Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Άρι Γεωργίου « ...και σώματι»








Έκθεση φωτογραφίας του Άρι Γεωργίου « ...και σώματι», στο Kalos&Klio Showrom

Εγκαίνια Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014 -εως31 Δεκεμβρίου 2014
 
Της ηλικίας προϊούσης, η αναδίφηση του αρχείου μου ήρθε να προστεθεί σχεδόν ισότιμα δίπλα σε όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητές μου. Επί πλέον, όσο περνάει ο καιρός, δείχνει να ενδύεται ρόλο δημιουργικό. Εκπλήσσομαι μάλιστα καθώς διαπιστώνω πόσο η χρονική απόσταση από τις παραγωγικές στιγμές του παρελθόντος συνεισφέρει στην αξιολόγησή τους ωσεί παρά τρίτου. Ταυτόχρονα ―και παλίμψηστα― εντούτοις, ως "πρώτος" και πάλι, βιώνω μία εκ των πραγμάτων δημιουργική προσέγγιση των ίδιων των "ευρημάτων" μου που, ως "τρίτος", εντοπίζω στο αρχείο μου.

Ευλαβικά σχεδόν, ανέσκαψα τα αρνητικά που θα με οδηγούσαν σε απεικονίσεις της Ζακελίνας όταν εκείνη έσβησε πρόωρα το 2012. Και σταχυολόγησα εικόνες της που αρχίζουν να υφίστανται από τη δεκαετία του ’70. Ανάμεσά τους και γυμνά.
Το νήμα της αναδίφησης γυναικείων γυμνών ξετυλίχτηκε με την ευκαιρία προς άλλες λήψεις, άλλων σωμάτων, που το αρχείο μου περιείχε σποραδικά, άτακτα, ελλειμματικά. Εκτείνονται σε δύο περίπου δεκαετίες. Ποτέ ωστόσο δεν έτυχε να οργανωθούν ως σώμα ή να φιλοδοξήσουν να παρουσιαστούν σε έκθεση.
Και αν, τέτοιου είδους φωτογραφίες, ―από των οποίων τα πρότυπα εξάλλου βρίθει η ιστορία της φωτογραφίας και της εικόνας εν γένει― μπορούν να έχουν ως απαρχή τους, εν μέρει έστω, και μια ηδονοβλεπτική διάσταση, άλλο τόσο η μη δημοσιοποίησή τους μπορεί να οφείλεται σε ποικίλες αναστολές που η ίδια η απεικόνιση του γυμνού ίσως υπαγορεύει.
Η απόσταση ―και η ηλικία― αίρει τις αναστολές.
Επιτρέπει επίσης νηφαλιότερη αξιολόγηση. Υποθάλπει ακόμη και αισιοδοξότερη επανυιοθεσία δημιουργικών χειρονομιών του παρελθόντος. Και την προέκτασή τους ακόμη. Και μπορεί ―έχω την εντύπωση― να οδηγήσει με κάποιαν εντιμότητα στην, ετεροχρονισμένη έστω, συνάρθρωση ενός "σώματος" φωτογραφίας γυμνού χωρίς φόβο και χωρίς πάθος.
Με συναίσθηση της πραγματικής του διάστασης αλλά και, τόσα χρόνια αργότερα, ακόμη ...ψυχή τε «...και σώματι».
Α.Γ.
14.10.2014

Kalos&Klio Showroom
Tσιμισκή 96
 
 
Έκθεση φωτογραφίας του Άρι Γεωργίου « ...και σώματι» στο Kalos&Klio Showrom

Δεν υπάρχουν σχόλια: