Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Ερμηνείες Ανά-παράστασης» (Μία έκθεση περί ρεαλισμού)



Ερμηνείες Ανά-παράστασης»          (Μία έκθεση περί ρεαλισμού)              του Βασίλη Καρκατσέλη

Αβέρωφ 4, Κατερίνη
16/02/2018 --- 10/03/2018
Είσοδος ελεύθερη



Σήμερα, στην εποχή της ψηφιακής πραγματικότητας, το φωτογραφικό έργο του Βασίλη Καρκατσέλη, με τη μοναδική υλικότητά του, μας κοιτάζει εκλιπαρώντας για ένα ζωντανό διάλογο μέσω του βλέμματος, αγωνίζεται για ένα διάλογο (μέσω όλων των αισθήσεων) ικανό να δημιουργήσει σχέσεις και όχι καταστάσεις αποδοχής. Τα έργα του δε θέλουν να παραδοθούν αμαχητί, δίνουν τον αγώνα τους ποικιλότροπα και πολυμορφικά.

Τα έργα μιας τέτοιας έκθεσης, σε μικρές ενότητες (σημασιακές συγχορδίες), μέσω της ψευδογραμμικής συμπύκνωσης ετεροτήτων, ελπίζουν σε μία ανάδειξη βασικών ερωτημάτων (και διαλόγου επ αυτών), όπως περί ταυτότητος, περί μέσου (φωτογραφικού), περί έκφρασης, περί σχέσεων. Τα έργα, στη συνέχειά τους, ηθελημένα, αποδιοργανώνουν εαυτόν, με πρόθεση να συγκροτήσουν μία πιο ελεύθερη (να ακροβατεί εκτός προτύπων) θεώρηση, άρα και σκέψη, που θα παράγει λόγο.

Σε αυτή τη συμπόρευση γίνεται προσπάθεια να ενορχηστρωθεί η επιθυμία, το ασυνείδητο, η δημιουργία, η ιστορικότητα του υποκειμένου, η ερμηνεία και ο διάλογος για τη συγκρότηση του σύμπαντος και έλλογου κόσμου.

Τα έργα, ως σημειολογικές αντιφάσεις, με νόημα και ουσία, σαν απαίτηση για συμμετοχή στην πραγματικότητα, απορρέουν αλλά και παράγουν συγκροτήσεις οι οποίες, φυσικά, εναντιώνονται, και στην ανάπτυξη μίας και μόνο αφήγησης, και στη μίμηση που παραφράζει εσκεμμένα Αριστοτέλη.

Τα έργα, που πρέπει να εκλαμβάνονται ως έργα και όχι τίποτε άλλο (είτε μεμονωμένα είτε ως μικροενότητες), ως υποκείμενα σκέψης, ζωής, δράσης, που διεκδικούν (μέσα στον υποκειμενισμό τους) για τον εαυτό ένα νόημα, διεκδικούν την έξοδο στην κοινωνία, ως φορέας, ως όχημα μετατόπισης από το Εγώ στον Άλλον και το εμείς, από τον ιδιωτικό στο δημόσιο χώρο/διάλογο.

Η συνύπαρξη αυτών των τόσο διαφορετικών αναγκών δημιουργίας (μικρές επί μέρους ρήξεις της μορφής) , τουλάχιστον όπως σχεδιάστηκε να λειτουργήσει, ευελπιστούμε να λειτουργήσει σαν παραβάν που ανοίγει στο ταυτόχρονο διαφορετικών κόσμων.



ΥΓ
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν επιπροσθέτως αρχειακές φωτογραφίες, φωτογραφήματα, κατασκευές με φωτό, artist books, και βιβλία κειμένων του καλλιτέχνη.



πηγή: http://fmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: