Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης – Γραφείο Ελλάδας διοργανώνει υπό την Αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης την Έκθεση Φωτογραφίας ‘kinesis&taxis’ , από 20 Οκτωβρίου ως τις 10 Νοεμβρίου 2014, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, 1ος ορ. Βασιλέως Γεωργίου 1.
Tα Εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 21 Οκτωβρίου στις 7μμ.
Ο τίτλος είναι δανεισμένος από την ορολογία της βιολογίας, σύμφωνα με την οποία ‘kinesis’ είναι η μετακίνηση ενός οργανισμού η οποία προκαλείται από εξωτερικό κίνητρο και δεν έχει συγκεκριμένο προσανατολισμό. ‘Taxis’ είναι η κίνηση που ομοίως προκαλείται από εξωτερικούς παράγοντες αλλά ο οργανισμός έχει συγκεκριμένο προσανατολισμό.
Οι επισκέπτες της Έκθεσης, θα παρακολουθήσουν εικόνες ως μια διαδρομή στον χρόνο και τον χώρο των διεθνών αποστολών του Οργανισμού, όπου και όποτε η ανάγκη και οι συνθήκες προκαλούσαν τον μαζικό εκτοπισμό πληθυσμών, ως μετακίνηση με συγκεκριμένο προορισμό ή απλά ως διαφυγή για επιβίωση. Οι εικόνες αυτές αποτυπώνουν τις βασικές αρχές και αξίες του ΔΟΜ για διαχείριση της μετανάστευσης με ανθρωπιστικούς όρους και με τρόπο που να επωφελούνται όλοι.
Η Έκθεση ήταν μια πρωτοβουλία του ΔΟΜ-Γραφείου Ελλάδας, η οποία αμέσως υιοθετήθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον ίδιο τον Δήμαρχο προσωπικά, και έτσι επιλέχθηκε ως μήνας υλοποίησης ο Οκτώβριος, ο μήνας της πόλης. Πολύτιμη είναι η βοήθεια συνεργατών με ουσιαστικό αλλά και συμβολικό για τα πράγματα της πόλης χαρακτήρα. Με την ευγενική υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με την εξειδικευμένη συνεργασία του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, η Έκθεση Φωτογραφίας ‘kinesis&taxis’ συνδέεται με τους κορυφαίους πολιτιστικούς Θεσμούς της πόλης.Την επικοινωνία της διοργάνωσης υποστηρίζουν το EλCulture.gr, το TV100, το Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5 και το περιοδικό Parallaxi.gr.
Στα Εγκαίνια, η καλλιτεχνική διάδραση αποτελεί εθελοντική συμβολή συντελεστών του «Θεάτρου Σοφούλη» και της «Σχολής Χορού Καφαντάρη», ενώ συνεισφέρουν οι εταιρίες «TUVUNU», «Ζοίνος Α.Ε.», «Plaisir Catering» και «Prolab Digital Printing.gr» με προϊόντα και υπηρεσίες αντίστοιχα.
Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης-Γραφείο Ελλάδας. Πληροφορίες : Γραφείο Αθήνας 210 99 19 040 / Γραφείο Θεσσαλονίκης 2313 317 349 e-mail: iomathens@iom.int http//:greece.iom.int twitter: @IOMGREECE #kinesistaxis
Λίγα λόγια για τον ΔΟΜ:
Ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1951 και ξεκίνησε αρχές του 1952 ως Διακυβερνητική Επιτροπή για τη Μετανάστευση στην Ευρώπη (ΔΕΜΕ). Ο καταστατικός του χάρτης εγκρίθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1953 και τέθηκε σε ισχύ στις 30 Νοεμβρίου 1954. Έγιναν τροποποιήσεις και από τις 14 Νοεμβρίου του 1989 μετονομάστηκε σε Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Διαθέτει πλήρη νομική προσωπικότητα, έχει την έδρα του στη Γενεύη, είναι διακυβερνητικός διεθνής οργανισμός,με 155 κράτη μέλη και 480 γραφεία σε όλο τον κόσμο. Το κύριο έργο του ΔΟΜ είναι η προσφορά υπηρεσιών και συμβουλευτικής τόσο στις κυβερνήσεις όσο και στους ίδιους τους μετανάστες.
ΕΛΛΑΔΑ: μετα τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα προσχώρησε ως ιδρυτικό μέλος. Το Γραφείο ΔΟΜ λειτουργεί στην χώρα βάσει Σύμβασης της 17 Απριλίου 1952 μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της τότε Δ.Ε.Μ.Ε. Η Σύμβαση καθώς και το Καταστατικό του ΔΟΜ στην Ελλάδα έχουν κυρωθεί με Νόμο.
Το Γραφείο ξεκίνησε τη δράση του με τη διαχείριση της εθνικής μετανάστευσης το ’50 σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση. Ο ΔΟΜ βοήθησε πάνω από 140.000 Έλληνες στη μετανάστευσή τους σε υπερπόντιες χώρες (κυρίως, ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία), αφού πρώτα τους προετοίμασε μέσα από μαθήματα γλωσσών και επαγγελματικών τεχνών. Από το 1980 και μετά, η Ελλάδα έγινε χώρα κυρίως διέλευσης μεταναστών/αιτούντων άσυλο από την Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Από τις αρχές 1990, με την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων η Ελλάδα κατέστη de facto χώρα μόνιμης εγκατάστασης μεταναστών , κυρίως από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αλλά και από την Αλβανία. Από το 2007, ο αριθμός των μεταναστών και αιτούντων άσυλο που εισέρχονταν με πλοιάρια δια μέσου του Αιγαίου, αυξήθηκε κατακόρυφα ενώ από τα ελληνικά παράλια πραγματοποιείται πλέον η πλειοψηφία των παράνομων διελεύσεων.
Ο ΔΟΜ (ΙΟΜ), σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υλοποιεί κυρίως προγράμματα εθελοντικής επιστροφής και επανένταξης, καθώς επίσης συνεργάζεται με την κοινωνία των πολιτών και ΜΚΟ σε προγράμματα με στόχο την επιτυχή κοινωνική και εργασιακή ένταξη των μεταναστών, την καταπολέμηση των φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας στην ελληνική κοινωνία, την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, την προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων, κ.α.
πηγή koultourosoupa
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου