Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

O Roger Ballen στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης


“Ballenesque”, είναι πλέον για πολλούς σήμερα στον χώρο της διεθνούς φωτογραφίας, το ιδιαίτερο, σκοτεινό σχεδόν και άκρως ψυχαναλυτικό στιλ φωτογραφίας του Roger Ballen (προέρχεται από τον ομώνυμο τίτλο βιβλίου του). Ένας άνθρωπος ο οποίος γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε δίπλα σε μία μητέρα, που δούλευε για τους μεγαλύτερους φωτογράφους της εποχής της, στο πρακτορείο Magnum, σπούδασε αργότερα γεωλογία και εδώ κι αρκετές δεκαετίες ζει στη Νότια Αφρική, η οποία τον έχει εμπνεύσει βέβαια και στην ιδιάζουσα φωτογραφική του τέχνη.


Ο ίδιος δηλώνει πως πιστεύει ότι οι εικόνες του έλκουν τόσους ανθρώπους διότι αφορούν σε “αρχετυπικά σύμβολα από το ανθρώπινο υποσυνείδητο”. Πιστεύει πως δεν έχει ποτέ κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την τελική του εικόνα, αλλά παρόλο που παραπέμπουν και σε σουρεαλιστικά έργα, σημειώνει ότι δεν αρκούν απλώς τα όνειρα και η φαντασία προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καλό έργο.





Στην έκθεση, υπό τον τίτλο “Roger Ballen. Shadows of the mind” (Σκιές του Νου), θα δείτε επτά φωτογραφικές σειρές του Ballen, ξεκινώντας από τις απομακρυσμένες κοινότητες της Νοτίου Αφρικής και το εσωτερικό των φτωχικών κατοικιών με τους ενοίκους τους, περνώντας στην απεικόνιση των «ξεχασμένων» φτωχών λευκών σε μία περίοδο αγώνα κατά του απαρτχάιντ και συνεχίζοντας με στημένα πορτρέτα στο Johannesburg, για να καταλήξει σε έρημα κτήρια, αποθήκες, καταλήψεις, όπου άνθρωποι ζούσαν σε βρώμικα δωμάτια, κελιά χωρίς παράθυρο. Όλα μέσα από συνδυασμούς διαφόρων τεχνών: σχέδιο, τη ζωγραφική, στοιχεία γλυπτικής και επιτελεστικότητας, εγκαταστάσεις και βίντεο.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως στο Γιοχάνεσμπουργκ ολοκληρώνει την διαδικασία για την ίδρυση ενός Κέντρου Φωτογραφικών Τεχνών που θα φέρει το όνομά του ενώ ο γιος του Paul θεωρείται ο «βασιλιάς» του παγωτού στη Νότια Αφρική!

 Διάρκεια: 3 Μαρτίου – 7 Ιουνίου 2020
Διεύθυνση: MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, 1ος όροφος, λιμάνι Θεσσαλονίκης
Πληροφορίες: www.thmphoto.gr

πήγη : photo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: