Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Ατομική έκθεση φωτογραφίας Silent Waters από τον Γιώργο Διγαλάκη



Η φωτογραφία είναι μία θεραπευτική διαδικασία, που τον οδηγεί να συνδεθεί με όλα όσα τον περιστοιχίζουν. Είναι επίσης ένας τρόπος προσωπικής έκφρασης και επικοινωνίας, αλλά και μία πρόσκληση για να δουν οι άλλοι τον κόσμο μέσα από τη δική του ματιά.

Βρίσκει έμπνευση στη φύση και ιδιαίτερα στο υγρό στοιχείο και τον συννεφιασμένο ουρανό, καθώς και στη συναισθηματική του αντίδραση σ' αυτά. Ανακαλύπει την ομορφιά στα απλά συναισθήματα που του προκαλεί η απεραντοσύνη, η ηρεμία, η ησυχία, η συμμετρία και η ισορροπία τους. Η δουλειά του ξεφεύγει από την αναπαράσταση και την ατελείωτη αναζήτηση νοήματος και εστιάζει στο θαύμα της ομορφιάς και της απλότητας.

Το νερό, ένα στοιχείο που αγαπά βαθιά, βρίσκεται στα περισσότερα έργα του, αλλά ποτέ ως κεντρικό θέμα. Χρησιμοποιεί το νερό και τον ουρανό σαν καμβάδες πάνω στους οποίους τοποθετεί τα θέματά του. Είναι τα μέσα, μέσω των οποίων προσπαθώ, να εκφράσει συναισθήματα, αλλά και να ισορροπεί την εικόνα.

Τα τελευταία χρόνια δουλεύει κυρίως στο θέμα “Silent Waters” το οποίο χαρακτηρίζεται από τετράγωνο κάδρο, μινιμαλιστική προσέγγιση, τάξη και ηρεμία. Χρησιμοποιεί την έκθεση μεγάλης διάρκειας για να αποσπάσω τις εικόνες μου από την πραγματικότητα, εισάγοντας τη αίσθηση του χρόνου, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις λεπτομέρειες από το δεύτερο πλάνο. Η ατμόσφαιρα είναι ήρεμη και νοσταλγική, ίσως και μελαγχολική, ενώ συχνά εκπέμπει την αίσθηση της απομόνωσης και της σιωπής.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης έχουν τραβηχτεί την περίοδο 2014-2017 στις παράκτιες περιοχές και λίμνες της Ελλάδας».

Για περισσότερες πληροφορίες: http://cityculture.gr/2018/02/atomiki-ekthesi-fotografias-silent-waters-apo-ton-giorgo-digalaki

Ο Γιώργος Διγαλάκης, είναι ερασιτέχνης φωτογράφος, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Από το 2011 ασχολείται σοβαρά με την φωτογραφία, έχοντας ως οδηγό στα πρώτα του φωτογραφικά βήματα τον Τάσο Σχίζα, ο οποίος τον βοήθησε να γνωρίσει και να αγαπήσει τον μαγικό κόσμο της φωτογραφίας.

Ο μινιμαλισμός, ως κίνημα τέχνης και ως φιλοσοφία ζωής έχει επηρεάσει το έργο του και η επίδραση φωτογράφων όπως ο Michael Kenna είναι εμφανής στις φωτογραφίες του.

Ο Γιώργος έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ φωτογραφίες του έχουν διακριθεί σε πολλούς μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς όπως Px3, APOY, Sony World Photography Award, ND awards, FAPA, SITTP κλπ. Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά διεθνή περιοδικά και sites, όπως Digital Camera, Shot Magazine, Blur Magazine, Dodho Magazine, Yatzer, My Modern Met κλπ.


Ατομική έκθεση φωτογραφίας Silent Waters
Εγκαίνια: Πέμπτη 1 Μαρτίου στις 8:00 μ.μ.
Διάρκεια: 1 - 27 Μαρτίου 2018
Ωράριο λειτουργίας: Δευτ. 9:00-17:00, Τρ. 9:00-16:00, Τετ. 9:00-17:00,
Πεμ. 9:00-18:00, Παρ. 9:00-16:00, Σαβ. 9:00-11:00, Κυρ. κλειστά
Πολυχώρος Εικόνας Κούνιο: Κομνηνών 24 (Λουλουδάδικα) τηλ. 2310271003

 

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

[selfimages]: Έκθεση φωτογραφικών αυτοπορτραίτων στο ΜΦΘ



Μια μελέτη των διαφορετικών τρόπων με τους οποίους σύγχρονοι Έλληνες φωτογράφοι πραγματεύονται το αυτοπορτραίτο συνιστά η έκθεση selfimages, που εγκαινιάζεται 

την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 19:30, στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Στην έκθεση, που επιμελείται η Νατάσσα Μαρκίδου, παρουσιάζονται περισσότερα από 130 έργα 33 Ελλήνων δημιουργών, που διαρθρώνονται σε πέντε ενότητες: Αυτοβιογραφία, Ταυτότητα, Ρευστότητα, Οικείο και Δημόσιο, Αρχέγονη Μνήμη. Στις ενότητες αυτές, οι ιστορικές καταβολές του αυτοπορτραίτου ανακυκλώνονται δημιουργικά στις περιοχές διαπραγμάτευσης του δημιουργού με την εικόνα του. Όπως επισημαίνει η επιμελήτρια για τις ενότητες:
«Αυτοβιογραφία. Η αμφισβήτηση στερεότυπων ρόλων και η ανάγκη ενός διαλόγου για τον μηχανισμό του υποσυνείδητου στην ανθρώπινη συμπεριφορά, έδωσε το έναυσμα σε μια σειρά φωτογράφων να διαπραγματευθούν με το σύνθετο ζήτημα της αυτοβιογραφίας μέσω της φωτογραφίας, η οποία αναλαμβάνει τον ρόλο ενός διεισδυτικού καθρέφτη.
Ταυτότητα. Οι φωτογράφοι αντιμετωπίζουν την οντότητά τους ως μοντέλο που διεισδύει σε αναπαραστάσεις για να τις κατανοήσει ή να τις παρωδήσει, μεταμφιέζονται σε στερεότυπο καλλιτέχνη, σε κούκλα ή υποδύονται ρόλους υβριδικής περσόνας. Τα έργα συνδέονται άμεσα με τις κριτικές πρακτικές που συναντούμε στο πλαίσιο του προγράμματος του μεταμοντερνισμού.
Ρευστότητα. Ο εαυτός αναπαρίσταται σε διαφορετικούς βαθμούς μεταμόρφωσης, αναλαμβάνοντας έναν ρόλο χωρίς διακριτές προσωπικές αναφορές, ενώ το σώμα αντιμετωπίζεται συχνά ως πρώτη ύλη και εντοπίζεται σε μια περιοχή μετάβασης από μια συνθήκη σε μια άλλη ή συγκερασμού καταστάσεων, όπως Πραγματικό – Φαντασματικό, Έμψυχο – Άψυχο, Συνοχή – Αποσπασματικότητα, Παιδικότητα – Ενηλικίωση, Στατικότητα – Αιώρηση.
Οικείο και Δημόσιο. Οι φωτογράφοι βρίσκονται σε μια διαδικασία ανάγνωσης του εσωτερικού χώρου ως περιβάλλον, όπου ενίοτε συντελείται ένα ιδιότυπο τελετουργικό επικοινωνίας με το παρελθόν, το οποίο επικυρώνεται μέσω της φωτογραφίας, ενώ ο δημόσιος χώρος, αποτελεί επίσης πεδίο εξερεύνησης και αναπόλησης, που επιδρά στο άτομο μέσω της συλλογικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Αρχέγονη Μνήμη. Ο εαυτός ωθείται προς τη φύση μέσω μιας προϋπάρχουσας γνώσης, που την αναγνωρίζει ως τόπο καταγωγής και κατάληξης της ύπαρξής του. Μια σειρά δράσεων και αυτοσχέδιων τελετουργικών, καταδεικνύει πως οι φωτογράφοι, αποζητούν στο φυσικό περιβάλλον την ταυτότητα και την ψυχική τους ανάταση».


Οι φωτογράφοι που παίρνουν μέρος στην έκθεση selfimages είναι οι: Anton / Δημοσθένης Αγραφιώτης / Περικλής Αλκίδης / Γιώργος Αναστασάκης / Κωστής Αντωνιάδης / Πάνος Βαρδόπουλος / Αναστασία Βλαχάκη / Θωμάς Γερασόπουλος / Άρις Γεωργίου / Γιώργος Δεπόλλας / Αγγελική Δουβέρη / Νικολέττα Ζήση / Μιχάλης Καλαϊτζάκης / Λίζη Καλλιγά / Χριστίνα Κάλμπαρη / Τάνια Καμίδου / Νατάσσα Καντεμίρη / Πάνος Κοκκινιάς / Γιάννης Κουκουράκης / Λεωνίδας Κουργιαντάκης / Νίκος Κωνσταντινίδης / Βασίλειος Κωνσταντίνου / Ελένη Μαλιγκούρα / Γεωργία Ματσαμάκη / Στέλλα Μουζή / Αχιλλέας Νάσιος / Στέφανος Πάσχος / Αλεξία Πρασσά / Μανώλης Σκούφιας / Κατερίνα Τσακίρη / Δημήτρης Τσουμπλέκας / Αθηνά Χρόνη / Κωνσταντίνος Φούκης.


Τα έργα της έκθεσης έρχονται σε διάλογο με την εποχή του μαζικού φαινομένου της selfie, της φωτογραφικής αυτοαναπαράστασης που κατακλύζει τα κοινωνικά δίκτυα. Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης διενήργησε διαγωνισμό selfie μέσω της επίσημης σελίδας του στο Facebook, όπου οι χρήστες είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ανεβάζοντας τη δική τους selfie στην ειδική εφαρμογή, καλώντας στη συνέχεια τους διαδικτυακούς τους φίλους να ψηφίσουν. Μετά από τρεις εβδομάδες, περίπου 700 συμμετοχές και περισσότερους από 8.000 χρήστες που ψήφισαν, αναδείχθηκαν οι 100 selfie με τα περισσότερα like (https://apps.brainweb.gr/thmphotocontest/winners), οι οποίες θα παρουσιαστούν στην είσοδο του ΜΦΘ.
Παράλληλα, το ΜΦΘ δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της έκθεσης selfimages να αυτοφωτογραφίζονται στον εκθεσιακό χώρο και να βλέπουν απευθείας τη selfie τους σε μία ειδική οθόνη προβολής που θα βρίσκεται τοποθετημένη στην υποδοχή του Μουσείου, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μία διαδραστική σχέση με ένα ή περισσότερα έργα της έκθεσης.

[selfimages]
Διάρκεια: 27/02/2018-13/09/2018, Εγκαίνια: 27/02/2018, ώρα 19:30
Χώρος: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, 1ος όροφος, Λιμάνι)
Επιμέλεια: Νατάσσα Μαρκίδου

-> Κατά τη διάρκεια της έκθεσης το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει παράλληλες δράσεις (προβολές, εκδηλώσεις λόγου, κ.ά.), οι οποίες θα ανακοινωθούν σε εύθετο χρόνο. *Φωτογραφία: Γεωργία Ματσαμάκη, Piece VI, από τη σειρά “Pieces”, 2016

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Ο Βασίλης Θεοδώρου στην Καβάλα


Ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Σουηδικό Σπίτι Καβάλας Kavallahuset, και το Swedish Institute at Athens, Elisabeth Gullberg

φιλοξενεί τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου και ώρα 19:30 στο κτίριο του Πυθαγόρα στην Καβάλα, τον φωτογράφο Βασίλη Θεοδώρου.
Το θέμα της διάλεξης-workshop είναι "Αυτο-εικόνα".

 
Ο Βασίλης Θεοδώρου θα παρουσιάσει έργα φωτογράφων και άλλων καλλιτεχνών, θα ερμηνεύσει το θέμα και στη συνέχεια θα ζητήσει απο τους συμμετέχοντες να εργαστούν για μία εβδομάδα και να παρουσιάσουν τις φωτογραφίες τους σε νέα συνάντηση.


Λίγα λόγια για τον Βασίλη Θεοδώρου
Ο Βασίλης Θεοδώρου κατάγεται απο την Κορινθία και από το 1975 είναι εγκατεστημένος στη Σουηδία. Σπούδασε φωτογραφία στη Σχολή Καλών Τεχνών της Στοκχόλμης και εργάζεται ως ελεύθερος συνεργάτης σε περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και στη Σουηδία. Επίσης οργανώνει σεμινάρια γύρω από τη φωτογραφία, είναι σύμβουλος καλλιτεχνικών υποτροφιών του Δήμου Ουψάλας, μέλος της εκπαιδευτικής επιτροπής του Συνδέσμου Σουηδών Φωτογράφων και κάνει ιστορική έρευνα για τους φωτογράφους της Ουψάλας.
Έχει εκθέσει σε αρκετά μουσεία και γκαλερί της Σουηδίας και της Ιαπωνίας μεταξύ άλλων στο Μητροπολιτικό Μουσείο του Τόκιο, στο Πολιτισμικό Μέγαρο της Γιοκοχάμα, στο Μουσείο Τέχνης της Ουψάλας, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στην Οσάκα, στο Κέντρο Ομόρι του Τόκιο και αλλού.
Έχει τιμηθεί με κρατικές, νομαρχιακές και δημοτικές υποτροφίες

 και εκπροσωπείται με έργα του σε μουσεία, δημόσια κτίρια και γκαλερί.

https://el-gr.facebook.com/kavalaphotoclub/ 

Έκθεση φωτογραφίας του Πάρη Καμπάκη με τίτλο "Φτερουγίσματα"




Η εμπλοκή με τον φτερωτό κόσμο των πουλιών αποτελεί μια συναρπαστική και μαγευτική εμπειρία. Συνδυάζει την επαφή με την φύση και την ενασχόληση με ενα δημοφιλές πλέον χόμπι, τη φωτογραφία. Είναι μια απαιτητική ασχολία που χρειάζεται γνώσεις, ματιά και αρκετά εξειδικευμένο εξοπλισμό, όσο αφορά το κομμάτι της φωτογραφίας, άλλα και παρατηρητικότητα, υπομονή και ενημέρωση όσο αφορά τα πουλιά. Το τελικό αποτέλεσμα όμως σε αποζημιώνει με το παραπάνω!!!
Στον τέταρτο κύκλο της παρουσίασης των πουλιών της Ελληνικής φύσης παρελαύνουν περίπου 70 είδη πουλιών, μικροπούλια, παρυδάτια, υδρόβια και αρπακτικά, σε 25 μικρούς και μεγαλύτερους βιότοπους. Ας τα απολαύσουμε και ας ευχηθούμε να περιτριγυριζόμαστε από αυτά, γιατί οι φτερωτοί μας φίλοι είναι δείκτης υγείας του περιβάλλοντος


Χώρος Εκδήλωσης:
Λέσχη Φωτογραφίας " Out of focus"
Διεύθυνση:
Μητροπολίτου Γενναδίου & Φιλίππού (1ο όροφο)
Εγκαίνια Έκθεσης:
24 Φεβρουαρίου στις 19:00
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα - Σάββατο 18:00-21:00
Κυριακή 11:00 - 14:00 

http://outoffocus2014.blogspot.gr/


Επικοινωνία: Πάρη Καμπάκης (6944201960)

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

f14_Eαρινός κύκλος σεμιναρίων φωτογραφίας



Eαρινός κύκλος σεμιναρίων φωτογραφίας ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ι

Απευθύνεται σε όσους ξεκινούν την ενασχόληση με τη φωτογραφία.
Οι συμμετέχοντες θα μάθουν τις θεμελιώδεις αρχές της φωτογραφίας.
Το τμήμα ξεκινά την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 και διαρκεί 12 εβδομάδες.
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 18:00-21:00 στην f14-gallery.


Η ύλη του περιλαμβάνει:

- ιστορία της φωτογραφίας
- αρχές τεχνικής της φωτογραφίας
- αρχές οπτικής & φωτομετρίας
- ασπρόμαυρη & έγχρωμη φωτογραφία
- εφαρμογές σκοτεινού θαλάμου
- εισαγωγή στην ψηφιακή εικόνα
- φωτογραφικές εφαρμογές (κίνηση, νυχτερινό, τουριστική, εκδηλώσεις)
- δεοντολογία φωτογραφίσεων
- δημοσίευση φωτογραφιών & copyright

Ο κύκλος των σεμιναρίων κλείνει με την παραγωγή φωτογραφικής έκθεσης, με θεματολογία που επιλέγεται από τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους, με βάση τα project που έχουν προηγηθεί. Όσοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τον κύκλο των σεμιναρίων λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΕΓΓΡΑΦΕΣ:
Εγγραφές πραγματοποιούνται στον χώρο της f14-gallery (Μητσαίων 3, παραπλεύρως της Αρχαίας Αγοράς) τις ημέρες Δευτέρα – Πέμπτη και ώρες 19:00-22:00, είτε με επικοινωνία στα παρακάτω τηλέφωνα.

Φώτης Παλαιολόγος 6932968574
Κατερίνα Μαρνέλλου 6970656797

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΙ

Απευθύνεται σε όσους έχουν ήδη παρακολουθήσει τα βασικά της φωτογραφίας και θέλουν να καλλιεργήσουν την αισθητική αντίληψη στη φωτογραφική τέχνη.
Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν τις θεμελιώδεις αρχές οπτικής και σύνθεσης και μελετούν μεθόδους για την αναζήτηση της προσωπικής καλλιτεχνικής έκφρασης.
Το τμήμα αποτελεί συνέχεια του χειμερινού κύκλου “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ι” και γίνεται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 21:00-23:00 στην f14-gallery. Ολοκληρώνεται στο τέλος Μαΐου 2018.

Η ύλη του περιλαμβάνει:

- ιστορία της Τέχνης και αισθητική της φωτογραφίας
- αρχές και κανόνες σύνθεσης
- χρώμα και σύνθεση
- ψηφιακή εικόνα και σύνθεση
- ανάλυση έργου μεγάλων φωτογράφων
- οπτική αντίληψη
- σημειολογία της εικόνας
- αξιολόγηση-editing φωτογραφικού έργου

Ο κύκλος των σεμιναρίων κλείνει με την παραγωγή φωτογραφικής έκθεσης, με θεματολογία που επιλέγεται από τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους, με βάση τα project που έχουν προηγηθεί. Όσοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τον κύκλο των σεμιναρίων λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΕΓΓΡΑΦΕΣ:
Εγγραφές πραγματοποιούνται στον χώρο της f14-gallery (Μητσαίων 3, παραπλεύρως της Αρχαίας Αγοράς) τις ημέρες Δευτέρα – Πέμπτη και ώρες 19:00-22:00, είτε με επικοινωνία στα παρακάτω τηλέφωνα.

Φώτης Παλαιολόγος 6932968574
Κατερίνα Μαρνέλλου 6970656797

http://www.f14.gr/

ΕΝΑΡΞΗ ΚΥΚΛΟΥ 2017-2018: Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017
Τμήμα βασικού επιπέδου – Δευτέρα & Τετάρτη 19:00-21:00
Τμήμα προχωρημένου επιπέδου – Δευτέρα & Τετάρτη 21:00-23:00

#PRESS_photostories: Το φωτορεπορτάζ στις καλύτερες στιγμές του

1ο Βραβείο, στην κατηγορία Περιβάλλον, Σάκης Γιούμπασης Αεροφωτογραφία της Παλιάς Παραλίας της Θεσσαλονίκης: Φυτοπλαγκτόν σε αποσύνθεση πάνω στα νερά του Θερμαϊκού

Περισσότερες από 150 φωτογραφίες που τράβηξαν επαγγελματίες φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι αιχμαλωτίζοντας με τον φακό τους επιβλητικές, θεαματικές, βαθιά ανθρώπινες, συχνά συγκλονιστικές στιγμές, παρουσιάζονται στη νέα μεγάλη έκθεση #PRESS_photostories, που διοργανώνει το Τελλόγλειο Ίδρυμα σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης. 

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, στις 19.00.

Στον εκθεσιακό χώρο του πρώτου ορόφου του Τελλογλείου θα παρουσιαστούν τα καλύτερα ανάμεσα σε 400 έργα, τα οποία υπέβαλαν 40 φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι στον πανελλήνιο διαγωνισμό που προκήρυξε το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ. Θέμα του διαγωνισμού ήταν πρόσωπα, γεγονότα και στιγμιότυπα που αποτυπώθηκαν φωτογραφικά κατά το 2017 στη Μακεδονία και τη Θράκη στις θεματικές κατηγορίες: Πολιτική, Πολιτισμός/Τέχνες, Περιβάλλον, Τόπος και Άνθρωποι, Αθλητισμός.

Πενταμελής Κριτική Επιτροπή επέλεξε 154 από αυτές τις φωτογραφίες για να συμπεριληφθούν στην έκθεση, ξεχώρισε τις καλύτερες σε κάθε κατηγορία και αποφάσισε ποια θα προβληθεί ως η καλύτερη της χρονιάς.

Η επιλογή των φωτογραφιών που θα συμπεριληφθούν στην έκθεση, όπως και όσων αποσπούν βραβεία ή επαίνους, έγινε με «τυφλό» διαγωνισμό: Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής παρέλαβαν το σύνολο των φωτογραφιών χωρίς κανένα στοιχείο ταυτότητας (τα metadata είχαν αφαιρεθεί από τα ψηφιακά αρχεία) και κλήθηκαν να ψηφίσουν, ξεχωριστά ο καθένας, ποιες προκρίνουν να εκτεθούν. Οι ψήφοι συγκεντρώθηκαν και ομαδοποιήθηκαν, σχηματίζοντας ένα σώμα φωτογραφιών που καταρχάς προκρίθηκαν. Κατόπιν, σε πολύωρη συνεδρίαση, η επιτροπή διέτρεξε το σχηματισμένο αυτό σύνολο, οριστικοποίησε τη σύνθεσή του ανά κατηγορία και επέλεξε ποιες φωτογραφίες θα βραβευτούν.

Στη Κριτική Επιτροπή συμμετέχουν: Ο φωτορεπόρτερ Δημήτρης Μεσσίνης, ο Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Ηρακλής Παπαϊωάννου, ο καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ Γιώργος Κατσάγγελος, ο καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Γρηγόρης Πασχαλίδης, ο δημοσιογράφος, διευθυντής τηλεόρασης της TV100 Λάζαρος Θεοδωρακίδης.

Στην τελετή των εγκαινίων της έκθεσης θα απονεμηθούν και τα βραβεία της διοργάνωσης.
Στόχος του διαγωνισμού και της έκθεσης είναι να υπενθυμίσει στο κοινό τη σημασία που διατηρεί το επαγγελματικό φωτορεπορτάζ ως βασικό στοιχείο της αξιόπιστης ενημέρωσης σε μια εποχή μεγάλου εκδημοκρατισμού της φωτογραφίας, αλλά και το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων φωτορεπόρτερ, οι οποίοι άλλωστε συστηματικά τροφοδοτούν με υλικό Μέσα Ενημέρωσης στο εξωτερικό.

Διάρκεια έκθεσης: έως 11 Μαρτίου 2018.

Τελλόγλειο Ίδρυμα, Αγίου Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη
Eίσοδος ελεύθερη

Μεγάλο βραβείο: Αλέξανδρος Αβραμίδης. Ανάργυροι Φλώρινας: Κάτοικος μαζεύει τα υπάρχοντά της για να μετεγκατασταθεί αναγκαστικά, μαζί με όλο τον πληθυσμό του χωριού, μετά την κατολίσθηση σε ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο τον Ιούνιο του 2017



Βραβείο στην κατηγορία Τόπος και Άνθρωποι: Γιάννης Παπανίκος. Μέσα στο χιόνι με ποδήλατο, στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης


Βραβείο στην κατηγορία Αθλητισμός: Δημήτρης Τοσίδης Αθλητική αναρρίχηση σε γρανιτένια βράχια, στο όρος Λαϊλιάς του νομού Σερρών

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Ερμηνείες Ανά-παράστασης» (Μία έκθεση περί ρεαλισμού)



Ερμηνείες Ανά-παράστασης»          (Μία έκθεση περί ρεαλισμού)              του Βασίλη Καρκατσέλη

Αβέρωφ 4, Κατερίνη
16/02/2018 --- 10/03/2018
Είσοδος ελεύθερη



Σήμερα, στην εποχή της ψηφιακής πραγματικότητας, το φωτογραφικό έργο του Βασίλη Καρκατσέλη, με τη μοναδική υλικότητά του, μας κοιτάζει εκλιπαρώντας για ένα ζωντανό διάλογο μέσω του βλέμματος, αγωνίζεται για ένα διάλογο (μέσω όλων των αισθήσεων) ικανό να δημιουργήσει σχέσεις και όχι καταστάσεις αποδοχής. Τα έργα του δε θέλουν να παραδοθούν αμαχητί, δίνουν τον αγώνα τους ποικιλότροπα και πολυμορφικά.

Τα έργα μιας τέτοιας έκθεσης, σε μικρές ενότητες (σημασιακές συγχορδίες), μέσω της ψευδογραμμικής συμπύκνωσης ετεροτήτων, ελπίζουν σε μία ανάδειξη βασικών ερωτημάτων (και διαλόγου επ αυτών), όπως περί ταυτότητος, περί μέσου (φωτογραφικού), περί έκφρασης, περί σχέσεων. Τα έργα, στη συνέχειά τους, ηθελημένα, αποδιοργανώνουν εαυτόν, με πρόθεση να συγκροτήσουν μία πιο ελεύθερη (να ακροβατεί εκτός προτύπων) θεώρηση, άρα και σκέψη, που θα παράγει λόγο.

Σε αυτή τη συμπόρευση γίνεται προσπάθεια να ενορχηστρωθεί η επιθυμία, το ασυνείδητο, η δημιουργία, η ιστορικότητα του υποκειμένου, η ερμηνεία και ο διάλογος για τη συγκρότηση του σύμπαντος και έλλογου κόσμου.

Τα έργα, ως σημειολογικές αντιφάσεις, με νόημα και ουσία, σαν απαίτηση για συμμετοχή στην πραγματικότητα, απορρέουν αλλά και παράγουν συγκροτήσεις οι οποίες, φυσικά, εναντιώνονται, και στην ανάπτυξη μίας και μόνο αφήγησης, και στη μίμηση που παραφράζει εσκεμμένα Αριστοτέλη.

Τα έργα, που πρέπει να εκλαμβάνονται ως έργα και όχι τίποτε άλλο (είτε μεμονωμένα είτε ως μικροενότητες), ως υποκείμενα σκέψης, ζωής, δράσης, που διεκδικούν (μέσα στον υποκειμενισμό τους) για τον εαυτό ένα νόημα, διεκδικούν την έξοδο στην κοινωνία, ως φορέας, ως όχημα μετατόπισης από το Εγώ στον Άλλον και το εμείς, από τον ιδιωτικό στο δημόσιο χώρο/διάλογο.

Η συνύπαρξη αυτών των τόσο διαφορετικών αναγκών δημιουργίας (μικρές επί μέρους ρήξεις της μορφής) , τουλάχιστον όπως σχεδιάστηκε να λειτουργήσει, ευελπιστούμε να λειτουργήσει σαν παραβάν που ανοίγει στο ταυτόχρονο διαφορετικών κόσμων.



ΥΓ
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν επιπροσθέτως αρχειακές φωτογραφίες, φωτογραφήματα, κατασκευές με φωτό, artist books, και βιβλία κειμένων του καλλιτέχνη.



πηγή: http://fmag.gr

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΥΔΟΥΝΙΟΥ

Μία έκθεση φωτογραφίας στο πλαίσιο του 5ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας 2018
«ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΟΥΔΟΥΝΙΟΥ»


Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συνεχίζοντας τις προσπάθειές του για την πέραν της «καταγραφής» φωτογραφία, συμμετέχει και εφέτος με μία σειρά φωτογραφικών δράσεων και εκθέσεων στο «5ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας», 

στο Αλατζά Ιμαρέτ

" ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΥΔΟΥΝΙΟΥ "

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης

Διάρκεια έκθεσης: 6 – Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Ημέρες και ώρες λειτουργίας : Τρίτη – Κυριακή: 11.00 – 18.00, Δευτέρα κλειστά

Αλατζά Ιμαρέτ : Κασσάνδρου 91-93 Τηλ. 2310 278587

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες:

Βασίλης Καρκατσέλης, τηλέφωνο 6942 860 890, mail katselis@the.forthnet.gr

και στο www.fkth.gr


Στην έκθεση συμμετέχουν:
Μανώλης Βάρνας, Γιώργος Γκιζάρης, Ελένη Δελιβάνη, Δημήτρης Δεσποινούδης, Δήμος Έππας, Δημήτρης Κανονίδης, Νίκος Καραμπετάκης, Βασίλης Καρκατσέλης, Νάνσυ Ντόκα, Καίτη Παπαναούμ, Γιάννης Πομάκης, Δημήτρης Προκοπίου, Μένη Σεϊρίδου, Παναγιώτης Τσιναρίδης

Την έκθεση συνοδεύουν προβολές video για την κωδωνοφορία.

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Όταν οι Παραδόσεις αντέχουν στο χρόνο»: Έκθεση φωτογραφίας της Σούλας Παλέντζα για την Αποκριά στην Κοζάνη

Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας (ΟΑΠΝ), 
στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2018, πραγματοποιούν Έκθεση φωτογραφίας για την Αποκριά στην Κοζάνη, με τίτλο “Όταν οι Παραδόσεις αντέχουν στο χρόνο” της φωτογράφου Σούλας Παλέντζα.  Δημοτική Χαρτοθήκη (Αρχοντικό Λασσάνη). 
Η έκθεση θα διαρκέσει έως 16 Φεβρουαρίου 2018.

Η Παλέντζα Αθανασία (Σούλα) γεννήθηκε στο Παλαιοχώρι Γρεβενών, αλλά μεγάλωσε και ζει στην Κοζάνη. Από το 2004 ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία. Διακρίθηκε σε πανελληνίους διαγωνισμούς και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τον Οκτώβριο του 2015 είχε την επιμέλεια της έκθεσης παλιών φωτογραφιών με θέμα “Η Κοζάνη στον 20ο αιώνα”, που πραγματοποιήθηκε στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης. Περισσότερες πληροφορίες για την φωτογράφο και τα έργα της στον ιστότοπο http://palentzasoula.weebly.com/-biography.html

Ώρες Λειτουργίας έκθεσης
Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 13:00
Δευτέρα έως Παρασκευή 17:00 – 19:30
Σάββατο 17:00 – 19:30 – Κυριακή 10:00 – 13:00

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Φωτογραφίζω: σεμινάριο φωτογραφίας και λήψης βίντεο φύσης – τοπίου


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας Γιαννιτσών κι ο Δήμος Σκύδρας συνδιοργανώνουν με τη συνεργασία του φωτογράφου Γιώργου Σπυρίδη εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Φωτογραφίζω: σεμινάριο φωτογραφίας και λήψης βίντεο φύσης – τοπίου».

Το πρόγραμμα απευθύνεται σ΄εκπαιδευτικούς, μαθητές αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, 

είτε είναι αρχάριος είτε προχωρημένος στο αντικείμενο εκπαίδευσης.

Θα έχει δίμηνη χρονική διάρκεια. Πιο συγκεκριμένα: θα πραγματοποιηθούν με ημερομηνία έναρξης τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018 και κάθε Δευτέρα απόγευμα μετά τις 16:00΄,οκτώ εβδομαδιαίες συναντήσεις,σε αίθουσα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σκύδρας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους:

1)Ηλεκτρονικά στο : pokpe2014@gmail.com

2)Τηλεφωνικά στο Κ.Π.Ε. Έδεσσας Γιαννιτσών:2381051337, εργάσιμες ημέρες, 

μεταξύ 08:30’έως 09:30΄.

Επίσης, στο Φωτογραφείο Σπυρίδη:2381082158, εργάσιμες ημέρες, μεταξύ 08:30΄έως 14:00΄

και στο Δημαρχείο Σκύδρας: 2381351802(Δημήτρης Αλεξανδρίδης).

Συντονίστρια του προγράμματος είναι η Υπεύθυνη Λειτουργίας του Κ.Π.Ε. Σοφία Θεοδωρίδου. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ
                         

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Καλοχώρι in Focus

 
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ : "Καλοχώρι in Focus"
2/2- 12/2/2018

Τα μέλη της φωτογραφικής Λέσχης “Out Of Focus”, μετά την επιτυχημένη έκθεση που διοργάνωσαν στο χώρο της Λέσχης τους, αποφάσισαν, σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Οργανισμό Δήμου Δέλτα (Κ.Π.Ο.Δ.Α.) και τον Φορέα Διαχείρισης ΔΕΛΤΑ ΑΞΙΟΥ, να εκθέσουν στο φυσικό τους χώρο αυτή τη φορά, τις φωτογραφίες που επέλεξαν δεκαεπτά φωτογράφοι - μέλη της .
Ο υδροβιότοπος του Καλοχωρίου αποτελεί το όριο ανάμεσα στο φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον κι εμποδίζει την έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα να εισβάλει στο Δέλτα του Αξιού. Ανάμεσα στο όριο αυτό κινούνται και οι φωτογραφίες των μελών της Λέσχης, καθώς τα θέματα που απαθανατίζουν μπορεί να προέρχονται, κατά βάση, από την ζωή της άγριας φύσης, αλλά εμπλέκουν, ηθελημένα ή μη, τα ανθρώπινα δημιουργήματα του Καλοχωρίου ή του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Στόχος της έκθεσης είναι να σταθούν οι κάτοικοι της περιοχής σε ό,τι ενδεχομένως προσπερνούν στην καθημερινότητά τους, ως συνηθισμένες εικόνες, καθώς αυτές, περνώντας μέσα από το φακό των φωτογράφων, αποκτούν μια διαφορετική διάσταση και μοιάζουν διαφορετικές, χωρίς να είναι.

Εγκαίνια Έκθεσης: 2/2/2018, ώρα 19:00.
Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινές: 09:00- 16:00 και 18:00 - 20:00
Σάββατο και Κυριακή 11.00-14.00
Χώρος: Πολιτιστικό Κέντρο, 28ης Οκτωβρίου 25, Καλοχώρι Θεσσαλονίκης
http://outoffocus2014.blogspot.gr/