Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ




Μία νέα παραγωγή για τη συνεργασία της φωτογραφίας με τις άλλες τέχνες



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

(Υποβολές έργων έως 30/9/2014)
Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης καλεί τους καλλιτέχνες όλων των τεχνών που επιθυμούν να πειραματιστούν με σύνθετες, νέες ίσως για αυτούς μορφές τέχνης, με τις οποίες δεν είναι εξοικειωμένοι.

Καλούνται οι δημιουργοί όλων των τεχνών να αποτυπώσουν το ρυθμό της σύγχρονης εποχής και να σχολιάσουν με το δικό τους τρόπο, το πώς τα κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα της καθημερινότητας που βιώνουμε επηρεάζουν τους ανθρώπους (είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο). Ίσως ένας κοινός παρονομαστής της βασικής ιδέας να είναι ένα υποβόσκον κοινό θέμα:

H κρίση στη σύγχρονη κοινωνία και ο αντίκτυπός της στα ανθρώπινα συναισθήματα. Μπορεί η συνεργασία των τεχνών και των δημιουργών πίσω τους, να είναι θέση;

Με λίγα λόγια, αυτό που ζητάμε από καλλιτέχνες που εκπροσωπούν την τέχνη της φωτογραφίας, της ζωγραφικής, της γλυπτικής, της γραφιστικής και της χαρακτικής να μην φοβηθούν και να τολμήσουν το πάντρεμα καλλιτεχνικών εκφράσεων και ειδών τέχνης.

Από τη διοργάνωση δεν τίθεται κανένας περιορισμός ως προς το μέσον, τη φόρμα ή ότι άλλο σχετικά με τις προτάσεις που θα υποβληθούν.

A. Ζητάμε κάτι το φρέσκο, το ιδιαίτερο και πρωτότυπο εικαστικό αποτέλεσμα, που ενδεχομένως θα προκύψει από συνεργασίες, αν φωτογράφοι, γλύπτες, χαράκτες, γραφίστες και ζωγράφοι συνεργάζονταν μεταξύ τους για να αποτυπώσουν το παραπάνω θέμα, όχι μόνο στον τοίχο, αλλά, γιατί όχι και στο χώρο, με εγκαταστάσεις και τον χρόνο με performances, videoart και happenings.

Β. Η εμπλοκή της φωτογραφίας σε όλα τα προτεινόμενα έργα, αν και όχι υποχρεωτική, θα έδινε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ένταξη της έκθεσης σε σχετική διοργάνωση.

Γ. Επίσης, θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον (πρόταση όχι υποχρεωτική) αν αποτυπώνονταν τα σύγχρονα δεδομένα αντιπαραβάλλοντάς τα με εικόνες του χθες, με ίχνη του παρελθόντος που συναντάμε στο σήμερα.

Δ. Σε δεύτερη φάση και αφού περάσουν την πρώτη αξιολόγηση και ομαδοποίηση, ενδεχομένως οι επιμελητές της έκθεσης (Οφηλία Ψωμαδάκη, ιστορικός τέχνης και Βασίλης Καρκατσέλης, εικαστικός), να ζητήσουν την περαιτέρω συνεργασία και με τους λοιπούς συμμετέχοντες στην τελική έκθεση, για ένα ακόμη πιο σύνθετο και ενιαίο σύνολο. Nα βρουν δηλαδή, ένα κοινό σημείο με τα έργα των υπολοίπων για να παρουσιάσουν το θέμα με ένα πιο ολιστικό βιωματικό τρόπο.

Σε πρώτο επίπεδο λοιπόν, ζητάμε από τους καλλιτέχνες να στείλουν την πρότασή τους έως τα τέλη Σεπτέμβρη:

-Για προσχέδια και φωτογραφίες (3 – 15 έργα) σε ανάλυση 75dpi και η κάθετη πλευρά 900 pixel.

-Για εγκαταστάσεις (εκτός από τα σχετικά σχέδια ή φωτογραφίες) απαιτείται και η περιγραφή του αιτούμενου χώρου.

-Για έτοιμα έργα θέλουμε τον αριθμό των έργων και τις διαστάσεις τους.

-Απαραίτητη ταυτόχρονη αποστολή με τα έργα: τα στοιχεία επικοινωνίας, τηλ κτλ

-Επιθυμητό ένα Βιογραφικό Σημείωμα και (αν υπάρχει) ένα κείμενο για την συγκεκριμένη προτεινόμενη εργασία.

-Για προβολές και άλλες συμμετοχές που απαιτούν τεχνολογικό εξοπλισμό, είναι απαραίτητο να δηλωθεί εάν αυτός διατίθεται ή πρέπει να τον εξασφαλίσουν οι διοργανωτές.


Τελευταία ημερομηνία παραλαβής προτάσεων η 30η Σεπτεμβρίου 2014.

Προγραμματισμός έκθεσης για τέλη του 2014, αρχές του 2015.
Τηλέφωνα επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες:

Οφηλία Ψωμαδάκη 6943 887 804 και

Βασίλης Καρκατσέλης 6942 860 890


http://fkth.gr/gia-ti-synergasia-ton-texnon-kai-ton-dimiourgon/

Δεν υπάρχουν σχόλια: