεκαετίες. Ποτέ ωστόσο δεν έτυχε να οργανωθούν ως σώμα ή να φιλοδοξήσουν να παρουσιαστούν σε έκθεση.
Και αν, τέτοιου είδους φωτογραφίες, ―από των οποίων τα πρότυπα εξάλλου βρίθει η ιστορία της φωτογραφίας και της εικόνας εν γένει― μπορούν να έχουν ως απαρχή τους, εν μέρει έστω, και μια ηδονοβλεπτική διάσταση, άλλο τόσο η μη δημοσιοποίησή τους μπορεί να οφείλεται σε ποικίλες αναστολές που η ίδια η απεικόνιση του γυμνού ίσως υπαγορεύει.
Η απόσταση ―και η ηλικία― αίρει τις αναστολές.
Επιτρέπει επίσης νηφαλιότερη αξιολόγηση. Υποθάλπει ακόμη και αισιοδοξότερη επανυιοθεσία δημιουργικών χειρονομιών του παρελθόντος. Και την προέκτασή τους ακόμη. Και μπορεί ―έχω την εντύπωση― να οδηγήσει με κάποιαν εντιμότητα στην, ετεροχρονισμένη έστω, συνάρθρωση ενός "σώματος" φωτογραφίας γυμνού χωρίς φόβο και χωρίς πάθος.
Με συναίσθηση της πραγματικής του διάστασης αλλά και, τόσα χρόνια αργότερα, ακόμη ...ψυχή τε «...και σώματι».
Α.Γ.
14.10.2014

Kalos&Klio Showroom
Tσιμισκή 96
 
 
Έκθεση φωτογραφίας του Άρι Γεωργίου « ...και σώματι» στο Kalos&Klio Showrom

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Eκλογές Στην Φωτογραφική Ομάδα Βέροιας

    https://antithesisphoto.files.wordpress.com/2014/01/dsc_2162_20140108-0620.jpg

                
               Την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014  στης 19:00 
θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές της Φωτογραφικής Ομάδας Βέροιας.      
 Παρακαλούνται τα μέλη της ομάδας να παραβρεθούν στην συνάντηση.                                                   

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

"Παρουσίαση φωτογραφικού Λευκώματος του Πέτρου Κοτζαμπάση"



Ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας σας προσκαλεί σε μια συνάντηση 
με τον φωτογράφο Πέτρο Κοτζαμπάση, με αφορμή την έκδοση 
του πρώτου του λευκώματος "Εμμονές".

Ο Πέτρος Κοτζαμπάσης γεννήθηκε στην Κομοτηνή όπου και ζει. Φωτογραφίζει καθημερινά τα "πλούτη" της καθημερινότητας, δεν επιδιώκει παρά την στιγμή που η αφήγηση γίνεται περιττή, 

με σκοπό να δημιουργήσει ένα νέο σύμπαν, όπου όλα είναι φανερά και όμως κάτι κρύβουν , 
όχι με σύμβολα αλλά με υπαινιγμούς.

Για τον φωτογράφο θα έχουν την χαρά να μιλήσουν οι φωτογράφοι : 

Μάκης Μακρής και Δημήτρης Ουζούνης.

Η παρουσίαση θα γίνει στο Art-cafe bar Παλιά Βιβλιοθήκη, 

την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου στις 20:00.

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

«HAVING THEIR SAY»



Έκθεση φωτογραφίας και διαγωνισμός

Οι νέοι της Ευρώπης καταγράφουν τη ζωή τους



Νέοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης παίρνουν οι ίδιοι τον λόγο, καθώς καταγράφουν στιγμιότυπα από τη ζωή τους στην έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «HAVING THEIR SAY», που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η Νορβηγική Πρεσβεία της Αθήνας σε συνεργασία με τη Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 και με τη χρηματοδότηση των EEA και NORWAY GRANTS.

 Η έκθεση, που γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα φιλοξενηθεί  
από τις 24 Νοεμβρίου έως τις 19 Δεκεμβρίου 2014, στον κεντρικό ισόγειο χώρο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.


H Έκθεση
Σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βιώνει μεγάλη αβεβαιότητα με πολλές προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες για νέα ξεκινήματα, η Νορβηγική Πρεσβεία της Αθήνας συνεργάζεται με τη Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 στο πλαίσιο της έκθεσης 

 «HAVING THEIR SAY» με κοινό στόχο την προώθηση της ταυτότητας των νέων ως ενεργών Ευρωπαίων πολιτών μέσα από την ενίσχυση τεσσάρων βασικών αρχών: δημιουργία, συμμετοχή, ελεύθερη έκφραση, αλληλεγγύη.


Οι φωτογραφίες της έκθεσης στόχο έχουν να παρουσιάσουν τους νέους σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς τους: στην εκπαίδευση, στη διασκέδαση, στη διαδήλωση, στην εργασία,

 στην ανεργία, στο παιχνίδι, στη δημιουργία, στη μουσική, στη παρέα, στον έρωτα.

Παράλληλα θα αναδείξουν την προσωπική τους ματιά πάνω σε κοινωνικά ζητήματα όπως: πολυπολιτισμικότητα και κοινωνική ένταξη, ακτιβισμός, περιβαλλοντική συνείδηση. 

Οι φωτογραφίες επιθυμούν να καταδείξουν ότι ο πολιτιστικός πλούτος των νέων έγκειται στο γεγονός πως διακινδυνεύουν μέχρι και να εκτεθούν, προκειμένου να εκφράσουν κάτι που νιώθουν.


Οι χρηματοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕΑ Grants και Norway Grants) στοχεύουν στη μείωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων καθώς και στην σύσφιξη των διμερών σχέσεων σε 16 από τις 31 χώρες του Ε.Ο.Χ.


Στο επίσημο κλείσιμο της έκθεσης, την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014, 

θα απονεμηθούν σε 3 νέους υποτροφίες στους τομείς της φωτογραφίας και των εικαστικών.
Επιμέλεια: Μαρία Σφυράκη
Διάρκεια: 24 Νοεμβρίου - 19 Δεκεμβρίου 2014
Επίσημο finissage: 19 Δεκεμβρίου 2014
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 11:00-18:00, Σάββατο - Κυριακή: 11:00-18:00
Διεύθυνση: Βας. Γεωργίου Α1, Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Αστικό Τοπίο






Ομαδική έκθεση φωτογραφίας: «Αστικό Τοπίο» στη γκαλερί ΟΚΤΟ

 Ομαδική έκθεση φωτογραφίας: «Αστικό Τοπίο» στη γκαλερί ΟΚΤΟ

Η φωτογραφική γκαλερί ΟΚΤΟ σας προσκαλεί στα εγκαίνια της δεύτερης έκθεσής της με θέμα το ¨Αστικό τοπίο¨ την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014 στις 7.30 μ.μ.

Παρουσιάζονται 29 φωτογραφίες από διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Συμμετέχουν : Χάρης Ανανιάδης, Νίκος Βερβερίδης, Κική Γκούμα, Κωνσταντής Καλημούκος, Γιάννης Κυριακούλιας, Χάρης Μαρκίδης, Σοφία Ξυλαπετσίδου, Αιμιλία Παναγιώτου, 
Μαρία Πασπαλτζή, Χάρης Πασχαλίδης, Κατερίνα Ποιμενίδου, Γιάννης Στεφανίδης, Γιάννης Τόμτσης, Σπύρος Τσαφαράς, Πένυ Τσολακίδου, Κυριακή Φραγκιαδάκη.
 
Πληροφορίες:
Διάρκεια έκθεσης: 21 Νοεμβρίου 2014- 2 Ιανουαρίου 2015
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη 10.00-17.00
Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 10.00-19.30
OKTO - studio + photogallery
Μητροπόλεως 125, Θεσσαλονίκη
τηλ.: +30 231 5518580, +30 697 2453370
email: emilia@oktophotography.gr
www.oktophotography.gr

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Bazaar στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Και φέτος, Bazaar στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.



Και φέτος, Bazaar στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014, από τις 11.30 ως τις 20.30, το 14ο Bazaar στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου. Πρόκειται για μια ανοιχτή γιορτή με ευκαιρίες για δώρα, έργα καλλιτεχνών σε προσιτές τιμές και μια πλούσια λαχειοφόρο αγορά.
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν σπάνιες καλλιτεχνικές εκδόσεις, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα, μοναδικά ρούχα (flee market) και έργα Ελλήνων δημιουργών (art market) που διατέθηκαν από τους καλλιτέχνες αποκλειστικά για το Bazaar του Μουσείου.
Η εκδήλωση που φέτος συμπληρώνει τα 14 χρόνια διεξαγωγής της, συνιστά έναν από τους πιο επιτυχημένους ψυχαγωγικούς θεσμούς του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Σας περιμένουμε όλους!
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Εγνατία 154, ΔΕΘ-HELEXPO
54636 Θεσσαλονίκη
2310 240002, mmcart@mmca.org.gr

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Γυμνό Γεύμα


 «Γυμνό Γεύμα» στρώνει το Θέατρο Φλέμιγκ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του A.I.D.S.

Τραπέζι για … «Γυμνό Γεύμα» στρώνει το Θέατρο Φλέμιγκ την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου, 
με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του A.I.D.S.

12+1 γυμνά πορτραίτα πλαισιώνουν την έκθεση που θα εγκαινιαστεί επίσημα την ίδια μέρα, 
σε καλλιτεχνική επιμέλεια Γρηγόρη Μήτα και Καρίνας Ιωαννίδου.
12+4 συμμετέχοντες απαλλάσσονται από τα ρούχα τους και ξεδιπλώνουν την ψυχή και το μυαλό τους μπροστά στο φακό του φωτογράφου Αλέξανδρου Κορίτσογλου, για να υμνήσουν τον έρωτα, τη ζωή, τον αγώνα και την ασφαλή σεξουαλική επαφή.
Την ιδέα και το κόνσεπτ υπογράφει το Fashionart Lover, σε επιμέλεια της Χριστίνας Μαγκάκη.

Το αποκορύφωμα των εγκαινίων θα είναι η live δράση των πειραματιστών του αστικού γυμνισμού εντός των εγκαταστάσεων του θεάτρου που θα μεταδοθεί απευθείας στο διαδίκτυο με live streaming από τη Live Secret Gigs http://livesecretgigs.com/ , σε σκηνοθετική επιμέλεια του καλλιτεχνικού διευθυντή του Θεάτρου Φλέμιγκ Γρηγόρη Μήτα.

Καθόλη τη διάρκεια της βραδιάς θα υπάρχει ενημέρωση για την πρόληψη, αλλά και τον αγώνα κατά του AIDS από εκπροσώπους της ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ, του CHECKPOINT και του ΚΕΕΛΠΝΟ.  
Οι αφίσες που φέρουν την υπογραφή του Αλέξανδρου Κορίτσογλου είναι συνολικά 3, κατά την «αισθητική» της ταινίας Nymphomaniac του Λαρς Φον Τρίερ και θα βγαίνουν 
στη δημοσιότητα 1 ανά εβδομάδα.

Συμμετέχοντες: Μαρία Αναγνωστίδου, Βασίλης Βασιλείου, Ιωάννης Κυφωνίδης, 
Γιώργος Λαζαρίδης, Κωνσταντίνος Λουτζιούδης, Χριστίνα Μαγκάκη, Ειρήνη Μάκιου , 
Γιάννης Μασκίδης, Κώστας Μπούρης, Αθηνά Νάννου, Γιώργος Νηρέος, Γιάννης Παζιάνας, Τένια Πατερέσκου, Κωνσταντίνος Ρόδης, Χριστίνα Τζώρτζη , Νίκος Χασάπης 

Αφίσες-Φωτογραφίες-Design: Αλέξανδρος Κορίτσογλου
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Γρηγόρης Μήτας-Καρίνα Ιωαννίδου (κείμενα)
Ιδέα-Concept: Fashionart Lover
Επιμέλεια Concept-Παραγωγής: Χριστίνα Μαγκάκη
Συμπαραγωγή: Θέατρο Φλέμιγκ, Fashionart Lover, Custom It

-Τα έσοδα από τις πωλήσεις των φωτογραφιών θα διατεθούν στη ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ (POSITIVEVOICE), το σύλλογο οροθετικών Ελλάδας.

Τίτλος: «Γυμνό Γεύμα»
Είδος: Φωτογραφική Καμπάνια
Τόπος: Θέατρο Φλέμιγκ, Θεσσαλονίκη
Χρόνος: Παρασκευή 28 Νοεμβρίου , 20:00
Γιατί: Να υμνηθεί ο έρωτας, η ζωή, ο αγώνας και η ασφαλής σεξουαλική επαφή.
Που: Φλέμιγκ με Μισράχη 15, πλησίον υπό κατασκευή σταθμού Μετρό
Πληροφορίες-Διευκρινίσεις: Θέατρο Φλέμιγκ 2310 812000
Fashionart Lover: 6906 861176
Διάρκεια έκθεσης : Από 28/11/14 έως 21/12/14
Ώρες λειτουργίας : Δευτέρα- Πέμπτη 18:00 – 21:00

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Όψεις της PhotoBiennale - Λόγος: έκθεση στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης




Όψεις της PhotoBiennale - Λόγος: έκθεση στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
 Έργο του Άντρου Ευσταθιού από τη σειρά «Nicosia International Airport» 


Η PhotoBiennale του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με θέμα το Λόγο ολοκληρώνεται, με μια μεγάλη ομαδική έκθεση στο χώρο του Μουσείου, που περιλαμβάνει επιλεγμένα έργα από συμμετέχοντες στη PhotoBiennale δημιουργούς και από τη συλλογή του Μουσείου.
Η έκθεση διαρκεί έως τον Ιανουάριο του 2015. 

Χώρος: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α', 1ος όροφος, Λιμάνι).

Λίγα λόγια για την έκθεση «Όψεις της PhotoBiennale»

Διαφορετικά και αντικρουόμενα, αλλά εξίσου γοητευτικά είδη λόγου έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει ο επισκέπτης της έκθεσης «Όψεις της PhotoBiennale-Λόγος» που παρουσιάζεται στο ΜΦΘ και θα εμπλουτιστεί κατά τη διάρκειά της με οπτικοακουστικό υλικό και διαδραστικές εφαρμογές.

Μπαίνοντας κανείς στο χώρο της έκθεσης, αντικρίζει επιλεγμένα έργα του Fouad Elkoury (1952-) από τη σειρά Θεσσαλονίκη: ένα πολυεθνικό παρελθόν, που αφηγείται με το δικό του μοναδικό τρόπο ιστορίες από το παρελθόν της πόλης.

Σε μια ιδιαίτερη συνομιλία αλλά με κοινό άξονα μπλέκονται ο Dara McGrath (1970-) και ο Brent Meistre (1975-), αφού και οι δύο δίνουν μέσα από τα έργα τους λόγο εκεί όπου κυριαρχεί η απουσία: ο μεν πρώτος καταγράφει στη σειρά Edgelands τους  ερημωμένους και ρευστούς χώρους στα εθνικά σύνορα της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, ενώ ο δεύτερος επιχειρεί να φωτογραφίσει στη σειρά SOJOURN: Τοπίο στη Νότια Αφρική 2007-2012 ένα τοπίο εντελώς κενό – ένα αδιανόητο τοπίο, άδειο από νόημα, από ιστορία, από οποιοδήποτε ίχνος.

Προχωρώντας πιο μέσα, ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με έναν άλλο λόγο, άφατο πολλές φορές και ανώνυμο: από τη μια ο Gilbert Hage (1966-) με τη σειρά Anonymes που αποτίνει φόρο τιμής στην ανωνυμία και ο Γιώργος Πρίνος (1977-) που μας προσκαλεί στη σειρά Black να ερμηνεύσουμε το λόγο του μέσα από τη συνθήκη της σκιάς, κι από την άλλη ο Maleonn (1972-), που μέσα από το Λευκό στο Λευκό επιχειρεί μια μεταφορά για τις αναμνήσεις που ξεθωριάζουν, όπως οι φωτογραφίες που ασπρίζουν όταν η εικόνα σβήνει.

Την ενότητα συμπληρώνουν έργα του Κωνσταντίνου Ιγνατιάδη και του Eric Bance, 

όπου κυριαρχεί το στοιχείο της αυτοαναφοράς.

Στην αριστερή πλευρά του εκθεσιακού χώρου τα όρια μεταξύ φανταστικού και «πραγματικού» συγχέονται, η έννοια της ταυτότητας φαίνεται να απασχολεί τους δημιουργούς, ο λόγος όμως δεν παύει να είναι εμφανής και καθηλωτικός: στη σειρά Εικονίσματα ο Gabriele di Stefano (1981-) «θολώνει» εσκεμμένα τα πρόσωπα πολιτικών ηγετών χωρίς όμως αυτά να μετατρέπονται σε μη αναγνωρίσιμα, ενώ ο Κώστας Κυρίτσης (1962-) στις Αυτοπροσωπογραφίες του μας καλεί σε ένα ταξίδι αναζήτησης της δικής του ταυτότητας.

Μαζί τους, ο Daniel Blaufuks (1963-) καταπιάνεται και πάλι με τη διαδικασία της μνήμης, κάτι που γίνεται εμφανές ακόμα και με ένα έργο του από τη σειρά Album, ενώ ένα εμβληματικό πορτραίτο της Ji Hyun Kwon (1981-) από τη σειρά The Guilty θέτει με καθοριστικό τρόπο ανάλογα ερωτήματα για την ταυτότητα και τη μνήμη.

Στη δεξιά πλευρά του εκθεσιακού χώρου, οι δημιουργοί συνεχίζουν το διάλογο μεταξύ προσωπικού και συλλογικού λόγου, ατομικής και ιστορικής μνήμης: η Zeren Göktan (1975-) φωτογραφίζει στη σειρά Black Swan Event τυχαία γεγονότα στην Ίμβρο, ο Παναγιώτης Λάμπρου (1975-) αναφέρεται με προσωπικό τόνο στη γιαγιά του στη σειρά Αριστούλα. Στην ίδια ενότητα, η Vesselina Nikolaeva (1976-) ξεδιπλώνει στη σειρά Yesterday when I was little μια ιστορία αγάπης, προσπαθώντας να αφηγηθεί στην κόρη της το ημερολόγιο από την αρχή της ζωής της.

Κοντά τους, σε έναν πιο κλειστό χώρο, η Αθηνά Καζολέα (1958-) μας μεταφέρει Θραύσματα παρουσίας στα Χάνια της Κωνσταντινούπολης, παίζοντας ταυτόχρονα μεταξύ παρόντος και παρελθόντος, ιστορικών σχολίων και προσωπικών μαρτυριών.

Σε ένα ευδιάκριτο σημείο, ο θεατής θα συναντήσει μια τριλογία έργων της Αννέτας Καπόν (1950-). Εδώ η δημιουργός πλάθει εκφάνσεις του Λόγου κατανέμοντας και ζυγιάζοντας το «ειδικό βάρος» τόσο της εικαστικής, όσο και της ρηματικής περιοχής, όπως αναφέρεται στο επεξηγηματικό κείμενο .

Στα έργα του Άντρου Ευσταθιού (1974-), από τη σειρά Nicosia International Airport, ο επισκέπτης θα βιώσει τη μετεξέλιξη του αεροδρομίου Λευκωσίας από κτίριο σύμβολο σε κάτι πολύ πιο ανθρώπινο και προσωπικό.

Στο τέλος της έκθεσης, τα έργα των δημιουργών συνδυάζουν το λόγο με την εικόνα και τον ήχο:

Ο Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος (1978-) συμμετέχει με την εγκατάσταση Please Participate Me. Εδώ τα φωτογραφικά του έργα παρουσιάζονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο, ενώ εμπλουτίζονται με μία video προβολή από 10.000 still images, η οποία μεταφέρει και λεκτικές δηλώσεις σε μορφή υποτιτλισμού (scrolling subtitles).

Ο Νίκος Μάρκου (1959-) στο βίντεο Αφηγήσεις της Ζωής παρουσιάζει καθημερινούς ανθρώπους να αφηγούνται αποδραματοποιημένα ίχνη ζωής, ενώ δύο εκτυπωμένες φωτογραφίες του, πορτραίτα των ανθρώπων που παρουσιάζονται στο βίντεο, μας κοιτάζουν κατάματα θέτοντας ερωτήματα για την ανθρώπινη ύπαρξη.


Σύντομη ανασκόπηση της PhotoBiennale

Μετά το Χρόνο (2008) και τον Τόπο (2010-2011), η θεματική τριλογία του διεθνούς φεστιβάλ φωτογραφίας PhotoBiennale που διοργανώνεται από το ΜΦΘ, κλείνει φέτος με το θέμα του Λόγου, που αναπτύχθηκε από το Μάιο μέχρι και σήμερα, μέσα από μια σειρά δράσεων.

Εκθέσεις, συζητήσεις, παράλληλες εκδηλώσεις και προβολές πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερους από 20 διαφορετικούς χώρους, σε συνεργασία με περισσότερους από 50 φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνολικά παρουσιάστηκαν περισσότερα από 1.000 έργα, με τη συμμετοχή 100 δημιουργών από 25 χώρες από όλο τον κόσμο.

Η PhotoBiennale έδωσε στο κοινό πλήθος λόγων να επισκεφθεί διαφορετικούς χώρους μέσα στην πόλη, αλλά και αλλού, καταρχήν μέσα από τις εκθέσεις του Κεντρικού Προγράμματος το 2014:

«Λόγος Ι» στο Μουσείο Φωτογραφίας, «Λόγος ΙΙ» στις Αποθήκης Στρατού (ακόμη σε εξέλιξη), «Λόγος ΙΙΙ» στα Γραφεία Στρατού (ακόμη σε εξέλιξη), «Λόγος IV» στην Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης, «Λόγος V-Αφηγήσεις της πόλης» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, «Λόγος VII» στο Μουσείο Ύδρευσης της ΕΥΑΘ, «Λόγος VIII» στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, «Λόγος ΙΧ» στο Μπεζεστένι, «Λόγος Χ» στο Βασιλικό Θέατρο του ΚΘΒΕ (ακόμη σε εξέλιξη), «Perhaps/Acaso» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, «Λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης θρακομακεδονικής ενδοχώρας» στη Helexpo.

Πέρα όμως από το Κεντρικό Πρόγραμμα , οι εκθέσεις του Παράλληλου Προγράμματος και της ενότητας Εκθέσεις ταξιδεύουν προσέθεταν κι αυτές μερικούς ακόμη λόγους να επισκεφθεί κάποιος τη φετινή διοργάνωση:

«Willy Römer. Berlin – Σκηνές καθημερινής ζωής 1919-1933» στο Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης, «Αναβάσεις στο βουνό των θεών. Frederic Boissonnas – Αρχείο ΜΦΘ» στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου, «Prix Pictet-Κατανάλωση» στο ΝΟΗΣΙΣ – Κέντρο Διάδοσης Eπιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας, «Βραβείο Cedefop / Photomuseum – Διοργανώσεις 2007-2012» στον Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» (ακόμη σε εξέλιξη), «Από το Α ως το Ω. Φωτογραφικές εκδοχές του ελληνικού αλφαβήτου» στις Βρυξέλλες.

Ταυτόχρονα, η υλοποίηση πλήθους παράλληλων δράσεων και σε άλλους χώρους, όπως οι ανοιχτές συζητήσεις, οι προβολές και οι μουσικές εκδηλώσεις σε συνεργασία και με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τα portfolio reviews, workshops, masterclass, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, συνέθεσαν ένα πλούσιο μωσαϊκό λόγου και εικόνας, που κέρδισε το θερμό ενδιαφέρον του κοινού.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί και η ιδιαίτερα θετική αποτίμηση της φετινής διοργάνωσης από ειδικούς του χώρου, καλεσμένους της PhotoBiennale, όπως οι Frits Gierstberg (από το Nederlands Fotomuseum, Ρότερνταμ), Christophe De Jaeger (από το BOZAR, Βρυξέλλες), Jean-Marc Lacabe (από το Chateau D’ Eau, Τουλούζη), David Drake (από την Ffotograllery, Cardiff), Luis Posada (από τη PHotoEspaña, Μαδρίτη), Christine Ollier (Galerie Filles Du Calvaire, Παρίσι), Jim Casper (Lens Culture, Παρίσι), Anne Morin (diChroma Photography, Μαδρίτη), Κατερίνα Σταθοπούλου (Curatorial Assistant, Τμήμα Φωτογραφίας, MOMA), Sena Çakırkaya (Επικεφαλής Τμήματος Φωτογραφίας, Istanbul Modern), Laura Sérani (επιμελήτρια, Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Les Rencontres de Bamako), Maya Byskov (αναπληρώτρια διευθύντρια, Gallery Taik Persons), Peggy Sue Amison (Καλλιτεχνική Διευθύντρια East Wing, Ντουμπάι), Σωτήρης Μπαχτσετζής (ανεξάρτητος επιμελητής-ιστορικός τέχνης).


Η διοργάνωση της PhotoBiennale από το ΜΦΘ είναι έργο ενταγμένο στο Ε.Π. Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ («Διοργάνωση PhotoBiennale από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).