Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

«Τάκης Τλούπας. Ταξίδια μιας ζωής” | 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Έλληνα φωτογράφου



Ποιός δεν θυμάται την υπέροχη εκείνη λήψη, ένα πρωϊνό όπου ο Τλούπας αποτυπώνει, με τον χαρακτηριστικό του ποιητικό τρόπο, το μυσταγωγικό φως καθώς φωτίζει τους θαμώνες της πλατείας. 
 
Μια εικόνα από μιαν άλλην εποχή, η οποία έχει χαθεί ανεπιστρεπτί.
“Οργώνοντας τη Θεσσαλία με τη βέσπα του και αργότερα το θρυλικό 2CV, κατέγραψε το θεσσαλικό κάμπο, τον Πηνειό και την κοιλάδα των Τεμπών, τη λίμνη Κάρλα και την αποξήρανσή της. Ως δεινός πεζοπόρος περιδιάβαινε τον Όλυμπο, τον Κίσαβο και το Πήλιο σε κοπιαστικές πορείες, αποτυπώνοντας το ορεινό τοπίο με όλες τις διακυμάνσεις του καιρού και του φωτός”, διηγόταν η κόρη του και επιμελήτρια της νέας αυτής έκθεσης στο Μουσείο Κατσίγρα, Βάνια Τλούπα. Η έκθεση αποτελείται από σαράντα πέντε ανέκδοτες φωτογραφίες από τη δεκαετία 1950-1970 και απεικονίζουν σκηνές από την ύπαιθρο αλλά και το αστικό τοπίο της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Ο Τλούπας όμως ήταν και δεινός συλλέκτης αντικειμένων, τα οποία φωτογράφιζε για να είναι άρτια η η αρχειοθέτηση του, έφτιαχνε μόνος του τα έπιπλα φύλαξης καθότι είχε μάθει ξυλογλυπτική από τον πατέρα του και σήμερα, στο Αίθριο του Μουσείου Κατσίγρα, θα δούμε και πολλά προσωπικά του αντικείμενα. Αν βρεθείτε στη Θεσσαλία, αξίζει μία επίσκεψη στην ανανεωμένη θεσσαλική πόλη της Λαρίσης.
Να σημειωθεί πως στην εκδήλωση θα μιλήσουν για το έργο και την προσωπικότητα του Τάκη Τλούπα, οι δημοσιογράφοι Μάγια Τσόκλη και Νίκος Βατόπουλος.

Εγκαίνια: Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 ώρα 12:00
Διάρκεια: 8 Μαρτίου – 30 Απριλίου 2020
Διεύθυνση: Δ. Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, Γ. Παπανδρέου 2, Λάρισα

Πληροφορίες: τηλ. 2410 616266, dplarisas@yahoo.gr, info@katsigrasmuseum.gr, http://www.katsigrasmuseum.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: